Τρ. Ιαν 18th, 2022

Όπως είναι γνωστό και από προηγούμενα δημοσιεύματα οι πενιχρές αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος από το διοικητικό συμβούλιο της «ΔΩΔΩΝΗΣ» – εν μέσω μιας τεραστίας αύξησης των ζωοτροφών- προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κτηνοτρόφων- που οδήγησε στο τετραήμερο αποκλεισμό της επιχείρησης. Ο αποκλεισμός έληξε όταν οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών εξασφάλισαν συνάντηση τους στην Αθήνα με την διοίκηση της εταιρίας και τον διοικητή της «ΑΤΕ» στην οποία ανήκει η «ΔΩΔΩΝΗ».

Μια συνάντηση που εξελίχθηκε σε τεράστιο φιάσκο και σε μια άνευ προηγουμένου κοροϊδία για τους κτηνοτρόφους που όχι μόνο δεν κατάφεραν να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές του γάλακτος, αλλά τους απαιτήθηκε να συμφωνήσουν για το πριμ του επομένου έτους. Όπως ήταν φυσικό οι κτηνοτρόφοι ξαναβγήκαν στο δρόμο και απέκλεισαν για μια μέρα τα κεντρικά της «ΑΤΕ» στα Ιωάννινα και έκαναν μονοήμερο «λοκ άουτ».στην διάθεση του κρέατος στην τοπική αγορά διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι έμποροι τα κρέατα. Ενώ στην συνέχεια σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε ο πανελλαδικός συντονισμός, ύστερα από τις γιορτές.

Τα γεγονότα δείχνουν πως μπήκαμε στην τελική ευθεία της απόπειρας της απαξίωσης και της έμμεσης ή άμεσης ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Η εξευτελιστικές και αναξιοπρεπείς τιμές που έδωσε η διοίκηση της επιχείρησης εντάσσονται στην καλλιέργεια αυτού του κλίματος συντασσόμενη με τα καρτέλ γάλακτος απαξιώνουν τον κοινωνικό ρόλο της επιχείρησης στα μάτια των κτηνοτρόφων. Στην ίδια κατεύθυνση παίζεται το χαρτί της ενίσχυσης της εταιρίας με «ίδια κεφάλαια»- μέσω χρηματιστηρίου- για να αντιμετωπίσει τα δάνεια και το «ακριβό χρήμα» . Ενώ με το «καρότο» του χρηματιστηρίου έχουν τσιμπήσει πολλοί μεγαλοκτηνοτρόφοι που ονειρεύονται να γίνουν και αυτοί αφεντικά της «ΔΩΔΩΝΗΣ», ξεχνώντας το μαστίγιο που κρατάνε τα μεγάλα αφεντικά των πολυεθνικών και των καρτέλ γάλακτος.

Οι κτηνοτρόφοι, εκ των πραγμάτων, δίνουν ένα ηρωικό αγώνα ενώ επί της ουσίας καμία μεγάλη πολιτική δύναμη -είτε της αριστεράς, είτε του κέντρου ή της δεξιάς- δεν τους στηρίζει. Με την πιο χαρακτηριστική σεχταριστική στάση να την κρατάει το ΚΚΕ που κατάγγειλε ως προβοκατόρικη ενέργεια τον αποκλεισμό της «ΔΩΔΩΝΗΣ», δημιουργώντας ένα αντιπερισπασμό με πανελλήνια κινητοποίηση των δυνάμεων του στην Άρτα.

Το ΜΕΡΑ ΗΠΕΙΡΟΥ από την δική του πλευρά – από την πρώτη στιγμή- στήριξε με όλες τις δυνάμεις του τον δίκαιο αγώνα των κτηνοτροφών, εντός των αγωνιστικών μπλοκ, δημοσιεύοντας ανακοινώσεις συμπαράστασης, αναδεικνύοντας την προοπτική που πρέπει να αποκλείσει ο αγώνας.

Ετσι στην τελευταία ανακοίνωση του την μέρα του αποκλεισμού της «ΑΤΕ» με τίτλο: «ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ» έγραφε: Χαιρετίζουμε τις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τον αποκλεισμό του κεντρικού καταστήματος της ΑΤΕ από τις επιτροπές αγώνα κτηνοτρόφων Ηπείρου. Χαιρετίζουμε τους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους που εμμένουν -παρά τις αντίξοες συνθήκες- στο δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης- ΕΕ- κεφαλαίου- ΑΤΕ- καρτέλ γάλακτος.

Οι κτηνοτρόφοι με τις επιτροπές αγώνα μας προσφέρουν ένα μάθημα αγώνα με το σθένος και την επιμονή τους . Ο δρόμος του αγώνα που έχουν διαλέξει είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποτρέψει την μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και την ολοκληρωτική καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας. Ο αγώνας τους πρέπει και μπορεί να γίνει και αγώνας μας και να αγκαλιάσει όλη την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα.

Για αυτό το λόγο είναι τεράστιες οι ευθύνες των τριτοβάθμιων αγροτικών ενώσεων( ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ) και των λοιπών συνεταιριστικών –συνδικαλιστικών οργανώσεων που δεν οργανώνουν σε πανελλήνια κλίμακα τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση- ΕΕ- ΑΤΕ- καρτέλ γάλακτος. Εξάλλου όπως είναι ευρέως γνωστό οι τιμές που δίνει η ΔΩΔΩΝΗ επηρεάζουν την πορεία των τιμών σε όλη την Ελλάδα. Μια οργάνωση του αγώνα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων που θα κλιμακωθεί με καταλήψεις σε Περιφέρειες, Νομαρχίες, Τράπεζες και με αποκλεισμό όλων των γαλακτοβιομηχανιών.

Η οργάνωση του αγώνα εν τέλει και εκ των πραγμάτων περνάει μέσα από την αυτοοργάνωση και την πανελλήνια δικτύωση των ίδιων των κτηνοτρόφων και των αγροτών και μέσα από την πολύπλευρη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του λαού.

Για αυτό το λόγο κινείται σε σωστή κατεύθυνση το ψήφισμα που εγκρίθηκε στην πανελλήνια γενική συνέλευση των εργαζόμενων στην ΑΤΕ. Πρόκειται για το πρώτο μικρό βήμα προς την αγωνιστική ενοποίηση των εργαζόμενων στην ΑΤΕ- ΔΩΔΩΝΗ και των μικρομεσαίων κτηνοτροφών και αγροτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ –ΔΩΔΩΝΗ.

Ένας αγώνας που αναδεικνύει και υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια των κτηνοτροφών και των εργαζόμενων, την διάθεση φτηνών και ποιοτικών προϊόντων στους καταναλωτές, τα κοινωνικά αγαθά και την συνεταιριστική λογική απέναντι στην πολιτική των πολυεθνικών και των χρηματιστηρίων, την πολιτική της οικονομίας της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ένας αγώνας που η έκβαση του θα κρίνει πολλά. Οι αγωνιζόμενοι κτηνοτρόφοι με τις επιτροπές αγώνα και την άμεση δημοκρατία τους άνοιξαν ένα δρόμο που καλούμαστε εκ των πραγμάτων να τον ακολουθήσουμε.»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

www.eek.gr

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση