Τρ. Ιαν 25th, 2022

ek

Ένας μήνας πριν ένας μάτσο αστυνομικός σκοτώνει αναίτια ένα 16χρόνο , προκαλώντας μια εξέγερση που είχε πολλά χρόνια να δει η ελληνική κοινωνία.. Μια αυθόρμητη έκρηξη του θυμικού, των νέων , των προλετάριων , των μεταναστών, των γυναικών. Μια έκρηξη που τα άλλαξε όλα. Τα Δεκεμβριανά του 2008 άλλαξαν συνολικά τις συνθήκες που εξελίσσονται οι κοινωνικές συγκρούσεις, η ταξική πάλη. Βγάζοντας στο δρόμο μια νέα γενιά πολιτικοποίησης , φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους άρχοντες και τις ελίτ.


Ένα μήνα μετά οι σφαίρες των καλάσνικοφ , ανόητων ή προβοκατόρων , δίνει το δικαίωμα στο κράτος να πάρει την ρεβάνς για λογαριασμό των αφεντικών. Οικοδομώντας ένα κλίμα μιας χούντας με κοινοβουλευτικό μανδύα. Στρατεύοντας στις λογικές και στις πολιτικές του τα μικροαστικά , φοβικά , συντηρητικά στρώματα. Με στόχο να στριμώξει ένα συγκρουσιακό κίνημα ενάντια στην καταστολή, ένα κίνημα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων , των μεταναστών και της νεολαίας.


Και όμως η καπιταλιστική κανονικότητα δεν πρόκειται να επανέρθει τόσο εύκολα. Η βαθιά κοινωνική , πολιτική , πολιτιστική και κυρίως οικονομική κρίση ζητάει απαντήσεις. Και όπως έχουμε ξαναπεί ο φόβος και η χούντα δεν δίνουν μακροπρόθεσμες απαντήσεις. Η χούντα των συνταγματαρχών πέρα από την καταστολή και την τρομοκρατία, έδωσε λεφτά στους μικροαστούς και την αγροτιά. Το ΠΑΣΟΚ του 1981 επίσης ενσωμάτωσε τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες. Σήμερα πόσο είναι δυνατή μια τέτοια πολιτική πρόταση των “πάνω”;;


Και η αριστερά.;; Εδώ αρχίζουν τα μεγάλα ερωτήματα και οι μεγάλες προκλήσεις….

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση