Τρ. Ιαν 25th, 2022

Δεν πρόλαβα να έρθω απ´ τα μπάνια του λαού που έλεγε και ο μεγάλος άνοιξα την τηλεόραση και είδα φωτιές παντού σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική , εκεί που παίζεται το μεγάλο παιχνίδι της εμπορευματοποίησης της φύσης και του περιβάλλοντος…
τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και όλοι μας καταλαβαίνουν τα πάντα…

Αντιγράφω όμως από ένα blog:

http://tsak-giorgis.blogspot.com

Ποιος είναι υπεύθυνος;
Δεν θα κάνουμε ρεπορτάζ για τα μέτωπα των πυρκαγιών, τις περιουσίες που καταστράφηκαν, τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού κ.λ.π. Ολα αυτά υπάρχουν σε πλήθος δημοσιευμάτων.

Παρακολουθώντας όμως τον τρόπο που κάλυψαν τα ΜΜΕ τις πυρκαγιές λέμε να κάνουμε και την δική μας τοποθέτηση.

Για το τελικό αποτέλεσμα των πυρκαγιών οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αυταπόδεικτες. Τα μέλη της, με πρώτον και καλύτερο τον Καραμανλή, ευθύνονται για την οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή .

Πίσω απ’ αυτούς, όμως, πρέπει να διακρίνουμε τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν.Είναι πολύ εύκολο να μιλάει κανείς για ανίκανη κυβέρνηση, υπονοώντας ότι πρέπει να έρθει κάποια άλλη, ικανή.

Το δύσκολο είναι να απαιτήσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την ανάπτυξη της δασοπροστασίας
Ο καπιταλισμός θεωρεί αντιπαραγωγικό ό,τι δεν αποφέρει άμεσο κέρδος.

Τα ίδια τα δάση τα βλέπει σαν πηγή αποκόμισης κέρδους.

Όχι κέρδους κοινωνικού, αλλά κέρδους που μετριέται με ευρώ.

Γι’ αυτό και τα κοράκια ετοιμάζονται να πέσουν πάνω στις νέες καμένες περιοχές.
Ξέροντας ότι σε κάποια χρόνια, όποια αστική κυβέρνηση και να υπάρχει θα πληρώσουν κάποια λεφτά και θα νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα που θα έχουν φτιάξει.

Η φύση ανόργανο σώμα του ανθρώπου

H φύση, δηλαδή η φύση που δεν είναι το ανθρώπινο σώμα, είναι το ανόργανο σώμα του ανθρώπου. O άνθρωπος ζει στη φύση σημαίνει: η φύση είναι το σώμα του, με το οποίο οφείλει να διατηρεί μια σταθερή διαδικασία για να μην πεθάνει. H άποψη ότι η φυσική και η πνευματική ζωή του ανθρώπου είναι αναπόσπαστα δεμένες με τη φύση δε σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι η φύση είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον εαυτό της, επειδή ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης.

Καρλ Μαρξ

O μαρξισμός αντιλαμβανόταν ότι η εμπορευματική-κεφαλαιοκρατική οργάνωση της παραγωγής δεν σήμαινε μόνο την εκμετάλλευση της ζωντανής εργασίας, αλλά και την καταλήστευση του φυσικού πλούτου της γης.

Μ’ αυτό το σκεπτικό μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το αστικό κράτος δεν κάνει το παραμικρό για να προστατέψει τον δασικό πλούτο της χώρας μας γιατί οι πυρκαγιές που ξεσπούν καθημερινά είναι το όχημα για την περεταίρω εμπορευματοποίηση της γης και φυσικά γιατί το αστικό κράτος δεν κάνει καμιά προσπάθεια για να τις εμποδίσει.

Μαζικός αποχαρακτηρισμός δασών βορά στην περιβόητη ανάπτυξη.
Απ’ ότι διαβάζουμε σε καθημερινή εφημερίδα: “η πολιτεία για να μαζέψει χρήματα «μελετά» να «νομιμοποιήσει» και τις επί δεκαετίες ολόκληρες συντελούμενες «καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων». Θα καλέσει τους καταπατητές (αυτούς που τόσα χρόνια άφηνε ανενόχλητους να παρανομούν και να της «κλέβουν» περιουσία), θα τους «αρπάξει» κάποιο χαράτσι, θα «κλείσει βιβλία» και από ’δω και έπειτα όλα θα είναι καλώς γενόμενα”!

Αν αυτό δεν είναι «κίνητρο» για τους καταπατητές να κάψουν ότι δασικό πλούτο μας απέμεινε και μετά να χτίσουν εκεί αυθαίρετες βίλες, ξέροντας ότι κάποια στιγμή θα τις νομιμοποιήσουν, τι άλλο είναι;

Και δυστυχώς βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Κάποτε για τον ανεπανάληπτο Πολύδωρα έφταιγε ο «στρατηγός άνεμος» σήμερα ξαναμιλούν για ξένους πράκτορες που βάζουν τις φωτιές, αλλά για την ταμπακιέρα κανείς δεν μιλάει.

Μια κοινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, της Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων δίχνει ανάγλυφα την κατάσταση:
«Η εικόνα των δασών στη χώρα μας είναι ίδια τα τελευταία 30 έτη. Μεσογειακά δάση χωρίς διαχείριση, εγκαταλειμμένα από τις παραδοσιακές δραστηριότητες που απομάκρυναν την καύσιμη ύλη από αυτά.
Αυτά τα δάση πρέπει να προστατέψουμε και αυτό ήταν και είναι γνωστό σε όλους. Εκείνο που δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει είναι ότι η πολιτεία έχει προσανατολίσει τους διαθέσιμους πόρους και το έμψυχο δυναμικό της πολιτικής προστασίας μόνο στην καταστολή των πυρκαγιών, διαθέτοντας υπέρογκα ποσά για την ενοικίαση εναερίων μέσων (σημ δικιά μας: Εκεί υπάρχει χοντρές μίζες με από τις εταιρίες που νοικιάζουν αεροπλάνα-ελικόπτερα) και προσανατολίζοντας τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό αποκλειστικά στη λογική της αεροπυρόσβεσης.
Οι δασικές υπηρεσίες που έχουν και την αρμοδιότητα της διαχείρισης και της προστασίας των δασών και συνεπώς την εκτέλεση όλων των προκατασταλτικών και προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έχουν κατακερματιστεί διοικητικά ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες του Κράτους, έχουν αποδυναμωθεί και περιθωριοποιηθεί και δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, για την άσκηση βασικών τους αρμοδιοτήτων».

Σημειώνουν οι άνθρωποι που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τα δάση: «Για να γίνει κατανοητή η έννοια της πρόληψης –λέει η ανακοίνωση– αναφέρουμε ότι στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι καθαρισμοί των δασικών οικοσυστημάτων, η διάνοιξη και η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και η συντήρηση υδατοδεξαμενών και κρουνών υδροληψίας, η κατασκευή και η συντήρηση πυροφυλακείων, η πραγματοποίηση περιπολιών, η λειτουργία των υπηρεσιών τις απογευματινές ώρες κατά τις οποίες παρατηρούνται και οι περισσότερες παράνομες ενέργειες κλπ».
Σημειώνεται ακόμη, ότι «η υλοποίηση των παραπάνω προληπτικών έργων και εργασιών, που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης, απαιτεί δύο βασικές προϋποθέσεις: πολιτική βούληση και επαρκείς οικονομικούς πόρους. Έχουμε την άποψη (εκ του αποτελέσματος) ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύουν στη χώρα μας».

Αυτές οι συνδικαλιστικές συλλογικότητες λένε τα αυτονόητα για όποιο ενδιαφέρετε, έστω και επιφανιακά για τα δάση και το περιβάλλον.

Αυτό που δεν μπορούν να πουν οι συνδικαλιστές είναι ότι η κυβέρνηση ασκεί αυτή την πολιτική προστασίας των δασών όχι από έλλειψη πόρων ή από ανικανότητα, αλλά γιατί θέλει να δημιουργήσει τους όρους για μαζικό αποχαρακτηρισμό δασών που θα παραδοθούν βορά στην περιβόητη ανάπτυξη.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση