Σα. Ιαν 29th, 2022

Στην Νέα Ορλεάνη after τυφώνα Κατρίνα- ξέρετε ο τυφώνας που κατάστρεψε τις φτωχογειτονιές και ανάδειξε την ανικανότητα του αμερικανικού κράτους-ένας μέσος μπάτσος σώζει ένα κρατούμενο λατινοαμερικανικής καταγωγής.
Η συνέχεια του “καλού” μπάτσου δεν είναι και τόσο ηρωική. Τραυματίζεται στην πτώση σωτηρίας του κρατούμενου και το ρίχνει στην πρέζα. Ο άμορφος , με γεμάτος ωραίες εικόνες μαστουρωμένος κόσμος του τον ακολουθεί καθόλα την διάρκεια της ταινίας.

Από κει και πέρα ο μαστούρης καλός κατά βάση μπάτσος, παρέα με την άμορφη πρεζού φίλη του, πόρνη πολυτελείας, κινείται στα άρια και πέρα από αυτά της νομιμότητας. Ένας διεφθαρμένος μπάτσος μέσα σε μια διεφθαρμένη κοινωνία που επιβραβεύει τους πιο καπάτσους , ικανούς, κυνικούς. Μια κοινωνία που επιβιώνουν τα ερπετά και τα τέρατα…Η ταινία αρχίζει με την εικόνα ενός φιδιού που κολυμπούσε στην πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη, ενώ η εικόνα διάφορων ερπετών ερχόταν και ξαναερχόταν σαν μοτίβο στην ταινία. Ερπετά που επιζούν σε μια κοινωνία που κινείται με βάση τα βασικά και πρωτόγονα ένστικτα: Επιβίωση, τροφή, σεξ….

Να η κοινωνία της ύστερης αμερικάνικης κοινωνίας….; Όχι τόσο απλό, ο πρωταγωνιστής διεφθαρμένος μπάτσος μας κινείται στα όρια των ενστίκτων , δηλαδή σε αυτό τον ερπετοειδή πρωτόγονο εγκεφαλικό εαυτό μας , άλλα τα πιο αναπτυγμένα στρώματα του εαυτού μας δεν έχουν πεθαίνει μέσα του. Ζούνε και βγαίνουν στην επιφάνεια με την βοήθεια των ονείρων της πρέζας. Ή με την αγάπη του στην φίλη, με την βοήθεια στην οικογένεια του. Που και αυτή κινείται εντός των ορίων του διαφόρων ουσιών.

Εν τέλει η κοινωνία της πρέζας , των ουσιών και των ερπετών επιβραβεύει τον καλό μπάτσο που σώζει τα προσχήματα μιας κοινωνίας που είναι πολύ πιθανόν να μην μπορέσει να γλυτώσει την μοίρα της πλημμυρισμένης από την Κατρίνα Νέα Ορλεάνης.
Έτσι κι αλλιώς είναι κλασικό μοτίβο πλέον οι ιστορίες κοινωνιών και κόσμων που μια φυσική καταστροφή , ολοκλήρωσε μια ηθική παρακμή που ακολούθησε μια οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, που δεν βρήκε ανταποκρίση στο πεδίο των αξιών , των στάσεων και των πολιτών..όπως ο μύθος της Ατλαντίδας

Ας δούμε λοιπόν την “Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη , μια ταινία χολιγουντιανή εκδοχή της ταινίας “Bad Lieutenant” (“Διαφθορά”). Με πρωταγωνιστές τον καλό Νίκολας Κέιτζ και την πανέμορφη Εύα Μέντες.
Μια ταινία που μοιάζει πολύ με τα μαύρα αστυνομικά μυθιστορήματα των σύγχρονων καπιταλιστικών μητροπόλεων.,. Όπου ο καλός δεν είναι πάρα η καρικατούρα του κακού….
Μόνο που να μένει ένα πείσμα , ένα αντρίκειο νεύμα, μια γυναίκα που να το λέει η ψύχη της, ένας ήρωας που γίνεται ήρωας γιατί απλά δεν αντέχει το πολιτισμό των δούλων και των ερπετών…
Ένας Νιτσεϊκός υπεράνθρωπος που χαίρεται την κατάφαση του και ας είναι μέσα στα σκατά της μητρόπολης. Ένας τέτοιος ήρωας είναι και μπάτσος της ταινίας μας.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση