Τρ. Ιαν 18th, 2022

Εψές βράδυ στο Γυαλί καφενέ , στο μαγαζί του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σ. Οικονόμου, ο φίλος του και συνεργάτης στο θρυλικό Μαντζάτο-το μαγαζί που μας μεγάλωσε- Σ. ΒΛΕΤΣΑΣ παρουσίασε το βιβλίο του «ΕΥ ΖΗΝ ΟΧΙ LIFESTYLE».

Φίλοι παλιοί , φάτσες που βρισκόμαστε σε καμιά διαδήλωση και περάσανε από τα σχήματα της Αριστεράς, όπως και ο συγγραφέας, συζητήσανε για το ζήτημα του lifestyle, της κατανάλωσης και της έννοιας της καλής ζωής , με την αρχαιοελληνική σημασία του «Ευ ζην».

Ήταν μια ωραία βραδιά με ποικίλους προβληματισμούς και οπτικές που το βιβλίο του Σπύρου με την Επικούρεια και Αριστοτελική του λογική περί μεσότητας , έθρεψε…

Το βιβλίο το διάβασα το καλοκαίρι, ένα βιβλίο που δίχως να είναι αδιάφορο, διαβάζεται εύκολα. Η λογική του βιβλίου είπαμε, νεοεπικούρεια και Αριστοτελική που αναζητεί το μέτρο μεταξύ του ασκητισμού και της υπερκατανάλωσης. Μια λογική που πάει γάντι και με την περίοδο της οικονομικής κρίσης και κρισιολογίας που ζούμε.

Με αυτή την έννοια αν ψάχνεται ρηξικέλευστες , αν ψάχνεται καινοτόμες και ριζοσπαστικές ιδέες στο βιβλίο που θα οδηγούν έξω από το σύστημα, δεν θα τις βρείτε.

Απεναντίας αν ψάχνεται τρόπους και μορφές ζωής που κύρια σε μια ατομική βάση θα απολαύσουν τα καταναλωτικά προϊόντα, δίχως να τους απολαύσουν αυτά , τότε το βιβλίο είναι μια καλή πρόταση για ανάγνωση.

Φυσικά θα ήταν ολότελα άτοπο να περιμένω από το φίλο Σ. ΒΛΕΤΣΑ ένα βιβλίο ουτοπίας και ευτοπίας και όχι νέοσοσιαλδημοκρατικής εν τέλει μεσότητας. Οι εποχές του Μ-Λ ρεύματος με τον μαοϊκό ασκητισμό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ως ένα σημείο καλώς έχει γίνει.

Για τους εραστές της ουτοπίας μένει αυτό που είπε ο Φιλίμων στην παρουσίαση: να στοχαστούμε μια αριστερά της ελευθερίας και όχι μόνο της ισότητας. Σωστό, αν και είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως το ένα πάει με το άλλο. Π,χ στις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» , δεν υπήρχε ούτε ισότητα , ούτε βέβαια ελευθερία, όπως εξάλλου δεν υπάρχει ούτε στις χώρες του υπαρκτού καπιταλισμού.

Φυσικά όλο αυτό χωράει πολύ κουβέντα, για το τι σημαίνει ελευθερία, για το τι σημαίνει ισότητα. Όπως και το πως αυτό θα συνδυαστεί με μια ολιγαρκής , δίχως να είναι ασκητική, πρόσβαση στην αφθονία των παραγόμενων προϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα για όλους τους κάτοικους της γης.

Ο καμβάς του βιβλίου του ΣΠΥΡΟΥ, κάτω από αυτήν την αντίληψη μάλλον καταστασιακά πρέπει να αντιστραφεί…σε μια κατεύθυνση χειραφέτησης.., αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να διαβαστεί…καλή λοιπόν ανάγνωση….

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

2 thoughts on “Από το lifestyle στο «ευ ζην»….”

Αφήστε μια απάντηση