Τρ. Ιαν 25th, 2022

Και κάπου άλλου έγραψαπως κάθε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κινείτε δεξιότερα της άλλης. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε έναντεμί σοσιαλιστικό / σοσιαλδημοκρατικό κίνημα, με αρκετή δόση παλαιοκαιρίσιουκέντρου , αλλά και ολίγο μεταπολιτευτικό ριζοσπαστισμό.

Όταν ανέλαβε τας εξουσίας η σοσιαλδημοκρατική λογική αποκρυσταλλώθηκε. Το 1985 γοητεύτηκε από τας σειρήνας του προελαύνοντος νεοφιλελευθερισμού που τον συνδύασε με πολύ δόση λαϊκισμού την οποία εκφράζανε τα νέα αστικά νεοπλουτίστικα τζάκια- με ταπεινή καταγωγή- αλλά μεγάλας φιλοδοξίας. Αυτά τα νέα τζάκια και η νέα παγκόσμια κατάσταση που ήθελε άλλους συσχετισμούς και έβγαζε διαφορετικές δυνάμεις στον προσκήνιον ‘έστειλαν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, Ο εργατικός και όχι μόνο ριζοσπαστισμός που ήταν υπαρκτός μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα στας εργατικάς τάξεις με κορυφήν το ηρωικόν κίνημα της ΕΑΣ έστειλαν την ΝΔ του γκαντέμ- Μητσοτάκ στον αγύριστον. Την ίδια στιγμή όμως νέα αστικά στρώματα , ένα τμήμα της διανόησης και ιδιαίτεραν αυτής της ρουφιάνας ανανεωτικής αριστεράς που άκουγε για κομουνισμόν και έβγάζε λύκον στήριξαν ως ένα σημείον τον γκαντέμ- Μητσοτάκ- με αφορμήν και την συγκυβέρνηση και την οικουμενική απέκτησαν τας καλυτερας των σχέσεων με την Ντόρα δια του Μπακογιάννη.Αυτά τα στρώματα και οι δυνάμεις ήταν ο πολιορκητικός κριός της μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ από σοσιαλδημοκρατικό σε σοσιαλφιλελεύθερο υπό του Σημίτη. Μια μετάλλαξη που οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του μεταπολιτευτικού ριζοσπαστισμού, στην ενσωμάτωσην της εργατικής βάσης των ΔΕΚΟ που πάντα ήταν ένας μάχιμος αν και συντεχνιακός κόμβος της ελληνικής εργατικής τάξης, καθώς και στην συνολικότερη απόπειρα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Η ηγεμόνευσην ακόμη πιο επιθετικών και κοσμοπολίτικων τμημάτων της αστικής τάξης, η ήττα του παλαιού εργατικού κινήματος, και η απαλλοτρίωσην σημαντικών κοινωνικών δικαιωμάτων ήταν που έφεραν την τότε λαϊκή δεξιά του Καραμανλή στην εξουσία ως ένα ομοίωμα παλαιοπαπαδρεικού ΠΑΣΟΚ.Ο βαθιά κρίσιν του συστήματος, η επιστροφή της ταξικής πάλης, η αδυναμία της υπαρκτής αριστεράς να καλύψει το κενόν, ένας νέος εν πολλοίς απολιτικός αλλά και συγκρουσιακός ριζοσπαστισμός μιας νεολαίας και μιας μερίδας της εργατικής τάξης φέρνουν το νέο ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκην στην εξουσία.Γλήγορα οι νεοσοσιαλδημοκρατικές διακηρύξεις του μεταλλάσσονται σε σοσιαλφασιστικά έργα, με τον μικαελ τοποτηρητής των αυτοκρατορικών αμερικάνικων και όχι μόνο συμφερόντων να μεταλλάσσεται εις ένα είδος υπερπρωθυπουργού. ΠΑΣΟΚ μιαν ιστορία πτώσεως και παρακμής που εις μιαν αντικειμενικήν βασην συνδέεται διαλεκτικάν με την παρακμήν του μεταπολιτευτικού συστήματος εν μέσω μιας βαθιάς και ολοπλεύρης κρίσης του κοσμοειδώλου του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Οι όποιοι τίμιοι αγωνιστές του έχουν μείνει δεν μπορεί πάρα να εγκαταλείψουν τον σάπιον αυτό σκάφος που τους οδηγείν εις τον γκρεμόν. Που οδηγείν την χώραν και τον λαον εις τον γκρεμόν.Εάν δεν υπήρχαν οι βάρβαροι νεαροί που γκρεμίζουν τας μεταπολιτευτικάς μας βεβαιότητας καίγοντας ένα κόσμο που θα πάει έτσι κι αλλιώς άπατος, θα έπρεπε να εφευρεθούν….

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση