Τε. Ιαν 26th, 2022

Οι σύγχρονοι διανοούμενοι επιτέλους πήραν θέση, μα στηρίζουν την εργοδοσία….Αντιγράφω από το http://antistasigr.blogspot.com/2010/02/blog-post_3722.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+antistasigr+(Antistasi.gr)&utm_content=Yahoo!+Mail

“….υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί..”

     

      “…. Κι οι ποιητές με χέρι υγρό υμνούνε της πατρίδας τον χαμό κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί 
Τους έχω σιχαθεί.”

        ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΡΑ

17/02/2010

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενοέχουμε επί χρόνια συνεργασία με τον Σταύρο Πετσόπουλο και τις ΕκδόσειςΆγρα και γνωρίζουμε όχι μόνο τη σπουδαία συμμετοχή τους στα γράμματααλλά και τις εργασιακές συνθήκες απόλυτου σεβασμού του προσώπου τωνεργαζομένων και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους πουαπό την ίδρυση του εκδοτικού οίκου επικρατούν σ’ αυτόν.
Τιςτελευταίες μέρες με οργή και θλίψη διαπιστώνουμε ότι με αφορμή τηναπόλυση εργαζομένου από τον εκδοτικό οίκο, υπό συνθήκες που ασφαλώς θακριθούν από τα δικαστήρια, ο εκδοτικός οίκος επιχειρείται να εμφανιστείως διώκτης των συνδικαλιστικών ελευθεριών που εκφοβίζει και απολύειεργαζόμενους.
Τίποτα δεν είναιαναληθέστερο από τους παραπάνω ισχυρισμούς και γι’ αυτό αισθανόμαστετην ανάγκη να προβούμε σε δημόσια δήλωση για να προστατέψουμε τιςΕκδόσεις Άγρα από τη συκοφάντηση και το διασυρμό.

Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ, συγγραφέας, ομοτιμος καθηγητής ΑΠΘ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, συγγραφέας, καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών
ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ, συγγραφέας
ΕΛΓΚΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ, ιστορικός
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, συγγραφέας, δημοσιογράφος, επιμελ. κειμένων
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ, συγγραφέας, διευθυντής ΜΙΕΤ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ, συγγραφέας, καθηγητής Παντείου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ, ζωγράφος
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, γιατρός, ζωγράφος
ΑΛΕΚΟΣ ΒΛ. ΛΕΒΙΔΗΣ, ζωγράφος
ΑΛΕΞΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ζωγράφος
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ, ψυχίατρος, συγγραφέας, μεταφραστής
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΔΕΛΙΑΛΗΣ, γραφίστας, ιδρυτής Μουσείου Design
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, συγγραφέας, ιστορικός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ, συγγραφέας, βυζαντινολόγος, καθηγ. Πανεπιστημίου Κύπρου
ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ, μεταφραστής, επιμελητης εκδόσεων, δημοσιογράφος
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΩΚΟΣ, καθηγητής ΑΠΘ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας, δημοσιογράφος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΤΑΤΑΣ, συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ, συνθέτης
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ, βυζαντινολόγος
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ, βυζαντινολόγος
ΠΑΡΙΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, φωτογράφος
ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ, συγγραφέας, σκηνοθέτης
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας, καθηγητής ΑΠΘ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ, συγγραφέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ, συγγραφέας
ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ, συγγραφέας, Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009
ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, μεταφράστρια
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΝΟΥ, μεταφράστρια
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, καλλιτέχνης, συγγραφέας, δημοσιογράφος
ΜΑΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ, γκαλερί BERNIER/ELIADES
ΠΑΝΟΣ ΑΛΟΥΠΗΣ, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας
ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, αρχιτέκτων, φωτογράφος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας
ΛΙΖΥ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ, συγγραφέας, καθηγήτρια ΑΠΘ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΤΟΝΑΣ, συγγραφέας, αρχιτέκτων, Πανεπ. Θεσσαλίας
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΟΥ, κοινωνιολόγος, ΕΚΠΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ, ποιητής, εκδότης
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΙΤΣΩΡΗΣ, συγγραφέας, μεταφραστής
ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΛΗΣ, μεταφραστής, συγγραφέας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΖΑΚΑΣ, φιλόλογος, συγγραφέας
ΓΙΩΤΑ ΑΤΖΑΚΑ, αρχαιλόγος, καθηγήτρια ΑΠΘ
ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, μεταφράστρια
ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ, ποιητής

        http://www.agra.gr/agra_news.html

και μια απάντηση  του Συλλόγου υπαλλήλων βιβλίου χάρτου : 
http://www.bookworker.gr/?q=19_2_10

απάντηση στο κείμενο των συγγραφέων των εκδόσεων ΑΓΡΑ που στηρίζουν τις επιλογές του κ. Πετσόπουλου (απόλυση συναδέλφου Ντ. Π.)

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΑΓΡΑ» ΚΑΙ Ο κ. ΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΒΡΗΚΑΝ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ» ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ;
Σαράντα διανοούμενοι (συγγραφείς των εκδόσεων ΑΓΡΑ) ένιωσαν τηνανάγκη να παρέμβουν στη μάχη που δίνει ο Σύλλογος για την επαναπρόσληψητου συναδέλφου Ντίνου Παλαιστίδη τασσόμενοι στο πλευρό του εργοδότη.
– «Αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σε δημόσια δήλωσηγια να προστατέψουμε τις εκδόσεις Άγρα από τη συκοφάντηση και τοδιασυρμό», μας λένε.
Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη ενός συναδέλφου είναι συκοφάντηση και διασυρμός;ρωτάμε εμείς. Φαίνεται πως  είναι πολύ δύσκολο για μερικούς ναεκτιμήσουν τον αγώνα των ανθρώπων, όταν δεν τους χωρίζουν από αυτόνχιλιάδες χρόνια ή χιλιάδες χιλιόμετρα.
– «Το νόμιμο ή μη της απόλυσης θα το κρίνουν τα δικαστήρια», λένε.
Θα περιμέναμε οι άνθρωποι των γραμμάτων να μην είναι απλώς με τονόμιμο αλλά και με το δίκαιο και με το ηθικό. Ή αυτά ταυτίζονται γι΄αυτούς; Τα δικαστήρια είναι λοιπόν αυτά που, σύμφωνα με τους«προοδευτικούς» μας συγγραφείς, κρίνουν το δίκαιο και το άδικο;
Ίσως αυτά στη δύσκολη εποχή που περνάμε είναι ψιλά γράμματα («δενείναι καιρός για Αντιγόνες και για αμφισβήτηση του Νόμου και τουΒασιλιά, μόνο Ισμήνες χωράνε στην εποχή μας»), τότε τους ρωτάμε, πόσονόμιμη μπορεί να είναι μια απόλυση τρεις μέρες μετά την ΕπιθεώρησηΕργασίας με την αιτιολογία της «αντισυμβατικής συμπεριφοράς» τουεργαζόμενου;
– Δηλώνουν πως «γνωρίζουμε τη σπουδαία συμμετοχή των εκδόσεων Άγρα στα γράμματα».Γνωρίζουμε αρκετούς εκδοτικούς οίκους και αρκετούς συγγραφείς που έχουνσυμβολή στα γράμματα. Και αυτό τι σημαίνει; Όποιος βγάζει ποιοτικάβιβλία είναι υπεράνω των εργατικών δικαιωμάτων ή είναι υπεράνω υποψίαςότι τα παραβιάζει;
Μέσα στους εκδοτικούς οίκους δεν υπάρχει μόνο ο εργοδότης. Υπάρχουνκαι αυτοί που κουβαλάνε, αυτοί που μεταφέρουν, αυτοί που δειγματίζουν,αυτοί που…, δηλαδή υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Έχουν και αυτοί λοιπόνσυμβολή στα γράμματα.  
– Δηλώνουν πως γνωρίζουν «τις εργασιακές συνθήκεςαπόλυτου σεβασμού  του προσώπου των εργαζομένων και των εργασιακών καιτων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους».
Αποτελεί σεβασμό στο πρόσωπο του εργαζόμενου η απόλυσή του, όταναυτός διεκδίκησε τα δικαιώματά του. Είναι σεβασμός, η παρελκυστικήπολιτική του εργοδότη και η… «ειλικρινή» δήλωσή του στους υπόλοιπουςεργαζόμενους, που απαιτούν την επαναπρόσληψη του συναδέλφου, πως δήθενσκέφτονταν το ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή ζητά αναβολές από τιςσυναντήσεις σε Υπουργείο και Επιθεώρηση Εργασίας, αρνείται να μιλήσειμε το σωματείο και μαζεύει υπογραφές στήριξης από διανοούμενους.

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΠΛΕΥΡΑ
Απευθύνονται στην κοινωνία και λένε πως οι δικές μας εργασιακέςσυνθήκες είναι καλές και πως τα εργατικά δικαιώματα γίνονται σεβαστά.Αυτοί «εκτίθενται» για τον όμορφο αγώνα της στήριξης του κ. Πετσόπουλουκαι των εκδόσεών του. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Εμείς οιεργαζόμενοι τι θα κάνουμε; Θα αφήσουμε αυτούς να υποκαθιστούν τη φωνήμας, να προβάλλουν τις ανάγκες μας, να κρίνουν το δίκαιο ή το άδικο τωναγώνων μας; Ή θα υψώσουμε τη δική μας φωνή, στηρίζοντας ο ένας τονάλλον, δείχνοντας στέρεα και αταλάντευτη αλληλεγγύη, δηλώνοντας στηνπράξη πως δεν θα ανεχτούμε καμιά παραβίαση των εργατικών μαςδικαιωμάτων;
Γιατί όλοι – και τα ηχηρά ονόματα των διανοούμενων που θέλησαν σεαυτή την κρίσιμη περίοδο όπου όλα σαρώνονται από το κεφάλαιο και τηνεργοδοσία να στηρίξουν έναν εργοδότη που απολύει– πρέπει να μάθουν πωςτις συνθήκες εργασίας που βιώνουμε και τις δικές μας οδύσσειες,ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΜΕΙΣ.

Τα «προοδευτικά» ένσημα του παρελθόντος, όση βαρύτητα κι αν έχουν, δεν μπορούν να κρίνουν τους συλλογικούς αγώνες.Όσοι από τον εαυτό τους και από την ως τώρα διαδρομή τους απαίτησανμόνο να φτάσουν ως τη στήριξη ενός εργοδότη απέναντι σε ένανεργαζόμενο, ας αναλογιστούν οι ίδιοι τις συνέπειες των πράξεών τους.Εμείς το ξέραμε από παλιά, όπλο των εργοδοτών είναι οι απολύσεις και ητρομοκρατία, εσχάτως και οι διανοούμενοι. Τα δικά μας όπλα ήταν και παραμένουν ο αγώνας, η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια.”

εκτός αυτών θαρρώ πως χρειάζεται μια ξεκάθαρη στάση από τον Σάββα Μιχαήλ……..

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση