Τρ. Ιαν 25th, 2022

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ- 12 ΠΜ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σοκ στην Ελληνική κοινωνία προκάλεσαν οι εξαγγελίες της μεταλλαγμένης «σοσιαλ»φιλελεύθερης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Ένα σοκ που μούδιασε τα αντανακλαστικά του Ελληνικού κοινωνικού σώματος που τις τελευταίες δεκαετίες είχε ξεχάσει τα δύσκολα.
Κακά τα ψέματα αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμιά σχέση με ότι αντιλαϊκό και αντεργατικό είχε θεσπιστεί από την χούντα και μετά. Είναι τομή στις σχέσεις ανάμεσα στο κράτος, το κεφαλαίο και την εργασία. Ο στόχος προκλητικά κυνικός: Η οικονομική κρίση είναι τόσο, μα τόσο βαθιά που στην παρούσα συγκυρία δεν επιτρέπει ναι μεν αλλά. Οι εργαζόμενοι, η φτωχολογιά, η νεολαία, οι μετανάστες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν και από το υστέρημα τους για να σώσουν τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την κρίση.
Σώζοντας τα λαμόγια των τραπεζών και των χρηματαγορών, τους «έντιμους» απατεώνες του επιχειρείν, τα golden boys των πολυεθνικών, τους γραφειοκράτες του τέρατος που λέγεται κράτος, τους νταβατζήδες του «υπερ»κράτους της ΕΕ, για να σώσει το σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Βαθαίνοντας με ένα βάρβαρο τρόπο την άμεση εκμετάλλευση της ζωντανής εργασίας- αυτό που ονομάζεται απόλυτη υπεραξία- που συσχετίζεται με την αύξηση των ωρών εργασίας και την μείωση των μισθών και όχι με την εντατικοποίηση της εργασίας, όπως συμβαίνει με τον καπιταλισμό της σχετικής υπεραξίας, όπως συνέβαινε σε μια προηγούμενη φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης. Κατά αυτό τον τρόπο αυξάνει το ανώτερο ποσοστό κέρδους για να περισώσει με αυτό τον τρόπο το «μέσο ποσοστό κέρδους» και κατά συνέπεια το σύστημα τους.
Μια πολιτική που ξεκίνησε από τον αδύνατο κρίκο του σαθρού ευρωπαϊκού εποικοδομήματος, όπως ως είναι η Ελλάδα- με στόχο να γενικευτεί σε όλο την ΕΕ. Κατά αυτό τον τρόπο δεν είναι λάθος οι απόψεις που λένε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα πειραματικό εργαστήρι για την εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής. Εάν περάσει στην Ελλάδα των έντονων ταξικών συγκρούσεων τότε θα είναι και ευκολότερο να περάσει και στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Αυτή η αντίληψη βέβαια εμπεριέχει τον κίνδυνο να καεί το σχέδιο από τα πρώτα βήματα του, αλλά εκεί που έφτασε η κατάσταση ένα «χοντρό» μπάσιμο είναι αναγκαίο.
Μακροπρόθεσμος στόχος του κεφαλαίου είναι τελικά η οικοδόμηση μιας νέας ανθρωπιστικής φιγούρας πλήρως υποταγμένης στα κελεύσματα και στις επιταγές του κεφαλαίου. Αυτό όμως προϋποθέτει μια στρατηγική ήττα των δυνάμεων της εργασίας και την ολοκληρωτική κυριαρχία της αντεπαναστατικής τάσης. Και αυτό δεν είναι κάτι εύκολο να το καταφέρει το σύστημα που βρίσκεται σε ιστορική κρίση και παρακμή, που πλέον τρώει από τις σάρκες του, καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις, ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον.
Τα μέτρα που εξήγγελλε η κυβέρνηση δεν πρέπει να περάσουν έτσι εύκολα. Είναι αναγκαίο το σύνολο των εργαζόμενων να πει με ένα μάχιμο τρόπο όχι σε αυτά τα μέτρα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει τα θύματα ενός συνεχιζόμενου βιασμού να πληρώσουν και από πάνω τους βιαστές.
Χρήματα για να μαζέψει ο κρατικός κορβανάς υπάρχουν και μάλιστα μπόλικα˙ η φοροδιαφυγή δεν είναι ένα σπορ των φτωχών αλλά κυρίως των πλουσίων και των ισχυρών. Είναι αξιοσημείωτο πως παρά την κρίση και την φιλολογία της η κερδοφορία των οικονομικών κολοσσών και των χρηματιστηρίων αυξήθηκε, ενώ τα πριμ των golden boys πήραν την ανιούσα, όταν οι μισθοί πήραν την κατιούσα. Αντίστοιχα ένα κάρο λεφτά πάνε για στρατιωτικές δαπάνες, λεφτά που θα μπορούσαν να γίνουν παιδεία και υγεία, δυναμώνοντας την συνοχή του κοινωνικού σώματος.
Πρέπει να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από διαδηλωτές, να σταματήσουν τα πάντα. Να πραγματοποιηθεί μια μαζική απεργία διαρκείας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μέχρι να παρθούν τα μέτρα πίσω. Να γίνει ένας εργατικός «Δεκέμβρης», μια εργατική εξέγερση που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.
Είναι άμεση ανάγκη τα σωματεία, οι ταξικές συσπειρώσεις να συντονιστούν, οργανώνοντας την ταξική αντίσταση. Απομονώνοντας τις ηγεσίες των συνδικάτων που αρνούνται να οργανώσουν τους αγώνες, που είναι συμφιλιωμένες με την βάρβαρη καπιταλιστική πραγματικότητα, ξεπερνώντας τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και το κεφάλαιο.
Είναι στο χέρι μας, είναι στο χέρι των σωματείων, είναι στο χέρι της εργατικής τάξης να δώσει ένα μάθημα στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, που έχουν βάλει ως στόχο να μας στείλουν πίσω στο μεσαίωνα για να γλιτώσουν τα τομάρια τους και τα βαμμένα στο αίμα κέρδη τους.
Βάζοντας ως στόχο να πάρουν την εξουσία η εργατική τάξη, ένα μπλοκ λαϊκών και εργατικών δυνάμεων, που θα δημιουργήσει μια οικονομία που ως κεντρικό στοιχείο θα έχει ένα δημοκρατικό προγραμματισμό στην βάση της ικανοποίησης των αναπτυγμένων κοινωνικών και εργατικών αναγκών.
Με πρώτο σταθμό την αντικαπιταλιστική επανάσταση, ένα μεταβατικό πρόγραμμα διεκδικήσεων, την εργατική δημοκρατία/ εξουσία, την άμεση έξοδο μας από το ΝΑΤΟ καθώς και την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ.

Δ. ΑΡΓΥΡΟΣ

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση