Κυ. Ιαν 23rd, 2022


Κυβέρνηση «Τσολάκογλου» ή κυβέρνηση δολοφόνων των λαϊκών δικαιωμάτων;
Μα ποιος κυβερνά αυτή την έρημη χώρα; το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η ΕΕ ή η εκλεγμένη Ελληνική κυβέρνηση; Μα ποιος άλλος από την κυβέρνηση που για να στηρίξει τις επιλογές της Ελληνικής αστικής τάξης έφερε τα «πάντσερ» του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού των ΔΝΤ-ΕΕ, για να συντρίψει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα

Εξάλλου αυτό δεν έπραττε πάντα η Ελληνική αστική τάξη όταν δεν ένιωθε δυνατή να επιβάλει την πολιτική της, όπως έχουν πράξει και άλλες αστικές τάξεις στο παρελθόν, δίχως αυτό να συνεπάγεται υποτέλεια και εξάρτηση. Πάντα όταν μια αστική τάξη αδυνατεί να επιβάλει την αναγκαία για τα στρατηγικά συμφέροντα της τότε όλες μαζί ενώνονται, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα αδύνατο κρίκο ενός συστήματος. Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα με την παραχώρηση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων σε υπερεθνικούς μηχανισμούς που ενισχύουν το ρόλο της κυβέρνησης και της Ελληνικής αστικής τάξης για την υπέρβαση της κρίσης τους προς όφελος τους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την βοήθεια της ΕΕ-ΔΝΤ άλλαξε προς το αντιδραστικότερο τόσα πολλά, όσα δεν είχε αλλάξει καμιά κυβέρνηση ως τα τώρα, συντρίβοντας την αδύνατη αντίσταση των λαϊκών, εργατικών μαζών και της αριστεράς, ενώ ετοιμάζεται να αλλάξει ακόμη περισσότερα.

Τις πταιει;;

Τα αίτια βρίσκονται τόσο στην επιβολή της δικτατορίας του μονόδρομου του ΔΝΤ από όλα τα κυρίαρχα επιτελεία και από το σύνολο του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας, όσο όμως και στην απουσία εναλλακτικής πολιτικής και κυβερνητικής πρότασης εξουσίας.

Μπροστά σε μια τέτοια επίθεση δεν φτάνει η μισή αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξεκαθαρίζει με τους κυβερνητισμούς, τις διαχειριστικές λογικές και τους ευρωμονοδρόμους του. Ούτε φτάνει η μισή αντίσταση του ΚΚΕ που κλείνει το αγωνιστικό και ταξικό του δυναμικό στα στενάχωρα και στενόχωρα κομματικά όρια. Ούτε τέλος φτάνει η μισή αντίσταση της ριζοσπαστικής, «άλλης» αριστεράς που φοβάται πολλές φορές να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Εμμένοντας πολλές φορές σε λογικές ενότητα για την ενότητα δίχως με επιμέλεια αλλά και ανοικτό πνεύμα να δουλεύει μια άλλη πολιτική πρόταση εξουσίας. Επιχειρώντας να ενοποιήσει ολάκερη την αριστερά και όχι μόνο αυτή σε ένα αναγκαίο μεταβατικό πρόγραμμα μιας άλλης εναλλακτικής πρότασης εξουσίας.

Και τώρα;;

Και τώρα έχουμε ένα δύσκολο Φθινόπωρο- χειμώνα με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο με την βοήθεια του στρατού κατοχής των ΔΝΤ-ΕΕ. Και μια εκλογική μάχη που αποτελεί μια ευκαιρία να επιχειρηθεί να προταθεί μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση από την πλευρά των εργατικών δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές λαμβάνουν χαρακτήρα κεντρικής εκλογικής μάχης.

Χαρακτήρα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, χαρακτήρα αντιΕΕ και αντιΔΝΤ, με έξοδο όχι μόνο από το Μνημόνιο, την ΟΝΕ, το ΔΝΤ, αλλά και από την ΕΕ. Χαρακτήρα αντικειμενικά αντιιμπεριαλιστικό και αντικαπιταλιστικό, χαρακτήρα άμεσα συγκρουσιακό με το Καλλικράτη, το τοπικό κράτος και τους διαχειριστές του. Με ένα πρόγραμμα που θα βάζει μπροστά τα ταξικά συμφέροντα που στην περίπτωση μας είναι πλέον και εθνικά συμφέροντα ενάντια στο κράτος, τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τους δημαρχαίους και τους περιφερειάρχες , ενάντια στους επιτρόπους του ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Πρόγραμμα μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με βάση της διανοητικής εργασίας που ενοποιεί σε ένα μεταφορντικό δίκτυο και τους τρεις τομείς της οικονομίας οικοδομώντας νέα παραγωγικά και συναισθηματικά «κοινά». Παραγωγικά δίκτυα συνεταιριστικοποιημένης εργασίας και συλλογικής ιδιοκτησίας που ο κοινωνικός τους χαρακτήρας θα ενισχύεται, αποτελώντας το κυριότερο πλεονέκτημα αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας.

Το μοντέλο λόγου χάρη της κρατικοσυνεταιριστικής «ΔΩΔΩΝΗ» αποτελεί ένα θαυμάσιο παράδειγμα για μια τέτοιου τύπου παραγωγική ανασυγκρότηση, ένα παράδειγμα που πολεμιέται από το σύνολο του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας γιατί όπως είπαμε αποτελεί ένα θαυμάσιο παράδειγμα προς μίμηση.

Πρόγραμμα μια άλλης εργατικής και λαϊκής εξουσίας, εξουσίας των δήμων-κομμούνων που τα πάντα θα βρίσκονται στα χέρια των άμεσων παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, στα χέρια της δημοκρατίας της εργατικής τάξης.

Ένα πρόγραμμα που χωρά σύμπασα την αριστερά που δεν ονειρεύεται να διαχειριστεί μόνη της ή μαζί και με το πιο αντεργατικό και αντιδραστικό ΠΑΣΟΚ τα καλικράτεια τοπικά δημοτικά και περιφερειακά κρατίδια, που θα φέρουν εις πέρας την πολιτική της κυβέρνησης- αστικής τάξης, ΔΝΤ και ΕΕ.

Ας θυμηθούν αυτοί οι αριστεροί και αυτή η αριστερά πως το μόνο εύκολο στις μέρες μας είναι να γίνεις «δωρητής σώματος» στην κυρίαρχη καπιταλιστική τάξη πραγμάτων που θα πεινάσει το λαό. Το δύσκολο είναι να υψώσεις ανυπότακτο τείχος αντίστασης, ρήξης και ανατροπής σε αυτόν τον καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό, στην πείνα και στην εξαθλίωση των λαϊκών μαζών.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση κινείται και η συγκρότηση της ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. Μια συνεργασία δυνάμεων της Αντικαπιταλιστικής, Κομμουνιστικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα παρέμβει στις περιφερειακές εκλογές. Που προέκυψε μέσα από ένα πολύμηνο επίμονο, επίπονο διάλογο αριστερών δυνάμεων και πολιτών και που κατάφερε να συσπειρώσει ένα ευρύ δυναμικό, παραμένοντας ανοικτό σε ευρύτερες συμμαχίες και συμπράξεις με δυνάμεις που θα αρνηθούν το ρόλο των ακόλουθων του ΔΝΤ-ΕΕ- ελληνική αστική τάξη. Δίχως όμως να πάει πίσω από τα αναγκαία αντικαπιταλιστικά, αντιιμπεριαλιστικά μάχιμα και ταξικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης. Σε μια τέτοια κατευνθυση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και η ΔΡΑΣΥ. για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ιωαννιτών.

Τους επόμενους μήνες θα κριθούν πολλά και κύρια θα κριθεί αν πεινάσει ή όχι ο λαός και τι μπορούν να πράξουν οι λαϊκές και εργατικές δυνάμεις για να αντιστραφεί το κλίμα. Ας προσπαθήσουμε δίχως μεμψιμοιρίες και με ανοικτά τα μάτια, την καρδιά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Σε άλλες περιστάσεις οι λαϊκές δυνάμεις έδωσαν τις αναγκαίες απαντήσεις, σε άλλες πάλι όχι, εμείς;;;

Δ. ΑΡΓΥΡΟΣ

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση