Τρ. Ιαν 18th, 2022

Την προηγούμενη Κυριακή- ημέρα που η κίνηση «πολίτες για την Όαση» ανοίγουν το δημόσιο χώρο συνεχίζοντας τις συμβολικές κινήσεις έτσι ώστε ο χώρος να παραμείνει δημόσιος- κάποιοι ή κάποιος κατέβασε το πανό του ΝΑΡ-ν.ΚΑ που έλεγε στηρίξτε-ψηφίστε ΔΡΑΣΥ-ΑΡΠΗ. Οι πληροφορίες από το χώρο μιλάνε για μέλος της κίνησης «πολίτες για την Όαση» το οποίο και κατέβασε το πανό μεταφέροντας το στο στέκι της ΔΡΑΣΥ-ΑΡΠΗ.

Όπως ήταν πολιτικά φυσικό το ΝΑΡ και ν.ΚΑ απαιτείσαι να πάρει θέση η κίνηση, όπως απαιτείσαι να πάρει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις του. Και αυτό γιατί σημαντικά τοπικά στελέχη του συμμετέχουν στην κίνηση «πολίτες για την Όαση» και αυτό είναι ευρέως γνωστό και ας μην κρυβόμαστε πίσω από ένα ρηχό κινηματισμό.

Είναι διαφορετικό πράγμα η αυτονομία των κινημάτων και η κινηματική λογική και διαφορετικό να κρύβεσαι πίσω από το δάκτυλο σου και να μην αναγνωρίσεις το πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζουν στελέχη σου σε μια κίνηση. Αν δεν το αναγνωρίζεις και μιλάς γενικόλογα για την αυτονομία των κινημάτων τότε το λιγότερο αρνείσαι την ζωντανή και αντιφατική πραγματικότητα που συνειδητή πρωτοπορία και κίνημα αλληλοδιαπλέκονται, με τις μάζες στο βαθμό που υπάρχουν- στην περίπτωση της κίνησης «πολίτες για την Όαση» απουσιάζουν- να παίζουν το τελευταίο καθοριστικό ρόλο. Φιλοσοφικά το τρόπω πέφτεις στην παγίδα ενός ψευδοκαντιανισμού που μένει στην φόρμα μιας κατηγορικής ηθικής προσταγής, χάνοντας την πραγματική ιστορική κίνηση. Έτσι αυτή η εν λόγω στάση αποτελεί ή απόδειξη ανοησίας ή το χειρότερο απόδειξη κινηματίστικου γραφειοκρατισμού.

Η ανακοίνωση του ΝΑΡ-ν.ΚΑ απαιτώντας να πάρουν θέση έγραφε: «Το ερώτημα που απευθύνουμε ως οργάνωση είναι συγκεκριμένο: Ποιος και με ποια δικαιολογία κατέβασε το πανό του ΝΑΡ-νΚΑ από το χώρο της «Όασης»; Ποιος απαγορεύει την πολιτική έκφραση σε ένα δημόσιο χώρο όπως η «Όαση», τα συνεργία του Δήμου ή κάποια μέλη από τους «πολίτες για την Όαση»; Οι δικές μας πληροφορίες λένε πως δυστυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος είναι αθώος αυτής της αντιδημοκρατικής ενέργειας. Τι γνώμη έχουν για αυτό οι «πολίτες για την Όαση»; Θα καταδικάσουν την εν λόγω ενέργεια από πού και αν έγινε; Ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, τα παράταξης «3 κλικ αριστερά», της παράταξης «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» για αυτήν την αντιδημοκρατική ενέργεια; Άραγε άτομα που μπλέκονται ή δεν καταδικάζουν το κατέβασμα πανό αριστερής οργάνωσης σε δημόσιο χώρο έχουν θέση στα ψηφοδέλτια αριστερών παρατάξεων; Αλήθεια σύντροφοι, φίλοι, συναγωνιστές ένας δημόσιος χώρος είναι ιδιοκτησία κάποιου ή κάποιων ή είναι ένα τόπος που οι πολιτικές απόψεις ανήκουν δεν ανήκουν σε πολιτικούς χώρους εκφράζονται ελεύθερα; Νομίζουμε πως πρόκειται για ερωτήματα που δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα, αν θέλουμε να ηγεμονεύσει η λογική των κινημάτων και όχι η λογική των αποκλεισμών, της ιδιοκτησίας, και των γραφειοκρατικών παραμορφώσεων. Η πρόσφατη ιστορία του αριστερού κινήματος έπρεπε να μας είχε διδάξει κάτι περί αυτού. Πόσο μάλλον όταν ο δρόμος για την κόλαση κτίζεται συχνά από ανθρώπους καλών προθέσεων!!!!!».

Το μόνο λάθος που έκανε η ανακοίνωση του ΝΑΡ-ν.ΚΑ ήταν που δεν ζήτησε να πάρουν θέση και τα μέλη της ΑΚ που είχαν από παλαιά την γνωστή βαθιά αντιδημοκρατική θέση πως οι πολιτικοί οργανισμοί δεν έχουν θέση σε ένα υπο κατάληψη, επαναοικιοποιημένο χώρο. Λανθασμένη αντιδημοκρατική θέση καθώς βγάζει μηχανικά έξω τις πολιτικές και κομματικές διαμεσολαβήσεις. Είναι διαφορετικά να μιλάνε μόνο τα επιτελεία και οι κεντρικές επιτροπές κομμάτων και κομματιδίων και διαφορετικό η απαγόρευση κομμάτων και κομματιδίων.

Δυο μέρες μετα το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ σε μια ανακοίνωση που απαντούσε σε πολλούς απαντούσε ως εξής στο ΝΑΡ-ν.ΚΑ: «…Τέλος το τοπικό ΝΑΡ, σε μία -άκομψη τουλάχιστον- ανακοίνωσή του {που την αποκαλεί ερώτημα-καταγγελία} προσπαθεί να συσχετίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Πανηπειρωτική και την Δημοτική του Κίνηση, με το ότι κατέβηκε το πανό του από τον φράχτη της “ΟΑΣΗΣ”.
Δεν ξέρουμε από πού αντλήθηκαν οι πληροφορίες για αυτήν την απόλυτα ψευδή καταγγελία. Διότι ούτε εμείς, ούτε άλλη από όσο ξέρουμε πολιτική Κίνηση, δεν μετέχουμε ως παράταξη στην πρωτοβουλία “Πολίτες για την Όαση”.»

Ως μέλος του ΝΑΡ και ως ενεργός συνειδητοποιημένος πολίτης η απάντηση με εξέπληξε άσχημα για την υπεκφυγή και την ανειλικρίνεια της. Για την τυπική και ουσιαστική άρνηση της να πάρει θέση στο γεγονός του κατεβάσματος του πανό. Περίμενα από τους συντρόφους- ας μου επιτρέψουν να τους λέω έτσι, έτσι τους νιώθω- περισσότερο τόλμη, περίμενα να καταδικάσουν το γεγονός και να υποστηρίξουν πως αφού αποδεχθεί πως μέλος της συμμετείχε στην πράξη δεν θα βρίσκεται στα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια της. Και ταυτόχρονα βέβαια να υποστηρίξουν την αυτονομία των κινημάτων και το γεγονός πως δεν μετέχουν στην κίνηση «Πολίτες για την Όαση».

Από μόνο το γεγονός πως το ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια άλλη παράταξη δεν βρίσκεται ως τέτοια στην κίνηση «πολίτες για την Όαση» αποτελεί ταυτολογία, ένας γραφειοκρατικός -σταλινικού τύπου- κινηματισμός που δεν πείθει νομίζουμε ούτε τους ίδιους, πόσο μάλλον όταν μιλάει τουλάχιστον άκομψα για ψευδής καταγγελία. Που την είδε την ψευδή καταγγελία;;; Πολιτικά και ουσιαστικά δεν νομίζω να συνιστά ψευδή καταγγελία η σχέση μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση «Πολίτες για την Όαση» γιατί αυτό γράφει η ανακοίνωση του ΝΑΡ-ν.ΚΑ.

Δεν νομίζω πως το ΝΑΡ θα δώσει συνέχεια σε ένα διάλογο που κάποιοι αρνούνται επί της ουσίας να πάρουν θέση, αν και δεν θέλω να πιστέψω πως τελικά η θέση που παίρνουν είναι πως υποστηρίζουν το κατέβασμα του πανό. Φυσικά η άρνηση να καταδικάσουν ίσως και να το υποδηλώνει εμμέσως πλην σαφώς, πάντως σε κάθε περίπτωση καλύπτουν αυτούς ή αυτόν που το έκαναν.

Ελπίζω, εύχομαι μόνο την επόμενη Κυριακή να μην κατεβεί το επόμενο πανό και ο χώρος να αποκτήσει πραγματικά και ουσιαστικά τον ελεύθερο και δημόσιο χαρακτήρα του.. διαφορετικά με ξεκάθαρα «δημοκρατικά» το τρόπω στρατηγέ Ζέρβα θα μιλήσουν τα «καριοφίλια» των μαυροσκούφηδων του ΑΡΗ….και αυτό ας μην κατανοηθεί ως απειλή ή προειδοποίηση αλλά μια φιλική συμβουλή σε συντρόφους που αγαπώ….συμβουλή που έχω εξ ολόκληρου την ευθύνη…

Δ. ΑΡΓΥΡΟΣ

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση