Δε. Ιαν 17th, 2022

Από το http://raskolnikovgr.blogspot.com/2010/11/blog-post_7706.html

η οργάνωση «Αρχείο του Μαρξισμού», όψεις και τάσεις της ιδεολογίας, της πολιτικής και των δομών χειραφέτησης της ελληνικής εργατικής τάξης στον μεσοπόλεμο

Η ιστορία του αρχειομαρξισμού αποτελεί αιτία αντιπαραθέσεων ήδη από την εποχή της εμφάνισής του. Είναι ίσως το μοναδικό ρεύμα της αριστεράς που η σύσταση, ο χαρακτήρας και η εξέλιξή του έχει προκαλέσει τόσο έντονες συζητήσεις στους συγχρόνους του, αλλά, παραδόξως, τόσο μικρό ενδιαφέρον στους μεταγενέστερους. Γιατί η πρόσφατη ιστοριογραφία και η αριστερή βιβλιογραφία ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση των Αρχείων. Παρόλ’ αυτά εξετάζοντας κανείς τα αρχεία, τις πηγές της εποχής και τα έντυπα των αρχειομαρξιστών θα βρεθεί, ίσως απροσδόκητα, μπροστά σε μια πολύ μεγάλη αποκάλυψη. Η έκταση, η δυναμική και η επιρροή αυτού του χώρου στο ελληνικό εργατικό κίνημα την περίοδο του μεσοπολέμου υπερβαίνει το μέγεθος μια «αριστερίστικης» ομάδας, που ενδεχομένως να προσμένει κάποιος, ο οποίος έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με τον αρχειομαρξισμό. Τότε, ο ερευνητής αντιλαμβάνεται το μέγεθος της σιωπής που ακολούθησε την εξαφάνιση των Αρχείων. Αυτή, λοιπόν, η έκπληξη προκαλεί το ερέθισμα για μεγαλύτερη εμβάθυνση στη μελέτη του αρχειομαρξισμού.Δείτε εδώ.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση