Σα. Ιαν 29th, 2022

[mappress mapid=”3″]

Ο νομός Ιωαννίνων για μια ακόμη φορά πνίγηκε: Σπίτια κατέρρευσαν στο Ανήλιο, οι Μουζακαίοι τους κατάπιε η βροχή: Ένα μεγάλο κομμάτι γης στο χωριό υποχώρησε και προκάλεσε βαθιά ρήγματα. Το πνευματικό κέντρο που βρισκόταν στο σημείο ισοπεδώθηκε, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν και 3 αποθήκες. Οι κάτοικοι 15 σπιτιών αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, ενώ δύο κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Ενώ η Εγνατία παραδόθηκε στην μήνη της φύσης και κόπηκε στα δύο.
Σίγουρα η κακοκαιρία είναι μεγάλη αλλά δεν φταίει αυτή για τις καταστροφές. Η κύρια αιτία των καταστροφών βρίσκεται στο μέτρο της ανθρώπινης, οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης που δεν σέβεται, δεν υπολογίζει τα φυσικά μέτρα και σταθμά. Φυσικά μέτρα και σταθμά που τα άτιμα δεν καταλαβαίνουν, δεν σέβονται έννοιες όπως οικονομία της αγοράς, κόστη, κέρδη και ζημιές.
Λυπούμαστε αλλά σαν ανθρωπινή κοινότητα και σαν σύγχρονη κοινωνία που έχει υποταχτεί στους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους πληρώνουμε ακριβά και θα πληρώσουμε ακόμη πιο ακριβά τις επιλογές μας να μην πάρουμε υπόψη την φύση και τις ανάγκες της.
Δεν είμαστε όμως από αυτούς που θα πουν πως τα πράγματα έχουν οριστικά χαθεί. Δυνητικά υπάρχουν οι δυνατότητες τα πράγματα να πάνε αλλιώς και διαφορετικά. Ας γίνουν οι καταστροφές, όπως αντίστοιχα ας γίνουν οι καταστροφές από την οικονομική κρίση ευκαιρία να δυναμώσουμε μια προοπτική, ένα κίνημα που σέβεται και υπολογίζει τόσο τις φυσικές, όσο και τις ανθρωπινές ανάγκες.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση