Τε. Ιαν 26th, 2022

 

Η ερώτηση σε κάθε περίπτωση σύνηθες: Και πως θα πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις δίχως μνημόνια και εξωτερική βοήθεια;  Η απάντηση απλή και ξεκάθαρη: Μα με τα έσοδα του κράτους που πάνε τώρα για τόκους και τοκοχρεολύσια, καθώς και σε επιδοτήσεις και δωρεές σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, οπαδούς  της ελεύθερης αγοράς. Καθώς και στους μεγαλύτερους  κλέφτες που υπάρχουν, τις τράπεζες.

Η μόνη προϋπόθεση είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα θέλει να συγκρουστεί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και το ντόπιο κεφάλαιο. Μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στο λαϊκό και εργατικό κίνημα  και θα αγωνιστεί για την οριστική  διαγραφή του χρέους. Που θα βάλει ως πρώτη προτεραιότητα να περάσει ο πλούτος που παράγεται και που μπορεί να παραχθεί καθώς και η εξουσία στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Διαμέσου της κρατικοποίησης των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της παραγωγής, όπως και της δημιουργίας ενός διευρυμένου δικτύου συνεταιριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών του πρωτογενή, δευτερογενή αλλά και τριτογενή τομέα.  Το μοντέλο ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί σοβαρό εχέγγυο που μπορεί να λειτουργήσει ακόμη πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά.

Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για να έχουμε ένα άλλου τύπου παραγωγική ανασυγκρότηση με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μειώνοντας τις ώρες εργασίας, δίνοντας δουλειά σε όποιον θέλει και μπορεί να εργαστεί, έλληνα και μετανάστη, αυξάνοντας σε σημαντικό βαθμό το άμεσο και έμμεσο μισθό.

Φυσικά ,όπως και να το κάνουμε ή να το θέλουμε οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας είναι συγκεκριμένες και σαφώς δεν μπορούμε να θρέψουμε τα καραβάνια της μεταναστευτικής οργής. Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πρόβλημα παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και όχι εθνικό. Έτσι η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται  στο κοινωνικό και πολιτικό εκφασισμό και ρατσισμό.

Η απάντηση βρίσκεται στην αντιιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική πάλη που κτυπάει το πρόβλημα στην ρίζα του και φωτογραφίζει την πραγματική ουσία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και της Ελλάδος στις χώρες του τρίτου κόσμου.  Βρίσκεται στο σπάσιμο της Ευρώπης- φρούριο και του Δουβλίνου 2 που μετατρέπει την Ελλάδα σε υποδοχέα της μεταναστευτικής οργής.

Η λύση που θα έδινε λοιπόν μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν απλή και ξεκάθαρη: Θα έδινε διαβατήριο σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους για να φύγουν από την Ελλάδα για την Ευρώπη και θα μετέθετε το πρόβλημα σε αυτούς που κύρια ευθύνονται. Τώρα αν αυτό σήμαινε ρήξη με την ΕΕ τόσο το καλύτερο, Τι να την κάνουμε μια Ευρώπη που σκέπτεται μόνο το συμφέρον των πιο  πλούσιων τμημάτων της και όχι μια ισόρροπη κοινωνική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλων των χωρών και των περιφερειών διαμέσου της ανακατανομής του πλούτου.    

Και φυσικά όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν- το ξανάλεω- να γίνουν από μια κυβέρνηση και από πολιτικές δυνάμεις  που λένε ναι σε όλα στα μεγάλα ξένα και ντόπια αφεντικά. Που αποδέχονται τον ρόλο της ΕΕ και του ευρώ και που δεν αγωνίζονται να σπάσουν με  κάθε τρόπο την δικτατορία των αγορών, της  ΕΕ και του ευρώ. Όχι για να γίνουμε Αλβανία, μα για να δοκιμάσουμε διαφορετικού τύπου περιφερειακές και διεθνικές ολοκληρώσεις, στην κατεύθυνση των ενωμένων σοσιαλιστικών πολιτειών της Ευρώπης και όχι μόνο.

Όλα τα παραπάνω ,θα ήταν φτηνός λαϊκισμός, αν πίστευα πως θα γίνονταν από μια αριστερά που θα έκανε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Μα ούτε από την άλλη  πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε την ¨κομμουνιστική δεύτερα παρουσία¨ των πάσης φύσεως λαϊκών εξουσιών για να γίνει.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και στις σημερινές συνθήκες, υστέρα όμως από την οικοδόμηση ενός ισχυρού λαϊκού και εργατικού κινήματος που θα ανατρέψει αυτή την καταστροφική πορεία των δυνάμεων του κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ. Ύστερα από την ισχυροποίηση μιας πρωτοπόρας κομμουνιστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Η εκλογική και όχι μόνο ισχυροποίηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

 

   Δημήτρης Αργυρός

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση