Κυ. Ιαν 23rd, 2022

Συνένοχο στο έγκλημα δεν θα με βρείτε, γιατί είμαι το θύμα των δικών σας εγκλημάτων: Αυτό διατράνωσε με την ψήφο του το 50% ελληνικού λαού. Των εγκλημάτων που διαπράττει η παρακμάζουσα πλέον αστική τάξη και τα αποκρύβει επιμελώς, χρησιμοποιώντας την ηθική της υποκρισίας, που την βιώνουν τόσο πολύ που γίνεται ένα με το «είναι» τους. Την ηθική των τύπων, την ηθική του ψευδούς, την ηθική που κρατά το σώμα, την σάρκα πειθαρχημένη και ελεγχόμενη, την ηθική του εγέρθειτι ή του εγέρθετω, χι,χι, αλλά όχι του εξεργέθειτι…

Να με αυτά τα θέματα ασχολείται το δράμα που ανεβάζει η ομάδα «ΣΦΑΛΜΑ Χ ΚΟΝΤΩ» με τίτλο «ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ» του ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΙΩΤΗ που παίζεται στο θέατρο: «Πολυθέαμα» από 8-13 Μαΐου 2012 στις 9.30.

Παίζουν οι: Πηνελόπη Μητσογιάννη, Όλια Μακρή, Έφη Μολιώτη, Κωνσταντίνος Ηλίας, Βαγγελιώ Τζούτζια, Δημήτρης Κάλλος, Νίκος Τζ. Σέργης ενώ για τη σκηνοθεσία ευθύνεται ο Νίκος Τζ. Σέργης.

Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει τη θεατρική πράξη με οπτικοακουστικά μέσα (π.χ. το βίντεο).., φυσικά δεν λείπουν κάποια τεχνικά προβληματάκια με τα  οπτικοακουστικά μέσα με κύρια  ευθύνη τις τεχνικές αδυναμίες  του θεάτρου, μα αυτές οι αδυναμίες δεν επηρεάζουν την ποιότητα του έργου.      Το έργο  δε ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, καθώς στο παρελθόν είχε ηχογραφηθεί στο πλαίσιο του ραδιοφωνικού θεάτρου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Είναι ένα δυνατό δράμα με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, επίκαιρες σε καιρούς κρίσης. Μέσα από τον διάλογο δύο γηραλέων αδελφών, ξετυλίγεται το μυστικό μιας οικογένειας που οδήγησε στη διάλυσή της. Το έργο ξεκινά ως θρίλερ –όσο αυτό είναι εφικτό στο πλαίσιο της θεατρικής συνθήκης- για να κορυφωθεί ως κατάρρευση των ψευδών συμβάσεων που διακρίνουν τη μεγαλοαστική τάξη.

Η «κάθαρση» προσφέρεται στον θεατή μόλις στα τελευταία λεπτά, προκειμένου να προκύψουν οι συναφείς σκέψεις που σχετίζονται με το μέλλον της κοινωνίας μας.

Η αγωνία και η ένταση είναι παρούσες από τα πρώτα ως τα τελευταία λεπτά, διατηρώντας το ενδιαφέρον αμείωτο, καθώς οι αποκαλύψεις είναι συνεχείς. Με δάνεια από το σκανδιναβικό και το ρώσικο θέατρο, το έργο είναι ένα πολύ υψηλού επιπέδου δράμα για τα δεδομένα της ελληνικής δραματουργίας.

Πρόκειται μάλλον για το κύκνειο άσμα της ομάδας με την σημερινή σύνθεση  και ταυτόχρόνα για την πιο ώριμη στιγμή της ομάδας, το πιο ώριμο ανέβασμα τους με τις Πηνελόπη Μητσογιάννη και  Όλια Μακρή να παίζουν καταπληκτικά…

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση