Κυ. Ιαν 23rd, 2022

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η τοποθέτηση του συνιδρυτή των Ερυθρών Ταξιαρχιών Ρενάτο Κούρτσιο στο ανταποκριτή της   L’ Espresso Μάριο Σαλόγια που  εκδόθηκε το Σεπτέμβρη του 2011 στα Ελληνικά από τις εκδόσεις«ΔΙΑΔΡΟΜΗ».

Και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί ο Ρενάτο Κούρτσιο είναι απόλυτα ανθρώπινος, προσγειωμένος, συνειδητοποιημένος για τα λάθη του, μα κύρια για τις επιλογές του. Για την υπαρξιακή και πολιτική στράτευση   στο αγώνα για την βίαιη ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Καθώς  και στις επιλογές του να πάρει τις αποστάσεις από την ένοπλη πάλη  και να αποφασίσει να επανενταχτεί σε αυτό το σύστημα που πολέμησε με όπλο στο χέρι. Επιλογές απόλυτα σεβαστές στο βαθμό που είναι συνειδητές και στο Ρενάτο Κούρτσιο φαίνεται πως είναι.    

Η συνέντευξη εξιστορεί την ιστορία των «Ε.Τ», ενός αντάρτικου πόλης, ενός μαζικού αντάρτικου πόλης,  που βγήκε μέσα από την όξυνση της ταξικής πάλης στα εργοστάσια της Ιταλίας, με πρωταγωνιστή τον εργάτη-μάζα, για να καταλήξει μια μιλιταριστική οργάνωση, αποκομμένη από το κοινωνικό υποκείμενο. Μια μιλιταριστική οργάνωση που αποφάσισε να κτυπήσει την καρδιά του κτήνους, απαντώντας με αυτό τον τρόπο τόσο στην καταστολή του ιταλικού κράτους, όσο και στην πτώση των ταξικών αγώνων.

Μια εξέλιξη που όπως φαίνεται και από την συνέντευξη βρίσκει αντίθετο τον Ρενάτο Κούρτσιο, αλλά και άλλα μέλη της ιστορικής ηγεσίας των «Ε.Τ» που εκείνη την εποχή ήταν στις φυλακές της Ιταλίας και κατά συνέπεια δεν ευθύνονται για την μιλιταριστική εξέλιξη των «Ε.Τ».

Μέσα από το κείμενο κατανοούμε απόλυτα πως οι «Ε.Τ», αλλά και οι υπόλοιπες συλλογικότητες ένοπλης πάλης στην Ευρώπη, παρόλο που είχαν αναφορές στο αντιφασιστικό παρελθόν,  ήταν προϊόντα μιας ιστορικής συγκύριας που ο καπιταλισμός άλλαζε παράδειγμα. Αρχίζοντας να κτυπά τις κατακτήσεις του κοινωνικού συμβολαίου του μεταπολεμικού θαύματος.  Ταυτόχρονα ήταν απόρροια του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης της θεσμικής, καθεστωτικής και ρεφορμιστικής αριστεράς στην Ευρώπη, που δημιούργησε ένα κενό στα αριστερά τους που το κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό οι οργανώσεις της ένοπλης πάλης. Γέννημα ενός υποκειμένου που δεν έμπαινε σε καλούπια, αναζητώντας την καθολική ελευθερία σε ένα κόσμο που την ελευθέρια την έτρωγε το εργασιακό 8ωρο,  η καταναλωτική σαγήνη και στην συνέχεια οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις….

Ο Ρενάτο Κούρτσιο, παρόλο που δεν αποκήρυξε το παρελθόν του, όπως έκαναν πλείστα μέλη των «Ε.Τ», βγήκε από την φυλακή το 1993. Παίρνοντας όμως απόσταση από την ένοπλη πάλη και εκφράζοντας τις διαφωνίες του με ενέργειες που γίνονται… Για πολλούς είναι ένας κουρασμένος επαναστάτης, για άλλους ένας προδότης. Προσωπικά θα έλεγα πως είναι η φωνή, μια ακόμη φωνή , που μας διηγιέται  με τόνο μειλίχιο, νοσταλγικό, ελαφρώς απαισιόδοξο και ηττοπαθή την τελευταία μεγάλη επαναστατική απόπειρα του 20ού αιώνα…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση