Σα. Ιαν 22nd, 2022

Κυκλοφόρησε μετα θάνατον  το τελευταίο βιβλίο του  σ Κώστα Μπατίκα με τίτλο «Η μαρξιστική θεωρία της επαναστατικής μεταβίβασης στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό»,  από τις εκδόσεις εργατική πολιτική της κ.ο Ανασύνταξη.

Τα θέματα που ερευνά το  βιβλίο είναι:

Γιατί είναι νομοτελειακή η κατάρρευση του καπιταλισμού;

Είναι κοινωνική αναγκαιότητα ή ουτοπία η κομμουνιστική κοινωνία;

Τι είναι η διαρκής επανάσταση;

Ποιο είναι το πραγματικό νόημα της δικτατορίας του προλεταριάτου;

Είναι δυνατή η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μία μόνο χώρα; 

Τι πραγματικά υπήρξε στο λεγόμενο «υπαρκτό σοσιαλισμό»;

Γιατί η αντίληψη της σοβιετικής γραφειοκρατίας βασίστηκε στον Κάουτσκι και όχι στο Λένιν;  

Θέματα ανοιχτά για την διεθνή μαρξιστική βιβλιογραφία, ιδιαίτερα για τους μαρξιστές  που έχουν πάρει πολλή σοβαρά την ρήση του Μαρξ: «Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν τον κόσμο. Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε». Και πιο συγκεκριμένα να τον αλλάξουμε επαναστατικά και όχι ρεφορμιστικά, πόσο μάλλον που σήμερα είναι σχεδόν αδύνατες οι μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζόμενων.

Ο Κώστας Μπατίκας (1945 – 2009) γεννήθηκε στα Στουρναραίικα Τρικάλων. Ήταν το όγδοο και προτελευταίο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας. Παρακολούθησε το γυμνάσιο στη Λάρισα και σε ηλικία 18 ετών μετανάστευσε στη Γερμανία, όπου είχαν μεταναστεύσει ήδη τρία από τα αδέλφια του, με σκοπό να σπουδάσει. Σπούδασε γεωπόνος ενώ εργαζόταν παράλληλα σε διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας ανέπτυξε σημαντική αντιδικτατορική δράση στο φοιτητικό και μεταναστευτικό κίνημα της Δυτικής Γερμανίας. Εξαιτίας αυτής του της δράσης ήταν από τους πρώτους Έλληνες της Γερμανίας στους οποίους η χούντα αφαίρεσε το διαβατήριο.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1968, υπήρξε μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης και αργότερα του Γραφείου της Επιτροπής Γερμανίας με οργανωτικά και διαφωτιστικά καθήκοντα. Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σαν στέλεχος του ΚΚΕ από διάφορες καθοδηγητικές θέσεις. Υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ από το 10ο συνέδριο (1978) μέχρι το καλοκαίρι του 1989, όταν συγκρούστηκε με τον κυβερνητισμό της ηγεσίας του κόμματος που οδήγησε στη συνεργασία με τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση Τζανετάκη. Μαζί με άλλα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ που αποχώρησαν την ίδια περίοδο, υπήρξε συνιδρυτής του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ), αλλά αποχώρησε και από αυτό το 1991 μαζί με άλλους συντρόφους του, επειδή διαφώνησε με τις θέσεις που σηματοδοτούσαν εγκατάλειψη της μαρξιστικής – λενινιστικής θεωρίας.

Το 1992 πρωτοστατεί στην έκδοση του θεωρητικού – πολιτικού περιοδικού «Αριστερή Ανασύνταξη», στο οποίο αρθρογραφούσε μέχρι το θάνατό του, καθώς και στην ίδρυση της ομώνυμης οργάνωσης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και θεωρητικός νους της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, που προέκυψε το 2007 από τη συνένωση της «Αριστερής Ανασύνταξης» με την οργάνωση «Εργατική Πολιτική».
Παρήγαγε θεωρητικές επεξεργασίες για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ζητημάτων, όπως το εθνικό ζήτημα, το αγροτικό ζήτημα, ζητήματα οργανωτικής δομής, λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων και το ενιαίο μέτωπο πάλης των εργαζομένων. Ιδιαίτερα αφιερώθηκε στην επανα-ανακάλυψη της μαρξιστικής – λενινιστικής θεωρίας για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό και της επαναστατικής μετάβασης σ’ αυτόν μέσα από την αντιπαράθεσή του με τις ποικίλες αστικές διαστρεβλώσεις της.

Έργα του ιδίου:

«Μια συζήτηση που δεν έγινε» (1989)
Κοινό βιβλίο με τον Ν. Κοτζιά. Σε αυτό εμπεριέχεται η εναλλακτική λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο του 1989 σύμφωνη με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης που διατύπωσε ο Κ. Μπατίκας και έθαψε τότε η ηγεσία του ΚΚΕ.


«Συνδικάτα και Πολιτική» (1994)

Πρωτότυπη συμβολή στην επεξεργασία μαρξιστικών θέσεων για την οργανωτική συγκρότηση και την πολιτική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και κριτική αποτίμηση της δομής, λειτουργίας και δράσης του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Πληθώρα άρθρων για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ζητημάτων, όπως το εθνικό ζήτημα, το αγροτικό ζήτημα, ζητήματα οργανωτικής δομής, λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων, το ενιαίο μέτωπο πάλης των εργαζομένων, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό και την επαναστατική μετάβαση σ’ αυτόν.

 

Το βιβλίο δεν είχα την τιμή να το διαβάσω ακόμη. Αν και γνωρίζω σε γενικές γραμμές η θέση του συντρόφου και μπορώ να πω πως έχω πολλά κοινά σημεία. Όταν με το καλό το μελετήσω θα επιχειρήσω μια συντροφική κριτική παρουσίαση του.

 

Το βιβλίο ψηφιακά βρίσκεται ήδη εδώ:


Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ (ΑΡΧΕΙΟ PDF)

Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ (ΑΡΧΕΙΟ DJVU)

 

Αν και θα ήταν προτιμότερο, αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν,  να το αγοράσετε, στηρίζοντας το εγχείρημα της έκδοσης και τις εκδόσεις  “εργατική πολιτική”

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση