Πε. Ιαν 27th, 2022

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ 

Ένα βίντεο με το παρτιζάνικο τραγούδι Bella Ciao δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στο διαδίκτυο. Όταν όμως είναι τραγουδισμένο από έναν ηλικιωμένο καθολικό ιερέα κάνει πραγματικά αίσθηση.

Ποιός είναι αυτός ο άνθρωπος λοιπόν; Και πως συμφιλιώνει το χριστιανισμό με κατεξοχήν «κόκκινα» σύμβολα;

O Don Andrea Gallo γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1928 στη Γένοβα της Ιταλίας. Το 1953 φεύγει για τη Βραζιλία σε ιεραποστολή του Σάο Πάολο. Διωγμένος από το εκεί δικτατορικό καθεστώς επιστρέφει στην Ιταλία. Γίνεται εφημέριος στην ενορία του San Benedetto in Porto στη Γένοβα. Εκεί, από το 1970, με την καθημερινή του δράση, μετατρέπει την ενορία του σε «σημείο αναφοράς για αγωνιστές της Νέας Αριστεράς, χριστιανούς και μη χριστιανούς».

Παρόλες τις μετακινήσεις στις οποίες υποβάλλεται από τη μητρόπολη, η Κοινότητα του San Benedetto in Porto γίνεται «ένα νησί αλληλεγγύης στην καρδιά μιας πόλης με χίλια προβλήματα, που φροντίζει εξαρτημένους από τα ναρκωτικά, αλλά και γενικότερα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως πρώην πόρνες, πρώην κλέφτες, άνδρες και γυναίκες στη μετάβαση από το ένα φύλο στο άλλο.» (από το βιβλίο του Don Andrea Gallo «Αγγελικά Αναρχικός»)

«Αυτό που μετράει, είναι να κάνουμε τα πάντα για να πάρει το λόγο ο φτωχός κόσμος, αυτός που δεν τον υπολογίζουν και γι αυτό τον κακομεταχειρίζονται» πρεσβεύει ο «παπάς του πεζοδρομίου» όπως αυτοχαρακτηρίζεται.

Τα στιγμιότυπα που απαθανατίζει το βίντεο είναι από την 42η επέτειο της Κοινότητας του San Benedetto in Porto και στο τέλος ο Don Andrea λέει: «Σας αγκαλιάζω όλους. Καλή όρεξη! Στην τραπεζαρία να φάμε. Φωνάξτε και τους άλλους! Αυτούς που δεν ήταν στη λειτουργία ….»

Το υλικό προέρχεται από έρευνα και μετάφραση του ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΗ ο οποίος το ανήρτησε στη σελίδα του στο facebook.:https://www.facebook.com/profile.php?id=1595053866

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση