ζητάνε 30ωρο τώρα δίχως μισθολογική μείωση

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το μανιφέστο των 100 επιστημόνων, συνδικαλιστών και πολιτικών για εβδομάδα 30 ωρών δίχως μισθολογικές απώλειες και όχι μόνο στην Γερμανία.

Αλλά και στην Ελλαδα, στην Ελλάδα της κρίσης και της παρακμής,  για να αντιμετωπιστεί η ανεργία,πέρα από την εξασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων, πρέπει να το εργατικό κίνημα να διεκδικήσει μείωση των ωρών εργασίας μέχρι την στιγμή που θα βρει και ο τελευταίος εργαζόμενος εργασία  με αντίστοιχη αύξηση των μισθών για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Ταυτόχρονα αποτελεί κοινωνική  αναγκαιότητα να θεσπιστεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα διαβίωσης και στο τελευταίο άνθρωπο. Ενώ το επίδομα ανεργίας να ισχύει για το σύνολο του χρόνου ανεργίας, με τον χρόνο ανεργίας να συμπεριλαμβάνεται  στο συντάξιμο χρόνο.

Ουτοπία;; Αλίμονο αν φτάσαμε στο σημείο αυτά τα ελάχιστα μέτρα οικονομικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας να τα θεωρούμε ουτοπία, τότε είμαστε για απόσυρση σαν κράτος, κοινωνία, πολιτεία και κοινωνικά- πολιτικά υποκείμενα.

Φυσικά τα παραπάνω πρέπει να  αποτελέσουν πολιτικό, αγωνιστικό και ταξικό διακύβευμα μακράς και μαχόμενης πνοής  πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, δεν θα τα χαρίσουν οι εργοδότες.  Να λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για την οικοδόμηση ενός ενιαίου ταξικού μετώπου…

Ακολουθεί το δημοσίευμα:

   100 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ,ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ “30ΩΡΟ”

Μανιφέστο εκατό επιστημόνων, συνδικαλιστών και πολιτικών για εβδομάδα εργασίας 30 ωρών, χωρίς μισθολογικές απώλειες
Οι χαμηλοί μισθοί, οι συμβάσεις εργασίας περιορισμένου χρόνου και η έλλειψη εξειδικευμένου εργασιακού δυναμικού τίθενται διαρκώς στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Ωστόσο, για μείωση του χρόνου εργασίας έχει να γίνει λόγος εδώ και πολύ καιρό.

Να όμως που τα πράγματα αλλάζουν και περίπου εκατό εκπρόσωποι της επιστήμης, του συνδικαλισμού και του πολιτικού κόσμου απαιτούν σε διακήρυξή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tageszeitung (taz) του Βερολίνου την καθιέρωση της εβδομάδας εργασίας των 30 ωρών.

«Χρειαζόμαστε ένα συνολικό κοινωνικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου εργασίας.Το θέμα δεν μπορεί να περιορίζεται πλέον στα όρια της πολιτικής των συλλογικών διαπραγματεύσεων», υποστηρίζει ο Χάιν-Γιόζεφ Μπόντρουπ, οικονομολόγος στην «Ανώτατη Σχολή Βεστφαλίας» του Γκελζενκίρχεν. Το κοινωνικό υπόστρωμα του μανιφέστου είναι η υψηλή ανεργία στην Ευρώπη. «Μια υπερπροσφορά εργατικών χεριών στις αγορές εργασίας οδηγεί σε πτώση των μισθών», αναφέρουν οι «100» στη διακήρυξή τους και προσθέτουν ότι δεν επιτρέπεται να επωμίζονται τα βάρη της κρίσης οι μισθωτοί, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, καθώς και οι άνεργοι.
Έκκληση στην Ομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) να ξεκινήσει μια εκστρατεία
Η πρόταση αναφέρεται ρητά στη Γερμανία και στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. «Στα 3 εκατομμύρια των ανέργων θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης 14,7 ωρών την εβδομάδα και οι οποίοι θέλουν να εργασθούν περισσότερο», δηλώνει στην taz ο καθηγητής Μπόντρουπ.
Το σχέδιο που προτείνουν οι «100» προβλέπει τη σταδιακή καθιέρωση της εβδομάδας των 30 ωρών σε έναν χρονικό ορίζοντα κάποιων ετών. Οι υπογράφοντες αναμένουν σαφή αύξηση της παραγωγικότητας, την οποία θα καρπωθούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να διασφαλιστεί η εξίσωση μισθού. Μάλιστα ο καθηγητής Χάιν-Γιόζεφ Μπόντρουπ απευθύνει έκκληση στην Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) να ξεκινήσει μια στοχευμένη εκστρατεία στην κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου απασχόλησης.
Βασισμένο σε ρεπορτάζ της  dw.de

Δημιουργός: Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση