Τρ. Ιαν 25th, 2022

Βλέποντας το  «Argo» δεν μπορεί να παραδεχτεί κανείς πως είναι μια καλογυρισμένη ταινία με πολύ καλό σενάριο και ηθοποιούς που παίζουν καλά τον ρόλο τους. Αλλά από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις πως πρόκειται για μια στρατευμένη ταινία. Μια ταινία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο πόλεμο που κάνουν ενάντια στο Σιίτικο καθεστώς του Ιράν. Ίσως και για αυτό το λόγο παίζει με μεγάλες αξιώσεις για όσκαρ.

Παρόλα αυτά επειδή θέλει να είναι μια σοβαρή καλογυρισμένη ταινία και όχι «ρόκυ», δεν μπορεί παρά να δείξει αυτό το δημιουργικό χάος της επανάστασης των Ιρανών  με τα πολλαπλά πληθυντικά της προσωπεία.

Αυτό φαίνεται ιδιαιτέρα στην τελευταία φάση της ταινίας, στην φάση της απόδρασης, όπου για να δυναμώσει το σασπένς και το δραματικό χαρακτήρα, στο αεροδρόμιο οι ήρωες ελέγχονται 4 με 5 φορές από αντίστοιχες υπηρεσίες και φράξιες του καθεστώτος,  όπου η μια δεν εμπιστεύονταν την άλλη, με το πλέον  αυστηρό ελέγχο να γίνεται από τους φρουρούς της επανάστασης.

Αλλά σε ξεκινήσουμε  από την αρχή: Η υπόθεση εξελίσσεται στην πρώτη φάση της Ιρανικής επανάστασης που εκδίωξε το Σάχη και τους Αμερικάνους στην περιοχή, την περίοδο που η εξουσία στους δρόμους της Τεχεράνης  παιζόταν ανάμεσα στην αντιιμπεριαλιστική, φιλοσοβιετική και μη αριστερά, τους ισλαμομαρξιστές σιίτες “μουτζαχεντίν χαλκ” και τους συντηρητικούς σιίτες, εκπρόσωπους των εμπόρων και της ιρανικής αστικής τάξης,  με επικεφαλής των Α. Χομεϊνί. Ένα παιχνίδι εξουσίας που θα έβγαζε νικητές τους τελευταίους και θα σήμαινε και το θάψιμο της επανάστασης, μιας εργατικής – λαϊκής επανάστασης.

Σε αυτό το παιχνίδι της εξουσίας που κυκλοφορούσε στους θερμούς δρόμους της Τεχεράνης, η κατάληψη της πρεσβείας με τους δεκάδες ομήρους έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση του αντιαμερικανικού αισθήματος των Ιρανών που το εκμεταλλεύτηκε επάξια η κυρίαρχη σιίτικη φράξια της επανάστασης.

Η ταινία «Argo» είναι μια αληθινή ιστορία. Έχει θέμα  την φυγάδευση 6 Αμερικάνων που εργάζονταν στην αμερικάνικη πρεσβεία και είχαν φυγαδευτεί στην Καναδική πρεσβεία προτού γίνουν όμηροι των Ιρανών  Την φυγάδευση αναλαμβάνει ένας πράκτορας της cia που βρίσκεται στο Ιράν ως Καναδός  παραγωγός ταινιών που θέλει να γυρίσει κάποιες εξωτικές σκηνές μια ταινίας επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Argo».  Η υπόθεση έχει αίσιο τέλος και βγαίνει στην  επιφάνεια μόλις το 1997 από την  cia

Η ταινία όπως είπα δεν είναι «ρόκυ», βλέπετε με ενδιαφέρον και ας είναι ολοφάνερα στρατευμένη σε μια εποχή που το Ιράν βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Και για αυτό το λόγο έχει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για την στιγμή που βγήκε. Τώρα αν δεν θέλετε να δώσετε 6 και 7 ευρώ στα πολυμάρκετ  «οδεόν»,  μπορείτε να την βρείτε και δωρεάν από το ιντερνέτ….

 


Επιχείρηση Αργώ (Argo) – ελληνικοί υπότιτλοι… από myfilm-gr

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση