Σα. Ιαν 22nd, 2022

Ναι δεν μπορώ παρά να χαρώ για το ΟΧΙ του κυπριακού λαού/ ελίτ. Είναι η δεύτερη φορά μετα το σχέδιο «Ανάν» που ο κυπριακός λαός/ ελίτ λένε ΟΧΙ στην μετατροπή  της χώρας τους  σε μια σύγχρονη αποικία της ΕΕ.    Αυτή η στάση αποτελεί όαση αντίστασης και αισιοδοξίας μπροστά στο νενεκισμό των δικών μας ελίτ και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που ψήφισε δουλικά υπέρ του ευρώ και των τραπεζών. Απομυθοποιώντας την εξουσία της ΕΕ, του ΔΝΤ και της φαιοφιλελευθερης Γερμανίας

Από την άλλη μεριά ας μην πετάμε στα άστρα για τον αγωνιστικό παλμό του κυπριακού ελληνισμού. Το ΟΧΙ δεν το επέβαλε ο  αγωνιζόμενος ελληνοκυπριακός λαός, δεν το επέβαλαν οι μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών που ήταν έξω από την βουλή.

Το ΟΧΙ, όπως και η απόπειρα να κουρευτούν οι καταθέσεις ήταν αποτέλεσμα των γεωπολιτικών συνθηκών και των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνονται όσο βαθαίνει η κρίση, ανάμεσα στους Τεύτονες Γερμανούς και την «Ρώσικη αρκούδα». Είναι κοινός τόπος πως η Κύπρος έχει μετατραπεί σε «πλυντήριο» Ρώσικων και όχι μόνο κεφαλαίων, τόσο των κρατικών, όσο και των Ρώσων  ολιγαρχών.

Όχι πως ήταν το κυριότερο και τα καλύτερο  «πλυντήριο» στο χώρο της ΕΕ. Το Λουξεμβούργο, το Λιχνεστάιν, το Βέλγιο, το Μονακό και η Μάλτα έχουν τα πρωτιά για τα ευρωενωσιακά και Γερμανικά κεφάλαια  αλλά για τα Ρούσικα ήταν η Κύπρος. Ενώ πρέπει να σταθμιστούν και οι έρευνες για τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου που η Ρωσία έχει πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή.

Η εκβιαστική απόφαση της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας για κούρεμα των καταθέσεων, κάτι που παραβιάζει ένα από τους πρωταρχικούς νόμους της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, είχε ως στόχο να βάλει φρένο στην διείσδυση της Ρωσίας στην περιοχή.  Να ελέγξει το «πλυντήριο»- Κύπρος και να εκκινήσει μια διαδικασία κατά την οποία κεφάλαια από το τραπεζικό νότο θα μεταφέρονταν στο τραπεζικό βορρά, στα «πλυντήρια» της Γερμανίας με στόχο να ξεφουσκώσουν τις δικές τους τραπεζικές φούσκες που είναι μεγαλύτερες της Κύπρου.

Το  ΟΧΙ από την άλλη μπορεί να δυναμώσει μια αντίστροφη πορεία με τη Ρωσία να πατά το πόδι της στην Κύπρο ακόμη περισσότερο και να ενισχύσει την παρουσία της στο νησί και στην περιοχή, ας μην ξεχνάμε πως δίπλα είναι η άλλη Ρώσικη βάση, η Συρία του Άσαντ. Δηλαδή να μετατραπεί η Κύπρος σε μια αποικά της Ρωσίας, τινάζοντας τις γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή.

Το πόκερ που παίζεται αυτές τις ώρες είναι πολυεπίπεδο και πολυσύνθετο, ένα πόκερ για δυνατούς παίκτες με στρατηγική σκέψη που μπορεί να αλλάξει το ρου των γεγονότων στην περιοχή και στην ευρωζώνη.  Επηρεάζοντας τις συνθήκες αυτού του οικονομικού, γεωπολιτικού και ταξικού πολέμου που ζούμε με ανοιχτά τα δεδομένα για το καλύτερο ή για το χειρότερο.

Κατά αυτή την έννοια το ΟΧΙ  των Κυπρίων επηρεάζει και τις συνθήκες στην Ελλάδα, την ισχύ των μνημονιακών  δολοπλόκων νενέκων, καθώς και την δυναμική που θα αναπτύξει ή δεν θα αναπτύξει η κοινοβουλευτική και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά.   Καθώς και αυτό το μεγαλειώδες εργατικό/λαϊκό κίνημα που εδώ και τρία χρόνια αντιστέκεται στην λαίλαπα του μνημονίου, της τρόικας, του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Ναι μπορούμε να πούμε πως έχουμε μια αντικειμενική ήττα αυτής της μορφής  της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης όπου έθνη-κράτη, ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις και πολυεθνικές συμφύονται ιεραρχικά και ανταγωνιστικά σε ένα δικτυακό πλέγμα.

Μπροστά σε μια τέτοια βάρβαρη εκβιαστική πρόταση- που το ξαναλέμε παραβίαζε τις αρχές της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας -το ευρωενωσιακό οικοδόμημα κλάταρε. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο άγριες βάρβαρες και εκβιαστικές απόπειρες, τα περιθώρια έτσι κι αλλιώς είναι στενά και η κρίση τους μεγάλη.

Από την άλλη το ΟΧΙ των Κυπρίων μας δείχνει πως η αντικαπιταλιστική επαναστατική  πάλη δεν γίνεται σε ένα καθαρό τοπίο σύγκρουσης δυο κοινωνικών τάξεων και πως η καθαρότητα βρίσκεται στο μυαλό μόνο των φιλοσόφων. Αν θέλουμε να παίξουμε ένα ιστορικό ρόλο θα πρέπει να βρωμίζουμε τα χέρια μας, αυτό βέβαια δεν σημαίνει να γίνουμε συμπληρωματική δύναμη αστικών ή μικροαστικών  δυνάμεων και  κέντρων.

Έτσι παρήγορο και απολύτως ελπιδοφόρο είναι η εμφάνιση της αντικαπιταλιστικής κυπριακής αριστεράς, των ΑΝΤΑΡΤΩΝ Κύπρου και η κοινή πορεία τους με τον αντιεξουσιαστικό χώρο στις διαδηλώσεις για να μην περάσει το Κυπριακό μνημόνιο.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση