Πε. Ιαν 27th, 2022

Κ. Μαρξ, Φ. Ένγκελς. Γερμανική ιδεολογία. τ. Α΄ (Πολιτικό Καφενείο)

Κ. Μαρξ, Φ. Ένγκελς. Γερμανική ιδεολογία. τ. Β΄ – Πολιτικό Καφενείο

Για τον Μαρξισμό, μέχρι στιγμής, έχουν γραφτεί πολλά. Για κάποιους αποτελεί μια ουτοπική ιδεολογία, για άλλους μια προβληματική οικονομική θεωρία, πλέον, δεν υπάρχει διανοητής που να μην έχει προβληματιστεί έστω και ελάχιστα με την Μαρξιστική σκέψη και θεώρηση των πραγμάτων. Όποια προσέγγιση και αν υιοθετήσει κανείς, Η Γερμανική Ιδεολογία θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικότερα συγγράμματα των Μαρξ και Ένγκελς, αφορμή για μεγάλες συζητήσεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Σε τούτου το βιβλίο, οι Γερμανοί διανοητές διατυπώνουν για πρώτη φορά τη θεωρία του ιστορικού υλισμού: «Δεν καθορίζει η συνείδηση τη ζωή, αλλά η ζωή τη συνείδηση… Οι περιστάσεις φτιάχνουν τους ανθρώπους εξίσου όπως οι άνθρωποι φτιάχνουν τις περιστάσεις… Οι σκέψεις της κυρίαρχης τάξης είναι επίσης, σε κάθε εποχή, οι κυρίαρχες σκέψεις… Η συνείδηση είναι το να υπάρχεις Συνειδητά». Η διατύπωση αυτή σίγουρα επισύρει διαφόρων ειδών κριτικές, όπως και ολόκληρη η Μαρξιστική φιλοσοφία, ο ακραίος υλισμός και το πέρασμα από την καπιταλιστική εκμετάλλευση σε μια κοινωνία απόλυτης ισότητας και ελευθερίας, την κομμουνιστική κοινωνία.

Όσα τρωτά, όμως, και αν συναντά κανείς στον Μαρξισμό, όσο και αν οι ιδέες του έχουν εκπορνευτεί από τους διάφορους ακόλουθούς του, αποτελώντας ιερό ευαγγέλιο, ακόμη και το γεγονός όπου η φιλοσοφία του από ένα διάστημα και έπειτα κατέστη εργαλείο συντήρησης ολοκληρωτικών καθεστώτων, δεν αναιρεί την σημαντικότητα διανοητική δουλειά των φιλοσόφων αυτών. Όπως και να έχει εξάλλου, αφετηρία αποτελεί η 11η θέση για τον Φώϋερμπαχ: «Οι Φιλόσοφοι ως τώρα έχουν απλώς εξηγήσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους, αυτό που έχει σημασία είναι να τον αλλάξουμε».

http://eagainst.com/articles/german-ideology/

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση