Τρ. Ιαν 25th, 2022

Το Zero dark thirty είναι η καλογυρισμένη δραματοποιημένη ντοκυμαντερίστικη εξιστόρηση του κυνηγητού του Οσάμα μπιν Λάντεν με το συγκεκριμένο αίσιο- για τα αμερικάνικα συμφέροντα- τέλος.  

Είναι μια ταινία που επιχειρεί να μείνει ουδέτερη ανάμεσα στους αμερικάνους που βασανίζουν άραβες για να αποσπάσουν πληροφορίες και στους τρομοκράτες της αλ-κάιντα. Η τυπική ουδετερότητα της ταινίας πολύ γλήγορα χάνεται, παρουσιάζοντας  με ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους βασανιστές της cia και σχεδόν ζώα ή ανθρώπους με ταπεινά ελατήρια και κριτήρια  τους τρομοκράτες.

Ναι είναι η πλέον καλογυρισμένη, στρατευμένη ταινία ενός παγκόσμιου πολέμου, του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία που γύρισε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με την συμμαχία και των άλλων ιμπεριαλιστικών πτερύγων της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, εναντία στους ανυπότακτους λαούς.

Οι δίδυμοι πύργοι και η τερορίστικη δράση του δικτύου της Α- Κάιντα, συμμάχων των ΗΠΑ, στο πόλεμο του Αφγανιστάν ενάντια στην  ΕΣΣΔ, ήταν η αφορμή που έψαχνε η αυτοκρατορία των ΗΠΑ για να πατήσει πόδι σε ανυπότακτες χώρες, όπως το ίδιο το Αφγανιστάν ή στην συνέχεια το ΙΡΑΚ, που υπήρξε ορκισμένος εχθρός της Αλ-Κάιντα και του ουαχαμπιτικού δόγματος που υποστήριζε.

Το ότι η 11η του Σεπτέμβρη υπήρξε μια βολική αφορμή, φαίνεται και από την χρησιμοποίηση των δυνάμεων του υπερσυντηρητικού Ισλάμ της Αλ- Κάιντα και της Σαουδικής Αραβίας, ενάντια στο Καντάφι της Λιβύης και στον Αλαουίτη Άσαντ της Συρίας.

Με την ανοικτή στήριξη των Αμερικάνων και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ενώ αντίστοιχο ρόλο έπαιξαν το υπερσυντηρητικό ρεύμα του σουνιτισμού  στην Τουρκία ενάντια στους προοδευτικούς Αλεβίτες με τις ευλογίες του τουρκικού βαθύ κράτους.

Ενώ αντίστοιχο ρόλο  πιθανόν να παίξουν ενάντια στους Σιίτες του Ιράν. Για το συγκεκριμένο υπερσυντηρητικό ισλαμικό δόγμα οι Σιίτες είναι μεγαλύτερος εχθρός και από τους άθεους κομμουνιστές ή τους φιλελεύθερους

Επιστρέφοντας στην καλογυρισμένη  ταινία θα λέγαμε πως βγάζει λάδι τόσο τα βασανιστήρια της CIA, παρ’ όλη την αντίδραση των συντηρητικών “πατριωτικών” κύκλων στις  ΗΠΑ.  Όσο και την επέμβαση Αμερικάνων κομάντος σε μια τυπικά ανεξάρτητη χώρα όπως το Πακιστάν, συνεργάτης των ΗΠΑ στο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Το γεγονός πως έγιναν για καλό σκοπό, δικαιολογεί τα μέσα, τα όποια μέσα.

Γιατί αλήθεια εκτέλεσαν το Οσάμα μπιν Λάντεν και δεν τον προσήγαγαν σε δίκη;  Δεν δικαιούνταν ακόμη και ο τρομοκράτης Οσάμα μπιν Λάντεν μια δικαιη δίκη;;

Για να μην γίνει ήρωας στα μάτια των εκατομμυρίων καταπιεσμένων σουνιτών; Έτσι κι αλλιώς ήρωας υπήρξε και σε ένα βαθμό συνεχίζει να είναι.   Ή ήξερε πολλά και έπρεπε να σωπάσει τώρα που ήταν άχρηστος.  Ας μην ξεχνάμε πως όταν εκτελέστηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν οι αυτόνομοι πυρήνες του δικτύου της αρχικής Αλ- Κάιντα  είχαν σχεδόν εξαρθρωθεί.

Η εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν επικύρωσε την νικηφόρα έκβαση του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία από την πλευρά των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Όχι πως ο κόσμος μας έγινε ποιο ασφαλής, του εναντίον. Ακόμη και στο Αφγανιστάν και στο Ιρακ η pax amerikana διακυβεύετε κάθε στιγμή. Δίχως όμως από την άλλη και να κινδυνεύει η ηγεμονία και η κυριαρχία των όπλων της pax amerikana.   Η ταινία είναι δυνατή και βλέπετε με ενδιαφέρον και  μπορείτε να την κατεβάσετε από το διαδίκτυο με την μορφή των torrens

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση