Πε. Ιαν 20th, 2022

Δελτίο Τύπου

Η θεατρική ομάδα «Σφάλμα x Γκοντό» παρουσιαζει την παράσταση  «Ο Μπήντερμαν και οι Εμπρηστές»  που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Απριλίου και θα διαρκέσει ως τις 23 Απριλίου 2013, στο Πολυθέαμα, αίθουσα 1,στα Γιάννενα Σικελιανού 3.

Ώρα Παραστάσεων: 21:00.

Οικονομική ενίσχυση: 5 ευρώ

Η ψευδαίσθηση του κοινωνικού κράτους φαίνεται να καταρρέει σιγά σιγά και ένα άλλο καθεστώς, ολοκληρωτικό, παίρνει τη θέση του.

Στο πλαίσιο της κατάρρευσης, η πόλη ταράζεται από συνεχείς εμπρησμούς σε αμφιλεγόμενους στόχους. Εστιατόρια, τσίρκα, γειτονιές αλλά και σπίτια αστών τυλίγονται στις φλόγες.

Δύο γυρολόγοι, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική τους για να προετοιμάσουν τον επόμενο εμπρησμό, εισβάλλουν στο σπίτι του Μπήντερμαν, ενός φιλήσυχου βιομηχάνου.

Η σιδηρά πυγμή που επιδεικνύει ο αστός Μπήντερμαν απέναντι στην κοινωνία και στους εργαζόμενους που απασχολεί στη βιομηχανία του, θρυμματίζεται μπροστά στην αμφιβολία, αναγκάζοντάς τον να δεχθεί παθητικά τους γυρολόγους.

Θεωρώντας την κοινωνία ως ένα πεδίο όπου δεν μπορούν να αναγνωριστούν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και συμφέροντα, παρά μόνο ο προσωπικός μόχθος του καθενός, ο αστός αυτός που έχει πλουτίσει πατώντας σε πτώματα άλλων, φαίνεται απρόθυμος και άτολμος να κατανοήσει την ταξική του θέση καθώς και τον παγιωμένο ρόλο της στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Πού θα τον οδηγήσει η αμήχανη στάση του απέναντι στους γυρολόγους αλλά και απέναντι σε ένα κοινωνικό οικοδόμημα που καταρρέει;

Και πώς θα αντιδράσει αυτός ο αστός, που ήθελε να γίνει μέλος ενός κόμματος σε κάποια μπυραρία, όταν έρθει σε επαφή με μια πραγματικότητα που δε μπορεί πια να τη χειριστεί, ούτε να την καθυποτάξει με τα μέσα που μέχρι τώρα του προσφέρονταν από την κοινωνική του θέση;

Ένα πολυσυζητημένο και διαχρονικό έργο του Ελβετού Μαξ Φρις, με σαφείς παραπομπές στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και την άνοδο του Χίτλερ, το οποίο μπορεί να δώσει διαυγή ερείσματα σκέψης για τους καιρούς που ζούμε.

Site παράστασης
http://biedermannfrisch.tumblr.com

 

                                       

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση