Τε. Ιαν 19th, 2022

Πολύ πρόσφατα στις 17/4/2013 δημιουργήθηκε και στα Γιάννενα το δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του δικτύου:  “Το Εναλλακτικό Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης αποτελεί μια πρωτοβουλία ενεργών πολιτών από τα Ιωάννινα  για την ανάπτυξη ενός τοπικού συστήματος φιλικών ανταλλαγών υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του δικτύου, χρησιμοποιώντας για τις συνναλαγές την λεγόμενη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Το ΤΕΜ ως ονομασία εναλλακτικού νομίσματος προέρχεται απο το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας το οποίο και ευχαριστούμε για την συνένεσή του να χρησιμοποιήσουμε και εμείς την ίδια ονομασία. Το Δίκτυο είναι στην πραγματικότητα ένα δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης σε τοπικό αρχικά επίπεδο. Το δίκτυο απευθύνεται σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους”.

Δηλαδή πρόκειται για μια απόπειρα άμεσης ανταλλαγής με βάση ένα τοπικό δικτυακό νόμισμα. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί  το ζήτημα της διαρκούς αυξανόμενης ανέχειας και ταυτόχρονα να εφαρμοστεί στην πράξη μια ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών που κινούνται σε μια μη-εμπορευματική κλίμακα. Στο βαθμό που η τοπική εναλλακτική μονάδα δεν είναι χρήμα που μπορεί κανείς να συσσωρεύσει αλλά μόνο να ανταλλάξει, επιστρέφοντας με αυτό τον τρόπο στο Αριστοτέλη και τα πολιτικά του.

Η ιδέα δεν είναι νέα και έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν ή εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους και μορφές στο σήμερα. Ενώ η κρίση και η έλλειψη ευρώ στην αγορά και στις τσέπες των εργαζόμενων, παράγει την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ενώ αναδεικνύει την δυνατότητα- μέσω των πιστωτικών μονάδων και του ηλεκτρονικού χρήματος για την υπερβαση του χρήματος ως το απόλυτο καπιταλιστικό φετίχ. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Το χρήμα είναι έκφραση των καπιταλιστικών σχέσεων εργασίας και κατά συνέπεια συσχετίζεται με τον κυρίαρχο ακόμη νόμο της εργασιακής αξίας.

το ηλεκτρονικό χρήμα, οι πιστωτικές μονάδες, νοθεύουν αυτή την διαδικασία, μα δεν την σταματούν, ούτε καν την μπλοκάρουν. το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο παραμένει καπιταλιστικό και νομός της αξίας επιδρά επάνω και στις άμεσες ανταλλαγές.

Αυτό δεν συνεπάγεται πως πρέπει να είμαστε αρνητικοί απέναντι σε αυτές τις απόπειρες-προσπάθειες. Απεναντίας αποτελούν απόπειρες μιας κίνησης που αίρει την υπάρχουσα πραγματικότητα που γεννιέται στα σπλάχνα του παλαιού κόσμου.

Μόνο που αυτές οι απόπειρες, αν δεν καθολικοποιηθούν θα καούν,  όπως καίγεται κάθε μερικό. Έτσι μόνο ως τμήμα ενός συνολικού- πολυεπίπεδου  κινήματος επαναστατικής ανατροπής, με την σχετική αυτονομία των τμημάτων τους,  μπορεί να αποκτήσουν επικίνδυνο χαρακτήρα για το συστημα που εμπορευματοποιεί τα πάντα. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο  με την άμεση συμμετοχή των επαναστατικών και ανατρεπτικών δυνάμεων σε κάθε τέτοια απόπειρα, η καθέδρας κριτική δεν βοηθάει πουθενά και κανένα

η ιστοσελίδα του δικτύου ανταλλαγής και αλληλεγγύης Ιωαννίνων είναι η  http://tem-ioannina.gr/

 

 

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση