Δε. Ιαν 17th, 2022

Η πρωτομαγιά του 2013, αυτή που απεργεί και διαδηλώνει και όχι αυτή που αργεί, μεταφερόμενη Τρίτη του Πάσχα, μας καλοδέχεται με μια περαιτέρω μείωση των μισθών, στα 425 ευρώ για τους άνεργους και με μια δήλωση του έπαρχου της Task Force,  Χ. Ράϊχενμπαχ που μας ευχαριστεί που δεν διαδηλώνουμε.

Και εν μέρει έχει δίκαιο, οι Έλληνες εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, παρά τις μαζικότατες σε ένα σημείο διαδηλώσεις του, έκανε το καθήκον του, ως υπάκουος υπήκοος. Στήριξε τις επιλογές των κυβερνητών του, στήριξε τις επιλογές των οικονομικών και πολιτικών ελίτ του και δεν τους έστειλε στο διάολο, δεν τους πέταξε στο αιγαίο. Δεν τους ανέτρεψε ως όφειλε σαν ελεύθερος λαός και όχι σαν ραγιάς και δούλος. Όχι δεν πρόκειται να κλάψω την μοίρα των ραγιάδων, καλά έπραξαν, υπολογίζοντας και την ανωριμότητα των αριστερών, κομμουνιστικών και αναρχικών δυνάμεων. Όπως και να το κάνουμε λαός χωρίς ηγεσία δεν προχωρεί και η ηγεσία του λαού πέρα βρέχει.

Κλείνουμε λοιπόν 3 χρονάκια μνημόνιο και η οικονομική- κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε δεν περιγράφεται, βιώνεται με δραματικό τρόπο και δεν είδαμε ακόμη τίποτε. Ας δούμε κάποια οικονομικά μεγέθη. Το έλλειμμα μας στην αρχή της κρίσης ήταν 34 δις ευρώ και πήραμε 500 δις και ακόμη χρωστάμε, μα έτσι σώσαμε τους πραγματικούς αφέντες μας, τις τράπεζες και το  μεγάλο κεφάλαιο.

Το δημόσιο χρέος το 2010 ήταν περίπου 329 δις ευρώ, το 148% του ΑΕΠ, και οι προβλέψεις για το 2014 μιλάνε πως θα είναι 349 δις ευρώ ή το 188%  του ΑΕΠ. Με το ΑΕΠ να μειώνεται συσσωρευτικά  για την τριετία 2009-2011 σε 16,7% έναντι του 2007 και θα προσεγγίσει τον Δεκέμβριο του 2012 σε 22% περίπου με αποτέλεσμα η πραγματική απόκλιση της ελληνικής οικονομίας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακυρώνει την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 1995-2007.

Ας σημειωθεί πως το διάστημα 2010-2012 υπήρχε μια εξαγωγή κεφαλαίων και χρημάτων που προσεγγίζει το νούμερο του χρέους, περίπου 300 δις ευρώ. Και αυτά τα χρήματα και τα κεφάλαια δεν τα έβγαλε έξω η φτωχολογιά..Ναι ο Γιωργάκης είχε δίκαιο λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά τα έχουν οι τράπεζες και οι εφοπλιστές

Στο τομέα της πραγματικής οικονομίας η κρίση, τα μνημόνια και η απάντηση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του έχει ως αποτέλεσμα ύφεση που φτάνει στο -6%, η ανεργία στο 26% ή περίπου 1400000 εργαζόμενους. Ενώ οι μέσες αποδοχές των εργαζόμενων στο τέλος του 2012 έχουν υποστεί  μια μείωση στο 30%, με την παραγωγικότητα να έχει μειωθεί συσωρευτικά  κατά 5,6%, έχοντας επανέλθει στο επίπεδο του 2003.

Σε ένα τέτοιο μετααποκαλυπτικό τοπίο Η αγοραστική δύναμη από τα εισοδήματα εργασίας μειώθηκε, στην διετία 2010-2011, κατά 22,8%. Σε τρέχουσες τιμές, οι αποδοχές εργασίας μειώθηκαν κατά 19 δις ευρώ. Εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική κατά το 2012, η αντίστοιχη μείωση θα ανέλθει σε 33 δις ευρώ.

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, σε σταθερές τιμές, παρουσίασαν κάμψη ήδη το 2008, η οποία συνεχίστηκε το 2009-2011 και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω το 2012. Στο τέλος του 2012 οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα έχουν επιστρέψει στο επίπεδο του 1997.

Η πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πήρε δραματική μορφή, για όλους τους δείκτες. Οι καθαρές συνολικές επενδύσεις κατέρρευσαν στο -6% περίπου του ΑΕΠ.  Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης: με άλλα λόγια, χάνει το παραγωγικό της δυναμικό.

Αποτυχία το μνημονίου όπως λένε κάποιοι που στήριξαν το μνημόνιο και τώρα το καταγγέλλουν γιατί φταίει η εφαρμογή του αλλά όχι  το ίδιο. Όχι επιτυχία, μέγιστη επιτυχία. Οι τράπεζες σώθηκαν, οι εφοπλιστές κέρδισαν φτιάχνοντας και άλλα πλοία. Η χώρα έχει αναρτήσει πωλητήριο και ξεπουλά τα πάντα. Είμαστε ένα πλέον αναγνωρισμένο προτεκτοράτο της ΕΕ.

Όχι το επαναλαμβάνω το πάτο δεν τον είδαμε ακόμη. Τα 420 ευρώ είναι πολύ ψηλά αν τα συγκρίνεις με τα 150 της Βουλγαρίας και της  Ρουμανίας. Μόνο που εκεί τις  επενδύσεις τις βλέπουν με τα κιάλια. Άσε που και επενδύσεις να γίνουν τα 2 εκατομμύρια ανέργων που σύμφωνα με προβλέψεις  θα φτάσουν στο τέλος του 2013 δεν πρόκειται να βρουν εργασία.

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει, επιστρέφω στην αρχή του κειμένου. Μόνο η επαναστατική ανατροπή του κεφαλαίου, των μηχανισμών του, των πολιτικών συλλογικοτήτων του, των διεθνιστικών οργανισμών του. Με το λαό και την εργατική τάξη στο δρόμο και την αριστερά και την αναρχία επαναστατικό ηγεμόνα.  Διαφορετικά ο φασισμός και ο μεταμοντέρνος βοναπαρτισμός μπορεί να δώσουν αντιδραστικές απαντήσεις…., προς όφελος των ελίτ.

Σηκώνω το πήχη ψηλά;; Ε τότε ας ξεκινήσουμε από κάτι απλό…, από ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο του λαού, των εργαζόμενων και πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων  που μάχονται. Από ένα ταξικό εργατικό κίνημα με τις συνελεύσεις των εργαζόμενων να αποφασίζουν τα πάντα. Από ένα κοινωνικό και πολιτικό δίκτυο  οικοδόμησης δυαδικών εξουσιών. Από ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο με το αναγκαίο μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα.

Από το να συναντηθούμε αύριο 1η  ΜΑΗ στο δρόμο του αγώνα, στις εργατικές διαδηλώσεις. Γιατί εμείς οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι, το παγκόσμιο πλήθος των καταπιεσμένων μπορεί να γίνουμε  ο καθολικός απελευθερωτικός επαναστατικός στρατός, αυτός που θα απελευθερώσει καταπιεστές και καταπιεσμένους. Ας ξεκινήσουμε από την αυριανή πρωτομαγιάτικη απεργία!!!!

Πηγές: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7_%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82_2010-2013

 

Δ.ΑΡΓΥΡΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ- Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ.

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος.
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο,
η οργή του λαού,
κυλάει πάνω απ’ τα χωράφια,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,
ποιος, ποιος τη σταματάει.
Κοιλάδα της Φουέντε Οβεχούνα,
το χέρι που σ’ έσπερνε,
τον κεραυνό τώρα κρατάει,
ποιος το σταματάει, ποιος το σταματάει,
ποιος, ποιος το σταματάει.
Αιώνες γονατισμένη από την πίκρα,
η ψυχή του λαού,
φτερούγες τώρα βγάζει κι ανεβαίνει,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,
ποιος, ποιος τη σταματάει.
Αιώνες γονατισμένη από την πίκρα,
η ψυχή του λαού,
φτερούγες τώρα βγάζει κι ανεβαίνει,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,
ποιος, ποιος τη σταματάει.
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο,
η οργή του λαού,
κυλάει πάνω απ’ τα χωράφια,
ποιος τη σταματάει,ποιος τη σταματάει,
ποιος, ποιος τη σταματάει.

Παιδιά σηκωθείτε – Μαρία Δημητριάδη.

Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους
γυναίκες και άντρες με όπλα στους ώμους
στο κόκκινο λάβαρο πάντα πιστοί
στη σάλπιγγα πλάι που μας προσκαλεί.

Συθέμελα ρίχτε παλάτια και θρόνους
βαριές αλυσίδες πορφύρες και νόμους
ντροπή στον εργάτη στον σκλάβο ντροπή
στο αίμα αν δεν πνίξει μια τέτοια ζωή.

Εμπρός να τσακίσουμε τυράννους φασίστες
της νέας Ελλάδας να γίνουμε χτίστες
ντροπή για τον νέο στη μάχη αν δεν ριχτεί
για τη λαοκρατία την τίμια ζωή.

Ελλάδα και Κύπρος βαθιά τιμημένα
δρόμοι και κάμποι που βάφτηκαν με αίμα
μας στέλνουν μηνύματα στέλνουν κραυγές
εμπρός επαναστάτες για νίκες λαμπρές
μας στέλνουν μηνύματα στέλνουν κραυγές
εμπρός επαναστάτες εμπρός κομμουνιστές.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση