Πα. Ιαν 28th, 2022

Με το Μιχάλη Τόλη έχουμε επανειλημμένος βρεθεί στην ίδια μεριά του οδοφράγματος αν και από διαφορετικές γωνίες που άλλοτε συγκλίνουν- όπως στην περίπτωση του ΞΕΝΙΑ και των τραμπούκων του- και  άλλοτε αποκλίνουν, τα έχει αυτά η ταξική πάλη. Απόλυτα συνεπής με την αντιμιλιταριστική του στάση ο Μιχάλης αρνείται να υπηρετεί τον ελληνικό στρατό.

Στρατός  ενός αστικού κράτους που όποτε χρειαστεί στηρίζει το σύστημα απέναντι στο   «εσωτερικό εχθρό», με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.., απέναντι στις λαϊκές και εργατικές τάξεις  όταν αυτές σηκώνουν κεφάλι στους αφέντες.  Ενώ παράλληλα γίνεται ο ένοπλος βραχίονας του αστικού κράτους στις πάσης φύσεως ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις….  Και σε αυτήν την ιστορία, ο ελληνικός στρατός έχει την δική του θλιβερή ιστορία, δεξιά και αριστερά, Καύκασος, στρατιωτικά κινήματα,  χούντες, εμφύλιος, Κορέα, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Όπου ήθελαν  και θέλουν να επενδύσουν οι Έλληνες εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, τσούκου και ο Ελληνικός στρατός..

Φυσικά υπάρχουν τα σύνορα, η υπεράσπιση τους  από τον εξωτερικό εχθρό, όπως στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πχ  που η αστική τάξη εγκατέλειψε άρον, άρον την χώρα για την Αγγλοκρατούμενη Αίγυπτο ή συντάχθηκε με τους κατακτητές και το φασισμό- ναζισμό.  Αφήνοντας στο λαϊκό παράγοντα και στην αριστερά την οργάνωση της αντίστασης στο ξένο κατακτητή( ΕΑΜ).

Επιστρέφοντας μετά τον λήξη του πολέμου, για να ξαναπάρει τα ηνία της εξουσίας,  πολέμησε τον λαό, τους εργαζόμενους και την αριστερά που με το όπλο στο χέρι είχαν σηκώσει κεφάλι και ζητούσαν αξιοπρέπεια και μερτικό από την εξουσία και το πλούτο. Παρέα  με τους Άγγλους και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές,  τους φασίστες και τον εθνικό στρατό.

Ναι απέναντι σε αυτόν τον στρατό βρίσκεται το κίνημα των αρνητών στράτευσης, όπως είναι και ο Μιχάλης Τόλης που σήμερα δικάζεται στο στρατοδικείο του Ρουφ(Αθήνα) για ανυποταξία.

Είναι καθήκον μας, είναι καθήκον κάθε δημοκράτη πολίτη, κάθε αριστερού- ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί με την αντίληψη και την πρακτική  των αρνητών στράτευσης- να εκφράσει την αλληλεγγύη του, απαιτώντας την λευτεριά στους αρνητές στράτευσης.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

6 thoughts on “Λευτεριά στο Μιχάλη Τόλη και σε όλους τους αρνητές στράτευσης”
  1. Με την δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στους εφοπλιστές παγκόσμια και με μια σειρά πολυεθνικές εταιρίες ελληνικών συμφερόντων να εξάγουν κεφάλαια διπλάσια του χρέους σε Βαλκάνια, πάω ανατολή και Ευρώπη.. Ανεργία στην Ελλάδα και επενδύσεις αλλού…. Ψωροκωσταινα κατα τα αλλα

  2. υπο-ιμπεριαλισμος? τι ειναι αυτο για κατατοπισε με…εννοεις οτι θελουμε να καταλαβουμε τα βαλκανια?
    απο τις παραπανω επιχειρισεις του ΝΑΤΟ που ανεφερες,περα απο την κορεα ,στις υπολοιπες σταλθηκαν μερικοι αξιωματικοι και κλιμακια μηχανικου που εχτιζαν υποδομες για αυτους που
    εμειναν χωρις σπιτια, νοσοκομεια… επισης αν ισχυε αυτο που λες τωρα επρεπε να ειμασταν μια χωρα με πολλες πλουσιες εταιρειες ,με θυγατρικες παντου ,που εχουν την εδρα τους εδω…αλλα λενε τα νουμερα ανεργιας…

  3. η διαφορά ανάμεσα στον αμερικάνικο και ελληνικό στρατό είναι η μεγάλη διαφορά ισχύος ανάμεσα στο αμερικάνικο ιμπεριαλιστικό κράτος και στο ελληνικό βαλκανικό υπο-ιμπεριαλισμό…κάθε στρατός κάθε αστικού κράτος- διορθώνω κάθε κράτους, γιατί όσο θα υπάρχει κράτος, θα υπάρχει και καταπίεση- θα είναι για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των καταπιεστών, της μειονότητας των καταπιεστών που θα χρειάζονται το στρατό για να εξουσιάζουν…

  4. από το indy: το δικαστήριο αναβάλει αορίστως την διαδικασία γιατί οι δικάσιμες μέρες είναι “κλειδωμένες” με άλλες δίκες για το προσεχές διάστημα. Ο Μ.Τ θα παει για τα διαδικαστικά απο το μεταγωγων στην Πέτρου Ράλλη, και θα αφεθεί ελεύθερος.

Αφήστε μια απάντηση