Τρ. Ιαν 25th, 2022

Με αφορμή την λαϊκή εξέγερση ενάντια στον σουνίτικο οικονομικό και κοινωνικό ολοκληρωτισμό επιστρέφω στο σεΐχη Μπεντρεντίν. Ας θυμηθούμε τι έγραφε ο Τούρκος κουμουνιστής  ποιητής Ναζίμ Χικμέτ:  Εγώ τώρα θα αποκαλυφθώ και θα επαναστατήσω! άνθρωποι της γης, θα πάμε να καταλάβουμε τη γη. Και χρησιμοποιώντας τη δύναμη των επιστημών, και το μυστικό της ενότητας εμείς θα καταργήσουμε τους κανόνες των εθνών και των θρησκειών.

 Ενώ στο http://argird.blogspot.gr/2013/04/blog-post_12.html έχουμε ξανασυναντήσει αυτή την επαναστατική φωνή του σουφισμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας που ένωσε χριστιανούς, εβραίους   και μουσουλμάνους ενάντια στην καταπίεση του σουνίτη  Σουλτάνου Μεχμέτ Τσελεμπί. Υπό την ηγεμονία των λαϊκών τάξεων και την καθοδήγηση του μυστικιστικού σιίτικου δόγματος των χουρουφιτών που κήρυτταν την κοινωνική ισότητα και την κοινοκτημοσύνη των αγαθών,  το 1416 οργανώθηκε ένας επαναστατικός στρατός που στο τέλος νικιέται και ο Μπεντρεντίν κρεμιέται στις Σέρρες.    Για μια πιο επιστημονική  προσέγγιση βρίσκεται  στο  https://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/kolovos_the_followers_of_bedreddin_.pdf

Πρόκειται για μια επαναστατική παράδοση που ζει στις ποικίλες εκφράσεις της τουρκικής αριστεράς καθώς και τις επαναστατικές εκφράσεις του κοσμικού Σιίτικου Αλεβισμού. Για αυτό το λόγο ακόμη και σήμερα στους σουνίτικους αλλά και κεμαλικούς κύκλους εμπνέει φόβο, ενώ πολλοί ετερόδοξοι μουσουλμάνοι Αλεβίτες επισκέπτονται τις Σέρρες.

Αυτά τα λίγα για τον μεγάλο επαναστάτη και θα τα ξαναπούμε σε 4-5 μέρες…..

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση