Πα. Ιαν 28th, 2022

 

Τελικά το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του πρωθυπουργού και  της ακροδεξιάς σέχτα της ΝΔ που προέρχεται από την ΠΟΛΑΝ και το δίκτυο 21 δεν πέτυχε. Πριν υπήρχε το ολοκληρωτικό μονοπώλιο του μεγάλου καναλιού και του «σκάι», με την ΕΡΤ στο περιθώριο, και τώρα όλοι, μα όλοι ακούνε την παράνομη, μα πραγματικά ελεύθερη και δημόσια ΕΡΤ.

Τέτοια ακροαματικότητα ουδέποτε είχε η ΕΡΤ και είναι αμφίβολο αν ξανάχει όταν ξαναγίνει κρατική και κυβερνητική.
Αποδεικνύοντας πως στο ανοικτό και πολυεπίπεδο ορίζοντα των συχνοτήτων, των ψηφιακών συχνοτήτων και του διαδικτύου μια χουντική περίφραξη δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολη. Και το αισχρό μονοπώλιο της ιδιωτικής digea των παράνομων ιδιωτικών καναλιών που πέρα από πάροχος θέλει να γίνει ελεγκτής του περιεχομένου, όπως στην περίπτωση του 902,  δεν έχει ψωμί.

Και εδώ είναι η τραγική ειρωνεία. Από την κρατική, πασοκρατούμενη παραπληροφόρηση μέχρι το 1990 περάσαμε στην ιδιωτική ολοκληρωτική παραπληροφόρηση των τουρκοκάναλων που πίσω τους βρίσκονται τραπεζίτες, εργολάβοι και εφοπλιστές. Ναι η ελευθέρια δεν έχει καμιά ούτε με το κρατικό, ούτε με το ιδιωτικό, μα με το δημόσιο και κυρίως το κοινό. Βεβαία η ποιότητα των ιδιωτικών εκπομπών και των σίριαλ δεν έφτασε πότε στο επίπεδο των εκπομπών της ΕΡΤ, της ΕΡΑ, του 3 προγράμματος.

Μόνο  ένα κανονικό πραξικόπημα θα ήταν μια κάποια λύση, μα τότε μιλάμε για ένα άλλο ζήτημα και δεν μπορώ να φανταστώ το γελοίο ακροδεξιό Σαμαρά δικτάτορα. Μα θα μου πείτε ο Παπαδόπουλος ήταν πιο σώφρων, πιο έξυπνος από τον Αντωνάκη;;…. Ή ποιος δικτάτωρ είχε σωφροσύνη, αλλιώς δεν θα ήταν δικτάτωρ!!!! Πολύ σωστό και αυτό και σίγουρα όσο βαθαίνει η κρίση, η προοπτική ενός κανονικού πραξικοπήματος, θα επανέρχεται ως  συστημική λύση

Φυσικά καθοριστικός παράγοντας είναι ο λαϊκός ξεσηκωμός ενός κόσμου από την δημοκρατική και φιλελεύθερη  δεξιά έως και την αντιεξουσία και αναρχία. Με το πεζοδρόμιο να καταφέρνει να ενώνει την αριστερά, ολόκληρη την αριστερά, καθώς και τις δυνάμεις, τις σοβαρές δυνάμεις της αντιεξουσίας και αναρχίας.

Ενώ με την απόφαση του ακροδεξιού Σαμαρά συντάχτηκε η «αντισυστημική», χα, χα, Χ.Α καθώς και τα «ακροδεξιά» νεοφιλελεύθερα, νεοσυντηριτικά πολιτικά ρετάλια τύπου Τζήμερου που φαντάζονται ένα κράτος να έχει ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και να έχει παραχωρηθεί η ελευθέρια μας στα ιδιωτικά σκουλήκια!!!!!

Η κυβέρνηση του Σαμαρά δέχτηκε μια συντριπτική πολιτική ήττα και όλη η κουβέντα πλέον γίνεται για το ποιος θα την χρεωθεί. Ο Σαμαράς ή οι υποτακτικοί, δουλόφρονες και τελειωμένοι πολιτικά Κουβέλης- Βενιζέλος.   Για αυτό το λόγο ετοιμάζουν μια μεταβατική «μαϊμού» ΕΡΤ προτού περάσουν την «ΥΕΝΕΔ» και στην παραχώρηση των συχνοτήτων στα mafiomegala αφεντικά. Ίσως έτσι δώσουν φύλο συκής στους πολιτικά τελειωμένους Βενιζέλο- Κουβέλη για να συνεχίσουν να στηρίζουν την ακροδεξιά μνημονιακή τραγωδία.  Μια κατάσταση που θυμίζει την περίπτωση της κυβέρνησης Μαρκεζίνης, μια απόπειρα φιλελευθεροποίησης της χούντας που συντρίβει από το πολυτεχνείο.  Άσε που μια πρόσκαιρη λύση μπορεί να δώσει το συμβούλιο επικρατείας, κρατώντας ανοικτή την ΕΡΤ, δίνοντας παράταση ζωής στην τρικομματική μνημονιακή ιλαροτραγωδία.

Μπροστά μας είναι βέβαιο πως θα έχουμε σύντομα  εκλογές, καθώς μετά την αποτυχία των ρώσικων επενδύσεων στην ενέργεια και την επιθανάτια κατάσταση της οικονομίας με τα 2000000 άνεργους, έρχονται νέα μέτρα, απολύσεις, κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων και των άλλων ΔΕΚΟ, καθώς και κούρεμα στις καταθέσεις που θα φέρει σε πολύ δύσκολη ακόμη και μεσοαστικά στρώματα.

Τα συστημικά αδιέξοδα είναι εμφανή. Και το πολιτικό τους επιτελείο είναι τόσο λίγο, τόσο ανεπαρκές, φάνηκε άλλωστε και την ακροδεξιά μακακία του Σαμαρά ή την δουλοφροσύνη του Βενιζέλου- Κουβέλη. Για αυτό το λόγο δεν θεωρώ άκυρο το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ- αν βγει πρώτη- με την Χρυσαυγούλα….Μια πολύ πιο δυσμενής εξέλιξη από την σημερινή τρικομματική σαπίλα.

Θα πρόκειται για  μια στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και ειδικότερα των πλέον επιθετικών τμημάτων της, πχ τραπεζίτες και εφοπλιστές, για να επιβάλουν τις πολιτικές τους. Ίσως από αυτή την οπτική το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του κλεισίματος της ΕΡΤ να είναι μια πρόβα που μετράει την λαϊκή κινητοποίηση. Ταυτόχρονα μια τέτοια ξεκάθαρη  αντιδραστική, ακροδεξιά κυβέρνηση στηριχτεί στα πλέον απογοητευμένα, εκφυλισμένα και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα που πάντα στηρίζουν τέτοιες κυβερνητικές επιλογές.

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και δεν απαντιέται μόνο από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 1)Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στηριχτεί στα πολιτικά κεντροαριστερά ρετάλια του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ή στους αντιμνημονιακούς δεξιούς του Καμένου.  Συμμαχίες που βλέπουν στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και σε μικρό χρόνο ανοίγουν τον δρόμο σε αντιδραστικότερες απαντήσεις. 2) Με το συγκεκριμένο διαχειριστικό πρόγραμμα που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ εντός της ΕΕ-ευρώ, σε συνεργασία με τις πανευρωπαϊκές ελίτ και την Ελληνική άρχουσα τάξη, νομίζω πως αδυνατεί να αντιμετωπίσει το βάθος της κρίσης. Ενώ κόβει την δυνατότητα μιας πραγματικής αριστερής κυβέρνησης σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και έξω από την ΕΕ-ευρώ, για την άμεση διαγραφή του χρέους.

Η απάντηση στο αντιδραστικό- ακροδεξιό κατήφορο της άρχουσας τάξης και των ελίτ βρίσκεται στο ενιαίο αγωνιστικό αντιφασιστικό εργατικό του πεζοδρομίου, αυτό που ένωσε αντιεξουσιαστές, αριστερούς ριζοσπάστες και κομμουνιστές. Αυτό που υπερασπίζεται ακόμη στο δρόμο την ελεύθερη ΕΡΤ. Αυτή το αγωνιζόμενο πεζοδρόμιο μπορεί να στηρίξει μια αριστερή κυβέρνηση.

Δημήτρης Αργυρός

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση