Τε. Ιαν 19th, 2022

Με το θέμα που θα ασχοληθούμε δεν είναι της  άμεσης επικαιρότητας- όπως είναι η ΕΡΤ, το κίνημα συμπαράστασης της,  η πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης να κλείσει δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία-  μα είναι πάντα επίκαιρο. Ένα θέμα που δυστυχώς εφάπτεται με την καταθλιπτική  πραγματικότητα της κρίσης και της διάλυσης του δημοσίου τομέα, χώρου και  υπηρεσιών  καθώς και της κατάργησης των περισσότερων εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.    

Το θέμα που θα ασχοληθούμε αφορά τα δικαιώματα στην προσβασιμότητα των πολιτών που είναι ΑμεΑ. Προσβασιμότητα σε μια εργασία ή ένα εισόδημα που θα τους δώσει την δυνατότητα να ζουν με αξιοπρεπή τρόπο. Που σήμερα με την διάλυση του παραγωγικού ιστού, του δημοσίου τομέα και τον κρατικό   κοινωνικό ρατσισμό των  ΚΕΠΑ, χάνεται, με αποτελέσματα εκατοντάδες χιλιάδες ΑμεΑ να ζουν στην ανασφάλεια και στην φτώχεια!!!!

Προσβασιμότητα στο δημόσιο χώρο με τα άθλια- γεμάτα παγίδες- πεζοδρόμια που κάνουν απροσπέλαστο τον δημόσιο χώρο στα ΑμεΑ. Η ίδια και χειρότερη εικόνα με τα ελάχιστα αναπηρικά πάρκινκ που συχνότατα είναι καταλυμένα από οδηγούς που δεν είναι ΑμεΑ, τέτοια γαϊδουριά από συνειδητοποιημένους πολίτες!!!!

Ή αναπηρικά πάρκινκ που είναι -επί της ουσίας-σε αχρηστία, όπως είναι το αναπηρικό πάρκινκ στην πλατεία Μαβίλη. Για την ενημέρωση σας ακριβώς  δίπλα στην πλατεία Μαβίλη εδώ και πάρα πολλούς μήνες  γίνονται έργα απο την ΔΕΥΑΙ. Με αποτελέσματα να βγει σε «αχρηστία»  ο χώρος των αναπηρικών πάρκινκ.

Δίχως  ο Δήμος να είχε την πρόνοια να δημιουργήσει αλλού παρκινγκ γύρω από το χώρο Μαβίλη.  Και όχι μόνο αυτό: Δήμος και ΔΕΥΑΙ «παίζουν την κολοκυθιά», μετατρέπονται σε «Άννα και Καϊάφα», όταν τους παίρνεις τηλέφωνο και ρωτάς πότε θα λήξει αυτή η «αχρηστία» των συγκεκριμένων αναπηρικών χώρων στάθμευσης. Δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη και «σφυρίζουν  κλέφτικα» !!!!!

Ένα  κακόπιστο πονηρό μυαλό θα έλεγε πως «αφήνουν» χώρο στα διπλανά ιδιωτικά παρκινγκ  Όχι προσωπικά δεν το νομίζω, μάλλον η αιτία είναι η αδιαφορία. Και από μια οπτική αυτό είναι ακόμη χειρότερο!!!!

Θα πρότεινα μια πρόσκαιρη ή μόνιμη λύση.  Την δημιουργία  αναπηρικών χώρων στάθμευσης έξω από το παλαιό Χατζηκώστα, επί της Παπανδρέου ή μέσα στο χώρο του παλαιού Χατζηκώστα, δίπλα στις δομές στα γραφεία συλλόγων και φίλων  ΑμεΑ.

Είναι απαράδεχτο να κλείνεται αυτός ο χώρος για  τα μέλη των συλλόγων- μέχρι πριν λίγους μήνες  όλα τα μέλη των συγκεκριμένων συλλόγων είχαν πρόσβαση-  γιατί, όπως μαθαίνουμε “διαμαρτυρήθηκαν”  ιδιωτικά συμφέροντα. Ο Δήμος Ιωαννιτών, η ΔΕΥΑΙ, αλλά και το νοσοκομείο Χατζηκώστα  πρέπει να δώσουν άμεσα λύση!!!!! Είναι ζήτημα δικαιωμάτων, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Διαφορετικά δεν ξέρω σε τι μπορεί να διαφέρουν από ναζιστικές οπτικές και πρακτικές που ρίχνουν τα ΑμεΑ στο καιάδα..Η προοδευτικότητα, η δημοκρατικότητα και ο ανθρωπισμός κρίνονται κάθε στιγμή!!!!!!

Δημήτρης Αργυρός- οργανωτικός γραμματέας σωματείου αναπήρων νομού Ιωαννίνων 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση