Τε. Ιαν 19th, 2022

SINCERIDAD SINCERITY cortometraje shortfilm from Andrea Casaseca Ferrer on Vimeo.

Κάποτε όταν ο καπιταλισμός μπορούσε να προσφέρει εργασία, που χρειάζονταν εργατικά χέρια για εκμεταλλευτεί, τότε το να είσαι άνεργος θεωρούνταν ντροπή..Τώρα με 30% ανεργία θα φτάσουμε στο σημείο η εργασία να θεωρείται ντροπή!!!!

Φυσικά το παραπάνω όμορφο και έξυπνο  βιντεάκι από την Ισπανία είναι χιομουριστικό και δεν έχει ακόμη καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Αν όμως η κατάσταση συνεχιστεί έτσι για μακρό διάστημα, τότε το να εργάζεσαι, δηλαδή να πουλάς την εργατική του δύναμη θα θεωρείται ντροπή, γιατί θα είσαι σαν την μύγα μες το γάλα.

Προσωπικά- πολιτικά και ηθικά-  δεν θα είχα κανένα, μα κανένα πρόβλημα να θεωρείται η εργασία ντροπή. Άλλωστε δεν πρόκειται για την ελεύθερη δημιουργική απασχόληση ενός συνεταιρισμένου παραγωγού, μα για την άθλια εκμετάλλευση του σώματος και του μυαλού των ανθρώπων. Για την μισθωτή σκλαβιά, για άθλια διαδικασία της πώλησης της εργατικής δύναμης.

Μόνο που ο άνεργος πρέπει να έχει τα εχέγγυα για να ζήσει, για να μην οδηγηθεί στο περιθώριο και  στην εγκληματικότητα. Για να μην οδηγηθεί ολόκληρη η κοινωνία στο να τρώει ο ένας τον άλλον, στο να μην ποινικοποιηθεί εκ νέου η φτώχεια, στο να μην περιφραχτεί με ακόμη πιο ισχυρά τείχη οι πόλεις, οι τόποι και οι χώρες που θα κινδυνεύουν από τους βαρβάρους.

Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην ηθική της εργασίας, δεν το χρειάζεται η υπερανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος. Ούτε από την άλλη και η αριστερά το χρειάζεται. Είναι μάταιο και καταστροφικό να υπόσχεται δημόσιες επενδύσεις που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Ας κάνει τις θέσεις εργασίας, κοινωνικό μισθό. Όχι μισθό πείνας που θα αντικαταστήσει τα επιδόματα ανεργίας και τις συντάξεις, όπως ονειρεύονται οι νεοφιλελεύθεροι, μα κοινωνικό μισθό πρόσβασης στο κοινωνικό πλούτο που παράγεται ή που θα παραχθεί με βάση τις αναπτυγμένες παραγωγικές δυνάμεις και την γενική διάνοια.

Με αντάλλαγμα την συμμετοχή στα κοινά, στις μορφές άμεσης δημοκρατίας, τις σπουδές, το μεγάλωμα των παιδιών, την εθελοντική εργασία σε σχολεία, πανεπιστήμια,  ανοικτά αυτοδιαχειριζόμενα κέντρα στήριξης και διαβίωσης ΑμεΑ, συνταξιούχων, ψυχικά ασθενών και μεταναστών. Που φυσικά θα έχουν ένα δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Με ριζική μείωση των ωρών εργασίας, 20 ώρες την εβδομάδα είναι υπεραρκετές για να βρουν εργασία όσοι θέλουν να εργαστούν. και παράλληλη αύξηση του άμεσου ή έμμεσου κοινωνικού μισθού.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση