Πε. Ιαν 27th, 2022

Η ελληνική μετάφραση του Elysium είναι  Ηλύσια Πεδία και είναι ο παράδεισος των ενάρετων ψυχών της Ελληνικής μυθολογίας. Ο τόπος  με ολάνθιστα λιβάδια, όπου επικρατούσε αιώνια άνοιξη και οι πηγές της Λήθης ανάβλυζαν νέκταρ που έκανε τους νεκρούς να λησμονούν όλα τα γήινα δάκρυα και τις κακουχίες.(  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B9%CE%B1_%CE%A0%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%B1).

Στην Γη του 2159 το Elysium είναι το όνομα ενός διαστημικού σταθμού που ζουν οι «ενάρετες» «ψυχές», μακριά από  ασθένειες, φτώχεια, μολυσμένη ατμόσφαιρα και δυστυχία.  Με την Γη να ζει μέσα στην φτώχεια, την αθλιότητα, την εκμετάλλευση, την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή.

Οι «ενάρετες» «ψυχές» του  Elysium του 2159 είναι οι πολύ πλούσιες ελίτ και οι κυβερνώντες που ζουν απομονωμένοι και μακριά από την εξαθλιωμένη πλέμπα που τις αποκλείουν από το διαστημικό σταθμό και τα προνόμια να ζουν δίχως φτώχεια και το κυριότερο δίχως ασθένειες.

Φυσικά η γήινη  πλέμπα, το φτωχό πλήθος που δεν έχει να χάσει παρά τις αλυσίδες του επιχειρεί να σπάσει αυτό το κάθετο ταξικό διαχωρισμό ανάμεσα στους διαστημικούς φεουδάρχες του Elysium και σε αυτούς.

Και τα καταφέρνουν με την δράση του ήρωα που πέφτει θύμα ενός εργατικού ατυχήματος, εκτίθεται σε μεγάλη δόση ραδιενέργειας  και για να σώσει την ζωή του, καταφέρνει να αλλάξει την ροη των γεγονότων.

Αυτή η ιστορία της συναρπαστικής φουτουριστικής ταινίας Elysium του νοτιοαφρικανικού σκηνοθέτη Νιλ Μπλόμκαμπ. Μια ταινία σε μεγάλο βαθμό στρατευμένη, με ανοικτές αναφορές στο ζήτημα της   φτώχειας, της πολύ μεγάλης κοινωνικής και ταξικής ανισότητας, της μετανάστευσης, της κρατικής καταστολής, της χρησιμοποίησης της τεχνολογίας ως μέσα εκμετάλλευσης, καταπίεσης, αλλά στο τέλος και απελευθέρωσης.

Όπως κάνει και μια έμμεση αναφορά στο φασισμό:  Η αρμόδια για θέματα ασφάλειας υπουργός του Elysium, για να περιορίσει τις απόπειρες να φτάσουν οι γήινοι φτωχοί στο  Elysium, συνεργάζεται και με πληρωμένους δολοφόνους και εγκληματίες. Που στην συνέχεια της ταινίας την σκοτώνουν, αυτονομούνται και επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο του Elysium. Σαφέστατη αναφορά στην αυτονόμηση των ναζιστικών λούμπεν καθαρμάτων και στην κατάκτηση της εξουσίας από αυτούς.

Μια ταινία προφητική, στο βαθμό που με επαναστατικό τρόπο, δεν ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημα. Ένα καπιταλιστικό σύστημα που 300 άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη  κατέχουν το 50% του πλούτου. Μια ταινία που ήδη βγήκε στους κινηματογράφους, αλλά κυκλοφορεί «ελεύθερη», με κακή ακόμη ποιότητα, στο ιντερνέτ.http://www.putlocker.com/file/44F99CC2BF2689E4

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση