Δε. Ιαν 17th, 2022

Διαβάζω στο http://www.alexiptoto.com/%CE%A7%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%B5%CF%81-%CE%88%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8A%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B8/ : «Ο Αδόλφος Χίτλερ έκανε χρήση κοκτέιλ χαπιών και κοκαΐνης για να καταπολεμήσει τις ασθένειες του. Ιστορικοί πιστεύουν ότι η υπερκατανάλωση χαπιών ευθύνεται για την μανιοκατάθλιψή που είχε (Pics). Ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν μανιοκαταθλιπτικός, με Πάρκινσον, παραμορφωμένα γεννητικά όργανα και χωρίς λίμπιντο. Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που είχε έπαιρνε καθημερινά ένα κοκτέιλ φαρμάκων που του χορηγούσε ο προσωπικός του παθολόγος Theodor Morell. Όλες αυτές οι πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω ενός ντοκιμαντέρ του National Georgraphic που βασίζεται σε επιστολές του Morell. Ο Hitler είχε μια σχέση εξάρτησης από τον προσωπικό του γιατρό, Theodor Morell. Ήταν ο προσωπικός παθολόγος από το 1936. Ο Χίτλερ του είχε τυφλή εμπιστοσύνη ενώ πιστεύεται ότι του είχε σώσει τη ζωή πολλές φορές. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να “σταθεί στα πόδια” του ο Hitler κατανάλωνε περισσότερα από ογδόντα διαφορετικά φάρμακα την ημέρα. Σύμφωνα με ιστορικούς αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει εγωμανής και σαδιστής. Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχιατρικής Nassir Ghaemi η κατάχρηση χαπιών επιδείνωσε την μανιοκατάθλιψη του. “Δεν γνωρίζω εάν ο Hilter ήταν εξαρτημένος από αμφεταμίνες, ωστόσο αυτές επιβάρυναν τη διπολική διαταραχή που είχε”. Σε μια 47σελιδη διαβαθμισμένη ιατρική έκθεση της εποχής  μαθαίνουμε ότι ο Hiltler είχε χρόνιο έκζεμα και προβλήματα εντέρου. Η ανάλυση της σύνθεσης και των δόσεων του φαρμάκου, που ο Morell έδινε στο Χίτλερ απέδειξε ότι ο Morell σωστά είχε διαγνώσει ηπατίτιδα στον Χίτλερ. Από την άλλη ο Morell σπάνια αρνούνταν στον Hilter τα πολλά φάρμακα, που ζητούσε, ανάμεσα στα οποία και κοκαΐνη. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι έκανε χρήση κοκαΐνης. Ήταν τόσο εθισμένος που χρησιμοποιούσε ακόμα και οφθαλμικές σταγόνες με το ναρκωτικό. Ο Morell έκανε ενέσεις τεστοστερόνης στον Χίτλερ ειδικά πριν τα ραντεβού του με την Eva  Brown, και επίσης τα ημερολόγια του Morell δείχνουν ότι ο άντρας που θεωρούσε τον εαυτό του ως τον μεγαλύτερο στρατηλάτη όλων των εποχών έπασχε από καθημερινέ φοβίες και ασθένειες, πχ φοβόταν ότι θα πάθει καρκίνο. Επίσης, τα στομαχικά του προβλήματα τον είχαν κάνει χορτοφάγο.»

Και μάλλον διαφωνώ στην ιδεολογική οπτική του ρεπορτάζ και του ντοκιμαντέρ. Και αυτό γιατί βγάζει λίγο πολύ το Χίτλερ έναν μανιακό, έναν άρρωστο, ένα ψυχοπαθή. Και όχι ένα δολοφόνο φασίστα.

Λες και ο φασισμός/ Ναζισμός είναι αποτέλεσμα ψυχασθενειών και όχι ιδεολογικών τρομοκρατικών πολιτικών δολοφονικών συμπεριφορών της οργανωμένης λούμπεν μικροαστικής/ μεγαλοαστικής τάξης.

Που σε μια περίοδο ιστορικής καπιταλιστικής σήψης και παρακμής εμφανίζεται ως συστημική λύση από το κεφάλαιο για να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις και τον κομμουνιστικό επαναστατικό κίνδυνο.

Το ότι στις τάξεις των ναζιστών στρατεύτηκαν ψυχοπαθολογικές καταπιεσμένες προσωπικότητες, με πρωταγωνιστή τον Χίτλερ, δεν  είναι και καμιά σπουδαία ανακάλυψη, είναι μάλλον κοινός τόπος. Μόνο που αυτές οι ψυχοπαθολογικές, σεξουαλικά καταπιεσμένες αυταρχικές προσωπικότητες δεν είναι που μετέτρεψαν τον φασισμό/ ναζισμό σε δολοφονική μηχανή του κεφαλαίου.  Απλά τέτοιες προσωπικότητες μόνο σε μια δολοφονική μηχανή μπορούσαν να έχουν κάποιο ρόλο. Το ρόλο του τραμπούκου, του βιαστή, του βασανιστή και του δήμιου.

Αυτό όμως που αποδεικνύει το ρεπορτάζ και το ντοκιμαντέρ είναι το βαλτώδες έδαφος της οντολογικής μέριμνας των ναζί και το πόσο μικροί, ανόητοι και φιλοσοφικά λίγοι, φάνηκαν αυτοί που είδαν στο Ναζισμό και στο φασισμό μια προνεωτερική ή αριστοκρατική εξέγερση στην τεχνική και στο σύγχρονο κόσμο.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση