Πε. Ιαν 27th, 2022

Ύστερα από την πρωινή έφοδο της αστυνομίας στην κατάληψη Αντιβίωση  στα Γιάννενα η νομιμότητα και η κανονικότητα επανήρθε στο χώρο. Και επιτέλους οι μικροαστοί νοικοκυραίοι θα κοιμούνται ήσυχα τα βράδια. Μια ακόμη εστία  ανομίας έπαψε να υπάρχει. (http://www.epirusonline.gr/articles/news/epembase_tes_astunomias_sten_katalepe_antibiose_sto_palio_catzekosta)

Το γεγονός πως σε λίγο καιρό οι ίδιοι οι νοικοκυραίοι θα μένουν δίχως σπίτια, γιατί οι τράπεζες θα τους τα κατασχέσουν, είναι άλλης τάξης θέμα, πάλι στα πλαίσια  της αστικής- καπιταλιστικής τάξης και ευνομίας.  Και τότε ίσως και να ψάχνουν αντιβιώσεις για να περάσουν το χειμώνα, ίσως πάλι θα ψάχνουν κασίδες για να βγάλουν άλλους από τα σπίτια τους, για να μπουν αυτοί μέσα. Και πάλι στα πλαίσια της ευνομίας, κανονικότητας και νομιμότητας φυσικά…..

Αλλά και η εργατική τάξη, κτυπημένη αλύπητα από την κρίση και την επίθεση των αφεντικών της, μάλλον θα αδιαφορήσει για την ανακατάληψη από την νομιμότητα της αντιβίωσης. Την ησυχία της θέλει, να χει μεροκάματο, και αν δεν έχει, το πλέον πιθανό τώρα, να την βγάλει ξανά καθαρή, όσο μπορεί και όπου μπορεί!!!!

Εσωτερικεύοντας την υποτίμηση της αξίας της, όσο πάει, όπου πάει. Τι καταλήψεις και αντιβιώσεις, δεν τις καταλαβαίνει, άλλος κόσμος…, εγώ το σπιτάκι, το καλυβάκι μου το έχω και ευελπιστώ η τράπεζα που το χρωστώ να μην μου το πάρει..το θεό, τον υπουργό, τον δήμαρχο  και τον περιφερειάρχη παρακαλώ!!!!!! Ούτε με την σειρά τους και ο κόσμος των καταλήψεων συνήθως καταλαβαίνει την μέση εργατική συνείδηση(αν υπάρχει και αυτή), αβαντ καρντ είπαμε…

Αλλά ούτε τα σωματεία νομίζω πως θα ενδιαφέρει. Αυτά ετοιμάζουν την σεπτεμβριανή εργατική αντεπίθεση. Όπως επίσης δεν πρόκειται να νοιάξει και το σωματείο εργαζομένων στο Χατζηκώστα, με δυνατή την αριστερά και τους κομμουνιστές παρακαλώ. Δεν πρόκειται να προβούν λόγου χάρη σε κατάληψη του νοσοκομείου, ούτε να διώξουν με κλωτσιές αυτόν  που τυπικά έδωσε την εντολή για το ντου, δηλαδή τον πρόεδρο Φ. Βάββα, μέγα πασόκο σοσιαλιστή κι αυτός.

Ούτε καν την αριστερά δεν ενδιαφέρει και ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή  μπορεί και να βγάλει και καμία ανακοίνωση ή  κάποια μέλη της σίγουρα βρέθηκαν στο χώρο για να υπερασπίστηκαν την αντιβίωση. Ο στόχος άλλωστε της αριστεράς είναι οι ψήφοι, και της άλλης αριστεράς οι εργάτες σε κίνηση και όχι οι αντιεξουσίες και οι αντιεξουσιαστές. Δύο κόσμοι παράλληλα για να μην πω αντίκρυ!!!

Οι καταλήψεις είναι μια μη-κανονικότητα, μια εναλλακτική κανονικότητα, που λειτουργεί ή επιχειρεί να λειτουργήσει με αντιεμπορευματικούς τρόπους. Σπάζοντας τα άγια των αγίων, δηλαδή την ατομική ιδιοκτησία. Η πλάκα είναι πως αυτή την σπάζει με ακόμη ριζικότερους τρόπους η υπεραναπτυγμένη καπιταλιστική μηχανή και η  υπερσυγκεντροποίηση των μέσων παραγωγής στα καπιταλιστικά υπερμεγαθήρια. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…

Οικοδομώντας οι καταλήψεις, οάσεις κοινής κτήσης,  που δυνητικά σε περιόδους ταξικής όξυνσης και βαθιάς κρίσης,  τείνουν να γίνουν επικίνδυνα ρήγματα. Για αυτό το  λόγο μπαίνουν στο στόχαστρο της καπιταλιστικής κρατικής και πολλές φορές παρακρατικής βίας. Σε αντίθεση βέβαια με περιόδους σχετικής ταξικής ομαλότητας που συχνότατα ενσωματώνονται ως εναλλακτικές οάσεις και πάρκα.

Σε χθεσινό μου άρθρο: https://argiros.net/?p=5330,  μίλησα την αριστερά ως πολεμική μηχανή. Σήμερα με την  επέμβαση των ΜΑΤ στην αντιβίωση αποδείχθηκε πως ακόμη και να υπερασπιστείς μια κατάληψη στέγης, μόνο μια πολεμική μηχανή μπορεί να το πράξει. Μόνο ένα  αντισυστημικό επαναστατικό κίνημα που μπορεί να λειτουργεί ως μια πολεμική μηχανή άρνησης και κατάφασης ταυτόχρονα μπορεί να οικοδομήσει και να υπερασπιστεί τις ανταρτικές- προσωρινές ή μόνιμες- ελεύθερες ζώνες….!!! Ενα τέτοιο αντισυστημικό κίνημα πρέπει να οικοδομήσουμε!!!!!!

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση