Η Αναρχική Ηθική-Πιοτρ Κροπότκιν

Η-Αναρχική-Ηθική-Πιοτρ-Κροπότκιν by (A)ntifon

Γράφτηκε κατά την περίοδο όπου η Ρωσική νεολαία προσπαθούσε με διάφορους τρόπους να αμφισβητήσει το μοναρχικό τσαρικό καθεστώς και τις βαθιά ριζωμένες σκοταδιστικές αντιλήψεις της Ρωσικής κοινωνίας. Για τον Κροπότκιν δεν έχει σημασία μόνο ο αγώνας ενάντια στην απόλυτη εξουσία του τσάρου, αλλά και η ρήξη με τον κοινωνικό συντηρητισμό και τους κανόνες ηθικής που αυτός επιβάλει. Οι Ρώσοι μηδενιστές προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αμφισβητήσουν αυτούς τους κανόνες.

Τί είναι η ηθική; Ο Κροπότκιν την παρουσιάζει σαν μια μέθοδο χειραγώγηση και υπακοής, ένα κοινωνικό φαντασιακό που είτε στηρίζεται σε θεοκρατικές αντιλήψεις, είτε σε υιοθετεί λιγότερο μεταφυσικές ερμηνείες στις πιο εξορθολογισμένες κοινωνίες. Το κλειδί στην ιστορία… είναι ο φόβος και η αδυναμία της (κριτικής) σκέψης. «Το πνεύμα ενός παιδιού είναι αδύναμο. Είναι πανεύκολο να το υποτάξουν μέσω του φόβου – και αυτό πράττουν. Το κάνουν δειλό και μετά του μιλούν για τα βασανιστήρια της κόλασης…» (σελ. 16).

Ο Κροπότκιν δεν αρκείται σε μια απλή ρήξη με τον συντηρητικό ντετερμινισμό. Όπως και όλοι οι θεωρητικοί του αναρχισμού, έτσι και ο Κροπότκιν, αποδέχεται αποκλειστικά και μόνο την ύπαρξη ενός ηθικού νόμου, που θα βαδίζει σε πλήρη αρμονία με την φύση. Αναλύει, φέρνοντας παραδείγματα ακόμα και από την ίδια την φύση (ψάρια, έντομα, θηλαστικά) πως οι τετριμμένοι ηθικοί κανόνες που ο άνθρωπος ακολουθεί θα πρέπει να αντικατασταθούν από καινούριους που θα δίνουν το δικαίωμα στο άτομο να τους αυτ-αναιρεί όποτε χρειαστεί και να δημιουργεί με την σκέψη του και με γνώμονα την ελευθερία και την δικαιοσύνη καινούριους κώδικες που θα συμβάλουν στην κοινωνική χειραφέτηση.

Δημιουργός: Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση