Τρ. Ιαν 25th, 2022

Η ποινικοποίηση του αντιφασιστικού λόγου δεν θα περάσει 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Nα απορριφθεί η μήνυση των ναζιστών – Nα παύσει κάθε δίωξη κατά του γραμματέα του EEK Σάββα Mιχαήλ και του πρώην πρύτανη του EMΠ Kων/νου Mουτζούρη

Η Ναζιστική «Χρυσή Αυγή» κατέθεσε το 2009, μετά τα βίαια επεισόδια που προκάλεσε στον Άγιο Παντελεήμονα Αθηνών, μηνυτήρια αναφορά εναντίον όλης της ελληνικής Αριστεράς, διαφόρων συλλογικοτήτων και μεμονωμένων προσωπικοτήτων, μαζί και κατά του Σάββα Μιχαήλ-Μάτσα, γενικού γραμματέα του ΕΕΚ, κατηγορώντας τον για μια προκήρυξη του ΕΕΚ που δημοσιεύτηκε στη Νέα Προοπτική και η οποία, σύμφωνα με τους Ναζί, ενέχονταν για «συκοφαντική δυσφήμιση», «διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια» και «διατάραξη της κοινής ειρήνης».

Αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2012, μετά από μια σειρά ομιλιών του Σάββα Μιχαήλ σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις, οι Ναζί κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ένα κατάπτυστο λίβελλο με  φωτογραφίες του γραμματέα του ΕΕΚ και με το δολοφονικό αντισημιτικό κάλεσμα «Λιώστε το Εβραϊκό σκουλήκι». Λίγο πριν, τον Νοέμβριο του 2012, οι ελληνικές κρατικές εισαγγελικές αρχές δέχτηκαν την μήνυση της ΧΑ του 2009 και διέταξαν ανακρίσεις από την ΓΑΔΑ. Τώρα, τον Ιούνιο του 2013, παραπέμπουν σε δίκη, από όλο τον μακρύ κατάλογο των μηνυομένων, κατ’ επιλογή, τον Σάββα Μιχαήλ και τον πρώην Πρύτανη του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Kωνσταντίνο Μουτζούρη, τον οποίον κατηγορούν ότι επέτρεπε την λειτουργία του εναλλακτικού ιστότοπου Athens Indymedia από τον χώρο του Πολυτεχνείου. Η δίκη θα διεξαχθεί στο Πρώτο Mονομελές Πλημ/κείο Αθηνών στις 3 Σεπτεμβρίου 2013, στις 9 π.μ.

Καταγγέλλουμε αποφασιστικά το κυνήγι μαγισσών που οργανώνουν οι Ναζί με τη σύμπραξη των Ελληνικών αρχών και απαιτούμε την παύση της δίωξης του Σάββα Μιχαήλ, του πρώην πρύτανη κ. Μουτζούρη και όλων των αντιφασιστών.

                    Ελλάδα: Νομιμοποιείται ο αντισημιτισμός;

του Michael Löwy

Ένας Εβραίος μαρξιστής σύρεται στα δικαστήρια, κατηγορούμενος για «συκοφαντική δυσφήμηση» από τους ναζί. Είμαστε στην Γερμανία του 1933; Καθόλου: Βρισκόμαστε στη ‘’δημοκρατική’’ (με πολλά εισαγωγικά) Ελλάδα του 2013. Ο εν λόγω κατηγορούμενος είναι ο Σάββας Μιχαήλ, λαμπρός διανοούμενος και ηγέτης μιας εκ των οργανώσεων της ελληνικής επαναστατικής μαρξιστικής Αριστεράς.

Ο Σάββας Μιχαήλ είναι ένας εξαιρετικά ασυνήθιστος και αντικομφοριστής στοχαστής. Ελληνοεβραίος αντι-σιωνιστής και διεθνιστής, είναι συγγραφέας ενός σημαντικού αλλά αταξινόμητου έργου, που ασχολείται με την λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την ταξική πάλη ενώ διακρίνεται για την πρωτοτυπία και τον δυναμισμό των απόψεών του. Το πρώτο που εντυπωσιάζει τον αναγνώστη στα γραπτά του είναι η τεράστια κουλτούρα του: ο συγγραφέας γνωρίζει καλά την Αγία Γραφή, το Ταλμούδ, την Καμπάλα, το αρχαίο ελληνικό θέατρο, την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, τη σύγχρονη γαλλική φιλοσοφία, τη νεοελληνική ποίηση, τον Χέγκελ και τον Μαρξ -για να μην αναφέρουμε τον Τρότσκι, που αποτελεί την κύρια πολιτική πυξίδα του– ενώ μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα πολλά σε αυτό τον μακρύ κατάλογο.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της σκέψης του είναι η προσπάθεια επανερμηνείας του μαρξισμού και της επαναστατικής θεωρίας υπό το φως του μεσσιανικού και του ιουδαϊκού μυστικισμού – και το αντίστροφο. Πρόκειται για μια παράδοξη και επινοητική προσέγγιση – όπως αυτή του Ερνστ Μπλοχ και του Βάλτερ Μπένγιαμιν, δύο από τους αγαπημένους του συγγραφείς – που διερευνά  τον θρησκευτικό αθεϊσμό, ή, αν θέλετε, τον κοσμικό μεσσιανισμό.

Αυτός ο προβληματισμός αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά ως κεντρικό θέμα σε μια αξιόλογη συλλογή από δοκίμια που δημοσιεύθηκαν το 1999, με τίτλο Μορφές του Μεσσιανικού. Το τελευταίο έργο του Σάββα Μιχαήλ Γκόλεμ ή Περί υποκειμένου και άλλων φαντασμάτων (2010) αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα αυτής της άθεης θρησκευτικής και εβραιο-μαρξιστικής προσέγγισης. Πρόκειται για μια συλλογή από δοκίμια που αφορούν όχι μόνο το Γκόλεμ αλλά επίσης τον Κάφκα, τον Χέλντερλιν, τον Λακάν, τον Φιλίπ Λακού-Λαμπάρτ, τον Χέγκελ, τον Μαρξ και κάποιους σύγχρονους Έλληνες ποιητές όπως ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Η λογική συνοχή του βιβλίου αποδίδεται με τρόπο, αρκετά ασυνήθιστο, καθότι ο συγγραφέας συνδέει, δομεί και συγχωνεύει τον εβραϊκό μυστικισμό, την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία και τον επαναστατικό μαρξισμό.

Ο Σάββας Μιχαήλ δεν έκρυψε ποτέ τις αντιφασιστικές πεποιθήσεις του, και δεν σταμάτησε τα τελευταία χρόνια να καταγγέλλει την ολέθρια δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” -που θα έπρεπε να ονομάζεται “Αιματοβαμμένο ηλιοβασίλεμα”. Ωστόσο, το 2009, η οργάνωση που υποστηρίζει με φανατισμό την κληρονομιά του Τρίτου Ράιχ, παρουσίασε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, μια μήνυση-καταγγελία εναντίον ενός μεγάλου αριθμού προσωπικοτήτων από διαφορετικά ρεύματα της αριστεράς και της άκρας αριστεράς. Με απόφαση του εισαγγελέα –του διορισμένου από την νεο-φιλελεύθερη δεξιά κυβέρνηση– η αστυνομία κάλεσε το 2012 τα πρόσωπα αυτά για ανάκριση.

Όλοι, με κοινή απόφασή τους, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν, αλλά έστειλαν διά της νομικής οδού υπεύθυνες δηλώσεις αντικρούοντας τις κατηγορίες. Μετά την εξέταση των στοιχείων των κατηγορουμένων, ο Εισαγγελέας αποφάσισε να παραπέμψει στο δικαστήριο δύο από αυτούς τους ανθρώπους: τον Σάββα Μιχαήλ και τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη που κατηγορείται ότι βοήθησε το Indymedia -ένα εναλλακτικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης- να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου για τις εκπομπές του. Ο Σάββας Μιχαήλ είχε κατηγορηθεί για «δυσφήμιση» κατά των νεοναζί – επειδή τους αποκάλεσε εγκληματίες – “υποκινητής της βίας” – γιατί απηύθυνε κάλεσμα πάλης εναντίον του φασισμού – και «της απειλής της κοινωνικής ειρήνης “, σε ένα φυλλάδιο διαμαρτυρίας εναντίον της Χρυσής Αυγής. Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες νεοναζί ηγούνται μιας φρενήρους αντισημιτικής εκστρατείας κατά του Σάββα Μιχαήλ, καταγγέλλοντάς τον ως «πράκτορα της παγκόσμιας εβραϊκής συνωμοσίας κατά του ελληνικού έθνους, που θέλει να προκαλέσει  εμφύλιο πόλεμο και να εγκαθιδρύσει ένα εβραιο-μπολσεβίκικο καθεστώς”. Παράξενο, έχουμε την εντύπωση ότι κάπου το έχουμε ξανακούσει…

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά παρόλα αυτά η απόφαση θα κριθεί την προβλεπόμενη ημερομηνία, στις 3 Σεπτεμβρίου 2013.

Το διακύβευμα είναι σημαντικό: Πέραν των άδικα κατηγορουμένων προσώπων πρόκειται μάθουμε εάν στο μέλλον θα υπάρξει στην Ελλάδα, ελευθερία έκφρασης των φασιστικών ιδεών. Η υπόθεση αυτή απεικονίζει όχι μόνο το απερίγραπτο θράσος των κυρίων της «Χρυσής Αυγής», αλλά και την όλο και πιο ορατή συνενοχή και συνεργασία της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, του Αντώνη Σαμαρά, με τους Έλληνες φασίστες. Αρκετοί υπουργοί αυτής της όλο και πιο αυταρχικής και καταπιεστικής κυβέρνησης, προέρχονται από την άκρα δεξιά: ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Κωστούλας, είναι ο συγγραφέας ενός εγχειριδίου που πραγματεύεται την άρνηση του Ολοκαυτώματος προς τιμήν του Τρίτου Ράιχ, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο βουλευτής Μάκης Βορίδης, πρώην Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας της Ε.Π.ΕΝ. -κόμματος, το οποίο είχε ιδρύσει μέσα από τη φυλακή ο έγκλειστος επικεφαλής της Χούντας των Συνταγματαρχών Γεώργιος Παπαδόπουλος (1967-1974), – δήλωσε ότι είναι φίλος του Jean-Marie Le Pen.

Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει με το ‘‘έτσι θέλω‘’ την ΕΡΤ, τον ελληνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, κόβοντας το σήμα από τους πομπούς του -μια απόφαση που προκάλεσε κυβερνητική κρίση, με την αποχώρηση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς– έτυχε της ένθερμης υποστήριξης της Χρυσής Αυγής..

Στις 3 Σεπτεμβρίου, θα μάθουμε εάν ο αντισημιτισμός νομιμοποιείται στην Ελλάδα ή αν εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη κάποιες δημοκρατικές εγγυήσεις.

μετάφραση: Άννα Kόκκαλη

                 Διεθνής συμπαράσταση στη δίκη της ντροπής

Τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι διανοούμενοι τάσσονται στο πλευρό του γραμματέα του ΕΕΚ Σάββα Μιχαήλ και του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κώστα Μουτζούρη, που παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελία της Χρυσής Αυγής. Τρία κορυφαία ονόματα της ευρωπαϊκής διανόησης, ο Aλέν Mπαντιού, ο Tζόρτζιο Aγκάμπεν και ο Eτιέν Mπαλιμπάρ, είναι μεταξύ των εκατοντάδων διανοουμένων, συνδικαλιστών και πολιτικών της Αριστεράς που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην παραπομπή σε δίκη του γραμματέα του EEK Σάββα Mιχαήλ και του πρώην πρύτανη του EMΠ Kωνσταντίνου Mουτζούρη, ύστερα από μήνυση στελεχών της Xρυσής Aυγής τον Mάιο του 2009 για «συκοφαντική δυσφήμιση», «διέγερση πολιτών σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια» και «διατάραξη κοινής ειρήνης».Α.Ψ.

Ότι θα φτάσει να εκδικάσει η Ελληνική Δικαιοσύνη υπόθεση έπειτα από καταγγελία ναζιστών δεν το περίμενε όχι μόνο ολόκληρη η Ευρώπη αλλά και κάθε πολιτισμένος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα της Αντίστασης στη χιτλερική εισβολή ντροπιάζεται στα μάτια όλων των πολιτών της 72 χρόνια μετά, καλώντας στο εδώλιο ακαδημαϊκούς και αντιφασίστες ύστερα από καταγγελίες υπόδικων ρατσιστών και βουλευτών του μορφώματος της Χ.Α.

Υφέρπουσα συνενοχή

Αγαπητέ φίλε, Σάββα, είμαι ενήμερος για τις νομικές διαδικασίες με τις οποίες ένα είδος υφέρπουσας συνενοχής μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Χρυσής Αυγής προσπαθεί να σου κλείσει το στόμα, για να μην πούμε κάτι χειρότερο.

Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε ευρωπαϊκό εργαστήριο των κατασταλτικών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον κατά τη δεκαετία του τριάντα, και στη δική σας χώρα ευρέως κατά τα χρόνια των συνταγματαρχών. Εκφράζω την ευχή για μια μεγάλη υπερ-εθνική κινητοποίηση που θα καταστήσει, με την ευκαιρία αυτή, ευρύτερα γνωστό, πρώτον την εκτίμηση και τον θαυμασμό που τρέφουμε για σένα, και δεύτερον, πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε η κριτική του νεο-ναζισμού και της πολιτικής αδυναμίας των Αρχών, για να μην πω κάτι χειρότερο, απέναντι σε αυτό το ολέθριο ρεύμα να μετατραπεί, ενάντια σε κάθε λογική, σε αδίκημα που θα τιμωρείται από τα δικαστήρια. Σ’ ό,τι με αφορά, δηλώνω πως αν πρέπει να υποδείξουμε ενόχους βαθιάς πολιτικής αχρειότητας, θα πρέπει να τους αναζητήσουμε στην πλευρά της Χρυσής Αυγής και πως αν πρέπει να συγχαρούμε ανθρώπους για τη διορατικότητα και το θάρρος τους, προς τη δική σου την πλευρά θα πρέπει να στραφούμε.

Πιστά δικός σου,

Alain Badiou

Το πεπρωμένο της δημοκρατίας

Αγαπητέ Σάββα Μιχαήλ-Μάτσα, νιώθω περισσότερο από ποτέ κοντά στην Ελλάδα, όπου αποφασίζεται το πεπρωμένο της Ευρώπης και της δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου.

Giorgio Agam

Απογοήτευση και θυμός

Αγαπητέ σύντροφε, δεν γνωριζόμαστε προσωπικά. Αλλά νομίζω πως ανήκουμε στην ίδια οικογένεια αγωνιστών και, γενικότερα, Ευρωπαίων δημοκρατών. Μέσω των φίλων μου Β.Σ. και Μίκαελ Λεβί, έλαβα γνώση, με απογοήτευση και θυμό, για τη δίκη που στοχεύει εναντίον σας. Ελπίζω πως δεν θα καταφέρουν τίποτα, αλλά το γεγονός και μόνο ότι μπορεί να λάβει χώρα (μια τέτοια δίκη) αποτελεί ήδη μια ανησυχητική ένδειξη του τρόπου μέσω του οποίου, στις χώρες μας και ιδιαίτερα στη δική σας, αναπτύσσεται η επίθεση κατά των θεμελιωδών ελευθεριών και των αξιών της χειραφέτησης, στρατολογώντας για να επιτύχει όλη την άκρα δεξιά νεο-ναζιστική, αντι-σημιτική και ξενοφοβική κίνηση. Σας διαβεβαιώνω για την πλήρη αλληλεγγύη μου. Χάρη στο θάρρος και την ευφυΐα των αγωνιστών και των διανοουμένων, όπως εσείς, θα αναγκάσουμε σε υποχώρηση αυτό το ακόλαστο και θανάσιμο φάντασμα.

Καλή τύχη.

Με εκτίμηση Etienne Balibar

Ομότιμος καθηγητής Université de Paris-Ouest Nanterre (Γαλλία)

Εφημερίδα των Συντακτών

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση