Τρ. Ιαν 25th, 2022

Έφτανε μια αψυχολόγητη «επίσκεψη»- που μάλλον δεν εντάσσεται σε κανενός είδους  πολιτικό σχεδιασμό-  στον εορτάζοντα περιφερειάρχη, για να εξαπολυθεί ένα ντελίριο αστυνομικής κατασταλτικής καταστολής.  Η κατασταλτική «ψαριά» έφερε 77 άτομα στην ασφάλεια Ιωαννίνων, με τους ασφαλίτες να κυνηγούν με πτυσσόμενα γκλοπ όσους  επιχείρησαν να προσεγγίσουν το αστυνομικό μέγαρο.

Δεν είμαι σίγουρος αν αυτή η εν λόγω κατασταλτική βραδιά εντάσσεται σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ή απλώς στην οργή του περιφερειάρχη που του χάλασαν την γιορτή. Ευελπιστώ το δεύτερο, αν  και το πρώτο δεν θα έκανε τόσο κακό. Θα ήταν μια ευκαιρία να ατσαλωθεί μια γενιά που έδωσε  κάποια δείγματα γραφής με το Δεκέμβρη του 08 και από την τρίχρονη απεργιακή κινητικότητα λόγω μνημονίων, μα έχει ψωμί ακόμη μπροστά της, όπως έχουμε όλοι μας δηλαδή.

Από την άλλη μεριά με αψυχολόγητες ενέργειες που δεν εντάσσονται σε κανένα πολιτικό  σχεδιασμό, εκτός και αν εντάσσονται σε αλλότριους σχεδιασμούς, με αψυχολόγητες λοιπόν ενέργειες που γκρεμίζουν ότι είχε κτιστεί και που  παραπέμπουν σε μια αυτονόμηση του θυμικού απέναντι στο λογικό, δεν πάμε μακριά.

Απεναντίας για να το χοντρύνω και λίγο η αυτονόμηση του θυμικού παραπέμπει σε λογικές ανορθόλογες, που στα όρια τους οδηγούν στο φασισμό. Προσοχή δεν συγκρίνω τις περιπτώσεις, δεν τις ταυτίζω σε μια γραμμή σύγκρουσης των ακρών.

Διατυπώνω την θέση πως μια  κοινωνικά απελευθερωτική αντίληψη και πρακτική δεν αυτονομεί το θυμικό, μα συνδυάζει το λογικό  και το θυμικό με την ηγεμονία του πρώτου.    Όπως μας έλεγε και Διονύσιος Σολωμός στο τρίτο σχεδίασμα των  ελεύθερων  πολιορκημένων:«..Αλλά πως ζούνε τα παιδιά της κοσμικής μητέρας το μυστικό;..με λογισμό και με όνειρο».

Με λογισμό και με όνειρο πρέπει να πορευτούμε και να δράσουμε και έτσι μόνο θα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα την επίθεση των αφεντικών και την κρατική καταστολή. Με σχέδιο, όραμα και επαναστατική τακτική και προοπτική δύναται να λειτουργήσει  με αποτελεσματικότητα ένα κίνημα που είναι πολεμική μηχανή που καταστρέφει τον παλαιό κόσμο και δημιουργεί ένα νέο.

Τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια μεταξύ παιδιών που παίζουν τους μπάτσους και ληστές με τραγικά αποτελέσματα γιατί οι στιγμές είναι δύσκολες και οριακές και δεν είναι εποχή για παιχνίδια…

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση