Τρ. Ιαν 25th, 2022

Σε όλες τους τις εκδοχές καθεστωτικές δυνάμεις μιλάνε για μια πολιτική των ακρών για στριμώξουν την αριστερά και δη  το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στο περιώνυμο συνταγματικό τόξο.  Θα τους δώσω ένα δίκαιο. Άκρα υπήρχαν, υπάρχουν  και θα υπάρχουν, μέχρι την στιγμή της ολοκλήρωσης της καθολικής κοινωνικής απελευθέρωσης, όποτε και αν συμβεί.

Στο ένα άκρο στέκει ο φασισμός. Η αντιδραστικότερη εκδοχή του καπιταλισμού που στρατεύει την εξαθλίωση, την μιζέρια και τον μικροαστισμό σε μια πολιτική διάλυσης της αριστεράς, των αναρχικών, του λαϊκού κινήματος και των δομών αντίστασης και ενός ισχυρού στρατοκρατικού κράτους που θα υπηρετεί με φανατισμό τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Στο ακριβώς απέναντι άκρο στέκει ο κομμουνισμός. Η  πολιτική, η στρατηγική και η τακτική της καθολικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής χειραφέτησης των καταπιεσμένων. Ο κομμουνισμός που επιδιώκει την κατάργηση των τάξεων, της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο, την πολιτεία των ίσων και ελεύθερων, την παγκόσμια ακρατική δημοκρατία των ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών. Μια πολιτεία όπου άνθρωπος, μηχανές και φύση θα συνυπάρχουν όσο γίνεται πιο αρμονικά.

Στην μέση βρίσκεται το συνταγματικό τόξο. Οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις που από την μια υμνούν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και από την άλλη, με την πολιτική τους κατέστρεψαν την χώρα, τις οικονομικές και κοινωνικές δομές. Δημιούργησαν 1500000 άνεργους, έφεραν ύφεση 6%, κατέστρεψαν το 25% του ΑΕΠ. Είναι αυτές που ανέχτηκαν ή και επιδότησαν την ανομία σε όλο της το μεγαλείο, αφήνοντας τις γειτονιές απροστάτευτες στην μητροπολιτική εγκληματικότητα.

Έθρεψαν το φασισμό, πρώτα τον κοινωνικό,  οδηγώντας την κοινωνία στην εκφασιστικοποίηση και μετά έγιναν ο φερετζές της ΧΑ. Και τώρα έκπληκτοι για την εγκληματική μηχανή και φύση της ΧΑ επιχειρούν να την καταστείλουν. Τρίχες κατσαρές. Αυτό που επιχειρούν είναι να δημιουργήσουν μια ακροδεξιά στα μέτρα του, ενταγμένη στο συνταγματικό τους τόξο, με την λούμπεν δολοφονική φράξια της ΧΑ λίγο στην σαλαμούρα και μετά στην δράση ενάντια στους μετανάστες, αναρχικούς, αριστερούς και συνδικαλιστές.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα τους βγει. Ισχυρές οικονομικές δυνάμεις ενισχύουν τη ΧΑ για να παίξει με όλα τα μέσα μια ακόμη αντιδραστικότερη εκδοχή της μεταδημοκρατικής έκτακτης κατάστασης, μια ακόμη αντιδραστικότερη εκδοχή του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.  Για αυτό το λόγο συνεχίζουν να απειλούν οι ίδιοι ή τα τσιράκια τους στα ΜΜΕ.

Σε αυτό το εθνικά, κοινωνικά, εργατολαϊκά καταστρεπτικό συνταγματικό τόξο που αποτελεί το αντιδραστικό, αντιδημοκρατικό άκρο του συστήματος, επιχειρούν να εντάξουν τις κοινοβουλευτικές εκδοχές της αριστεράς και ιδιαίτερα το ΣΥΡΙΖΑ.   Απονευρώνοντας τις όποιες αντιστασιακές δυνατότητες της συγκεκριμένης αριστεράς.  Βάζοντας στο περιθώριο δυνάμεις της αριστεράς που δεν μένουν στην αντίσταση, αλλά μιλάνε για σύγκρουση, ρήξη και επαναστατική ανατροπή. Θέλουν μια αριστερά σαν τα μούτρα τους.  Συστημική μέχρι το μεδούλι, να παίζει το ρόλο του διαχειριστή της φτώχειας, της μιζέριας και της παρακμής.  Θα τους βγει;;

Φοβάμαι πως σε μεγάλο βαθμό τους έχει βγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ σιγά, σιγά ξεχνά την  αριστερή κυβέρνηση και μιλάει για μια εθνική κυβέρνηση.  Ενώ το ΚΚΕ κλείνεται όλο και πιο πολύ στο εαυτό του, φοβούμενο να πάρει τις  ιστορικές ευθύνες που του αναλογούν. Στο εργατικό κίνημα και οι δυο δυνάμεις περί άλλων τυρβάζουν, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα καραγκιοζιλίκια στην ΓΣΕΕ. Ενώ για το ζήτημα του φασισμού και της ΧΑ,  το  ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ένα δημοκρατικό αντιφασιστικό μέτωπο σε συνεργασία με τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξο. Το δε ΚΚΕ υποβαθμίζει την ανάγκη του αντιφασιστικού αγώνα και μετώπου κινούμενο σε μια λογική τρίτης περιόδου.

Μένουν μονάχα οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής και ελευθεριακής αριστεράς καθώς   και οι δυνάμεις του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου που κακά τα ψέματα δεν έχουν βρει τρόπο συνεννόησης και κοινής πορείας. Πότε ο λαϊκοδημοκρατισμός, και πότε ο σεχταρισμός ένθεν και κακείθεν δεν έχουν βοηθήσει στην συγκρότηση ενός αντισυστημικού, ανατρεπτικού, αντικαπιταλιστικού λαϊκού/ εργατικού μετώπου αντίστασης, ρήξης και επαναστατικής ανατροπής.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση