Τρ. Ιαν 25th, 2022

Συστημικοί κύκλοι αναζητάνε μια «σοβαρή» ΧΑ για να είναι κυβερνητική τσόντα σε μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ.  Αναζητάνε μια σοβαρή ακροδεξιά για να επανδρώσει το κυβερνητικό συναινετικό συνταγματικό τόξο του οικονομικού και πολιτικού κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.   

Σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς παίκτες. Η επιτυχία της ΧΑ στηρίχθηκε στην παρακρατική «αντισυστημική» λούμπεν εγκληματική συμπεριφορά της.   Ακόμη και ο Κασιδιάρης, αυτός ο αγαπημένος του λάιφσταιλ, χρυσαυγίτης, την ημέρα της απελευθέρωσης με περιοριστικούς όρους, απέδειξε πως απέχει πολύ από το μοντέλο του σοβαρού χρυσαυγίτη, του σοβαρού ακροδεξιού. Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά. Παράλληλα  οι άλλες φυλές του χώρου, είτε βρίσκονται σε αντικοινοβουλευτική συγκρουσιακή λογική, είτε είναι πιο καμένοι, από τους χρυσαυγίτες.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ύπαρξη μιας σοβαρής ΧΑ, μιας σοβαρής ακροδεξιάς είναι πως αυτό το χώρο τον εκφράζει η ΝΔ του Σαμαρά, με τον Σαμαρά να μην το κρύβει. Απεναντίας όπως  δήλωσε και στην Ουάσιγκτον : πρέπει να συντριβεί το άκρο, ο εξτρεμισμός που λέει να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.  Όχι να συντριβεί αυτός που με την βία αγωνίζεται να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ-ΝΑΤΟ, αλλά που υπερασπίζεται με τα λόγια και με πολιτικές πράξεις την έξοδο από την ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Αυτή την θέση δεν την κάνεις για μια σοβαρή ακροδεξιά θέση που σέβεται τα όρια του πολιτικού παιχνιδιού, απεναντίας είναι μια εξτρεμιστική ακροδεξιά θέση, που  με αυταρχικό και βίαιο τρόπο, διακηρύσσει την πολιτική δίωξη σε δυνάμεις που διαφωνούν με την ΕΕ-ΝΑΤΟ. Δηλαδή, με άλλα λόγια, αν αύριο στις ευρωεκλογές δημιουργηθεί μια αντιΕΕ κίνηση και ζητά την ψήφο των πολιτών ο Σαμαράς τους υπόσχεται πολιτικές και νομικές διώξεις.

Μάλλον αυτή την σοβαρή ΧΑ αναζητούν οι συστημικοί κύκλοι, μόνο που αυτή βρίσκεται μέσα στην κυβέρνηση, με την ανοχή ή και την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που έχει μετατραπεί σε κεντροδεξιά φράξια της ΝΔ, αλλά και των νεοφιλελευθέρων και κεντρώων δυνάμεων. Γράφει πολύ σωστά η εφημερίδα Guardian σε άρθρο της με τίτλο «Θεσμικός ο ρατσισμός της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ»:  «Η ίδια κυβέρνηση μεταρρύθμισε το 2010 τον νόμο περί απόδοσης ιθαγένειας, τον πρώτο που απέδιδε στους μετανάστες της δεύτερης γενιάς τη δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα, έσυρε στα δικαστήρια ασθενείς με AIDS και ναρκομανείς, καταδίωξε και κράτησε παράνομα αναρχικούς και αντιφασίστες, συρρίκνωσε τους μισθούς και τις συντάξεις, εξαπέστειλε την ανεργία των νέων στο 60%, έκλεισε νοσοκομεία, οδήγησε τα πανεπιστήμια στην κατάρρευση. Κι εδώ έγκειται το μεγάλο παράδοξο της διάλυσης της ΧΑ: η ίδια κυβέρνηση που απειλεί τη δημοκρατία και υποθάλπει το φασισμό αποδίδει στον εαυτό της δημοκρατικά εύσημα διότι δήθεν καταστέλλει τον εξτρεμισμό».

Αυτή την ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του οικονομικού-πολιτικού κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού πρέπει να συντρίψει το λαϊκό- εργατικό κίνημα,  η αριστερά και ο αντιεξουσιαστικός χώρος.  Μια συντριβή με λαϊκά/ εργατοδημοκρατικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Με γνώμονα και οδηγό την δημοκρατία των μαζών και των κοινωνικών κινημάτων, τον αριστερό ανθρωπισμό και απελευθερωτικό πολιτισμό.

 Με ένα ενιαίο μέτωπο της αριστεράς, του εργατικού- λαϊκού κινήματος, των αντιφασιστικών ομάδων, των αντιεξουσιαστικών  και αναρχοσυνδικαλιστικών κινήσεων / συλλογικοτήτων, των κινημάτων της κοινωνικής ανυπακοής/ αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης.

Με ένα πρόγραμμα για πιο πολύ δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι η απάντηση στην ΧΑ, την κυβέρνηση και τον οικονομικό- πολιτικό κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό. Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού βίου, μα ποιο πολύ στην οικονομία, στην εργασία, στην υγεία και στην παιδεία, μιλάμε δηλαδή για μια οικονομική δημοκρατία που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα αίτια που ενίσχυσαν την ΧΑ.

Μια δημοκρατία που θα διαμοιράζει τον παραγόμενο πλούτο και την εξουσία στο  εργαζόμενο πλήθος. Το  εργαζόμενο πλήθος δεν είναι άλλο από τις συνειδητοποιημένες λαϊκές και εργατικές δυνάμεις, σε μια ανοικτή και πολύμορφη νοηματοδότηση τους. Που σήμερα  παράγουν το σημερινό πλούτο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και βρίσκονται αποκλεισμένες από αυτόν και από την εξουσία.

Δημήτρης Αργυρός

 

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση