Πα. Ιαν 28th, 2022

Αντί το φθινόπωρο να είναι θερμό, αντιθεσμικό,  μάχιμα εργατικό, με αφορμή την δολοφονία του αντιφασίστα μετατράπηκε σε αντιφασιστικό. Με το κράτος,  με την νόμιμη βία του κράτους να κρατάει τον έλεγχο των εξελίξεων, να έχει το πρώτο λόγο και καθορίζει αυτό τις εξελίξεις. Δυστυχώς η πρωτοκαθεδρία των κινήσεων παραμένει στα χέρια των από επάνω και όχι στους από τα κάτω, όπως ελπίζαμε. Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα αρχίζουν σιγά, σιγά οι  συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές. Με την τοπική αυτοδιοίκηση όχι μόνο να έχει χάσει κάθε ίχνος αυτονομίας, εδώ τη έχει χάσει η χώρα, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα την χάσει, αλλά το βασικότερο να έχει στραγγαλιστεί οικονομικά.

Με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε ένα φορομπηχτικό μηχανισμό για να λειτουργήσει στοιχειωδώς., ανίκανη να προσφέρει και τις στοιχειώδη κοινωνικές λειτουργίες που της έχουν ανατεθεί.

Αναγνωρίζοντας αυτή την δύσμορφη θλιβερή  πραγματικότητα ένα αριστερό ψηφοδέλτιο είτε θα επιλέξει να αγωνιστεί για να μοιράσει την φτώχεια, αναλαμβάνοντας και αυτό ρόλο φορομπήχτη. Ή θα επιχειρήσει με ενωτικό και μάχιμο τρόπο να εκφράσει σε τοπικό επίπεδο μια πλατιά αγωνιστική αντικαπιταλιστική συμμαχία των αγωνιζόμενων κοινωνικών στρωμάτων.

Μπολιάζοντας με τρόπο διαλεκτικό το τοπικό, το περιφερειακό, το εθνικό και το παγκόσμιο. Σε μια κατεύθυνση αντικυβερνητική, αντιμνημονιακή και αντιΕΕ, σε μια κατεύθυνση οικοδόμησης ή ισχυροποίησης των εργατικών, λαϊκών, κοινωνικών αντιθεσμών και αντιεξουσιών.  Με στόχο να βγει ηττημένο το αστικό- καπιταλιστικό στρατόπεδο, ηττημένο το αντιμνημονιακό μπλοκ, ηττημένη η κυβέρνηση, η ΧΑ και η ακροδεξιά.

Οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές εκ των πραγμάτων αποκτάνε χαρακτήρα και περιεχόμενο συνολικής μάχης με τις μνημονιακές- φασίζουσες, κυβερνητικές και φιλοΕΕ δυνάμεις της εθνικής, κοινωνικής, οικονομικής παρακμής και καταστροφής.

Ναι ίσως αυτή η πλατιά αγωνιστική αντικαπιταλιστική συμμαχία μπορεί και να κτυπήσει δημαρχία και περιφέρειες. Που θα μετατραπούν σε κέντρα αντικυβερνητικού, αντιΕΕ, αντικαπιταλιστικού αγώνα. Δυναμώνοντας και ενισχύοντας περαιτέρω τους εργατικούς, λαϊκούς και κοινωνικούς αντιθεσμούς και την εργατική, λαϊκή και κοινωνική δυαδική εξουσία. Θα είναι κέντρα ταξικού αγώνα, κέντρα ταξικού πολέμου. Δυναμώνοντας την τάση χειραφέτησης, επί της τάσης υποταγής.

Μεταβιβάζοντας την εξουσία από το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο στα συνοικιακά συμβούλια, στα κοινωνικά στέκια και επιτροπές, στα εργατικά σωματεία και συνελεύσεις. Προσφέροντας μια άλλη νοηματοδότηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, με βάση την άμεση δημοκρατία και λαϊκή συμμετοχή.  Μια τέτοια δημοτική- αριστερή κίνηση ή ένας τέτοιος Δήμος ή περιφέρεια δεν μπορεί παρά να είναι συστατικό στοιχειό μιας δυαδικής λαϊκής και εργατικής εξουσίας που θα στοχεύει στο να περάσει η εξουσία και ο πλούτος στα χέρια του εργαζόμενου λαού.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση