Σα. Ιαν 29th, 2022

Και όπως ήταν φυσικό η υπόθεση της μικρής Μαρίας έγινε όπλο στα χέρια του κρατικού- μεντιακού- κοινωνικού ρατσισμού ενάντια στους Ρομά.  Δεν γνωρίζω τι έγινε ακριβώς με την μικρή Μαρία. Το κόβω δύσκολο να το απήγαγαν, το πλέον πιθανόν είναι να είναι θύμα παράνομης υιοθεσίας ή  καρπός θύματος «τράφικινγκ». Αλήθεια αν το κορίτσι δεν ήταν ξανθό- που παραπέμπει σε βορειοευρωπαία- αλλά μελαχρινό,  θα γίνονταν ο ίδιος χαμός, ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ της δύσης, θα το έπαιρνε κανείς χαμπάρι;;;

Όπως  εκατοντάδες δεκάδες χιλιάδες παιδιά τις τελευταίες δεκαετίες από τις  χώρες της ανατολικής Ευρώπης ή τα παιδιά των φαναριών που εξαφανίστηκαν ξαφνικά εκεί γύρω με την οικονομικοτραγική  εποποιία της ολυμπιάδας. Ή όπως δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες παιδία από την μίζερη και φτωχή ελληνική επαρχία στην Αθήνα ή στο εξωτερικό.  Συνηθισμένα πράγματα και ας μην μας τρομάζει το γεγονός. Που δεν είναι απαραίτητα και αρνητικό φαινόμενο. Δεκάδες παιδιά βρήκαν μια στοργική οικογένεια  και περιβάλλον, πολύ καλύτερο απ΄ ότι ζούσαν ή από τις συνθήκες των ιδρυμάτων. Ας μην ξεχνάμε τα 32 εκατομμύρια σημερινών δούλων σε όλο τον κόσμο ή το πόσο αποτιμάτε η γυναίκα και το παιδί, ειδικά αν είναι κορίτσι, σε μια σειρά από χώρες.  Δηλαδή ας μην ξεχνάμε την συνολική υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης που οξύνεται, αντί να αμβλυνθεί  από την κρίση.

Άρα γιατί πέφτουμε από τα σύννεφα με την   περίπτωση της Μαρίας των ρομά;; Ή μήπως δεν πέφτουμε και όλα μετατρέπονται σε  ένα καλοστημένο παιχνίδι του κράτους και των ΜΜΕ, που με ρατσιστικό τρόπο βάζουν στο στόχο τους τσιγγάνους;; Που επιμένουν σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν με βάση το δικό τους αξιακό κώδικα, ζωή και νοοτροπία που δεν ταιριάζει με τα αστικά ήθη του μέσου Έλληνα-ας, αλλά συνδυάζεται θαυμάσια με την κοινωνία της καθολικής εμπορευματοποιήσης.

Ενισχύοντας τα συντηρητικά και ρατσιστικά στερεότυπα των νοικοκυραίων και των μικροαστών που εκτρέφονται με τόνους φόβου, αφού η πολιτεία αδυνατεί να τους επιλύσει τα βιοτικά τους προβλήματα.  Σε μια στιγμή που η ξεφουσκώνει η συστημική εκκαθάριση της ΧΑ, με τα παρακρατικά κυκλώματα να έχουν μπει στο ψυγείο, για να ξαναβγούν με την πρώτη ευκαιρία και τον ΣΥΡΙΖΑ δια της απαγόρευσης της οικονομικής ενίσχυσης της ΧΑ να καταδικάζει την βία από πού και αν προέρχεται και να έχει μπει στο συνταγματικό τόξο.  Ενώ η ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους σε σχέση με τους ελέγχους στα ληξιαρχεία, μετατρέπεται σε όπλο ενάντια στο δημόσιο που θα πρέπει να αλλάξει και να μικρύνει.

Και αλήθεια πόσο χειρότερο πέρναγε η Μαρία των ρομά από τα παιδάκια που μεγαλώνουν με τους γονείς τους σε φτωχικά σπίτια που δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την διαβίωση τους;; Ή σε σπίτια οικογενειών που οι γονείς τσακώνονται ή πολύ χειρότερα τους κακομεταχειρίζονται;; Στην περίπτωση της Μαρίας δεν έχουμε τέτοια στοιχεία, από όσο γνωρίζουμε και γνωρίζουν και οι αρχές.

Εύχομαι και ελπίζω μόνο πως η μικρή Μαρία των ρομά θα ζήσει πολύ καλύτερα τώρα, όπως και εκατοντάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο. Αν και αυτό είναι καθήκον των μεγάλων όλου του κόσμου να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των παιδιών και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν αλλάξουν ριζικά το οικονομικό περιβάλλον καταπολεμώντας την  φτώχεια και την ανέχεια.  Και κακά τα ψέματα  αυτό δεν είναι εφικτό όσο ο άνθρωπος, μικρός και μεγάλος παραμένει εμπόρευμα, το κυρίαρχο εμπόρευμα.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση