Πε. Ιαν 27th, 2022

Η κυβέρνηση, σκέφτεται ή και αποφάσισε να μειώσει εκ νέου τις συντάξεις, το εφάπαξ και να αυξήσει τα όρια ηλικίας.  Συνεχίζοντας την παράλογη καταστροφική πολιτική της. Και οι λόγοι είναι σε όλους φανεροί.  Με 1,5 εκατομμύρια ανέργους, ένα νούμερο που θα αυξάνεται στα 34% το 1016 και δεν θα μειώνεται  και το 30% κάτω από  όριο της φτώχειας, μια μείωση των συντάξεων, του εφάπαξ και αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, το πρόβλημα διαρκώς θα οξύνεται και δεν θα αμβλύνεται. Αλήθεια τι θα σώσει την παρτίδα, το μνημονιακά καθορισμένο  ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με κονδύλι μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ;  Ή η φιλανθρωπία των μκο, της εκκλησίας και των πλουσίων, ειδικότερα των 505 πλουσιότερων ελλήνων που πέρσι είχαν  εισοδήματα 60 δις ευρώ ή το 30% του ΑΕΠ.

Καταστρέφοντας και περικόπτοντας δημιουργείς όποιο πλεόνασμα θέλεις, μα έτσι η εγχείρηση θα πετύχει- με ότι  θεωρούν αυτή επιτυχία-  μα ο ασθενής θα πεθάνει. Ε χιλιάδες στο χώμα για να αυξηθούν τα κέρδη των 505 Ελλήνων, των εταιριών, των τραπεζών και των πολυεθνικών που έχουν σύρει όλο τον κόσμο στο γαϊτανάκι της οικονομικής αλληλοδιαπλοκή τους, ξεζουμίζοντας τις χώρες και τους εργαζόμενους.

Υπάρχει άλλη λύση;; Ναι υπάρχει, καταρχήν μια πιο ορθολογιστική οικονομική πολιτική. Που α) θα μειώνει τις ώρες εργασίας σε τέτοιο βαθμό που θα αντιμετωπίσει την ανεργία σε  ριζικό βαθμό.     Β) θα αυξήσει τους μισθούς για να ζεσταθεί η αγορά. Γ)Θα προχωρήσει σε μια ριζική αναδιανομή του πλούτου που υφίσταται στα σεντούκια των ελίτ.  Για λόγους εθνικής σωτήριας θα απαιτήσει την εθελοντική  προσφορά τους, διαφορετικά θα κατηγορηθούν για έσχατη προδοσία και θα δεσμεύσει τις περιουσίες και τα πλούτη τους.  Περιουσία που θα δοθεί για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας ή για την ενίσχυση των φτωχών και των ανέργων. Έτσι ναι έχει νόημα η θεσμοθέτηση ενός καθολικού εγγυημένου εισοδήματος.  Με τα μέσα παραγωγής των ιδιωτών που θα κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία να περνάει στα χέρια των εργαζόμενων, το ίδιο θα συμβεί και με τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, ενώ θα εξασφαλιστεί ένα λογικό ποσοστό κέρδους στους ιδιώτες που θα συνεισφέρουν στην εθνική- κοινωνική ανάταση. Στα πλαίσια ενός εθνικού, δημοκρατικού, παραγωγικού συντονισμού και σχεδιασμού.

Ταυτόχρονα όμως για να έχει επιτυχία το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός έλεγχος στις τράπεζες και στο συνάλλαγμα που θα απαγορευτεί- δια «τουφεκισμού» να φύγει από την χώρα. Έτσι το πρώτο που θα πρέπει να γίνει η ουσιαστική κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος που θα λειτουργήσει όχι για ίδιο όφελος, αλλά για την σωτηρία της πατρίδας και του εργαζόμενου λαού. Και σήμερα υφίσταται ένας κρατικός έλεγχος που όμως λειτουργεί υπέρ της κερδοφορίας των τραπεζών.  Δυο ειδών τράπεζες θα υπάρχουν οι κρατικές και οι συνεταιριστικές που και αυτές θα λειτουργούν υπο τον κρατικό έλεγχο.

Για να συμβούν όλα τα παραπάνω  πρέπει  α) να πάψουμε τα πληρώνουμε το χρέος, μέχρι το βαθμό που γίνει ένα γενναίο κούρεμα υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του δημοσίου και κατά των τραπεζικών και χρηματιστηριακών παράκεντρων ή κατά των ισχυρών κρατών της ΕΕ-ΗΠΑ κτλ.   Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να συμβεί παραμένοντας στα γκούλαγκ του ΕΕ και στα Άουσβιτς της ΕΕ.   Και όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά  γιατί δεν θα μας επιτρέψουν να τα εφαρμόσουμε!!!!! Η αποχώρηση μας από την ΕΕ, μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει τριγμούς σε όλο το ευρωενωσιακό οικοδόμημα που είτε θα οδηγήσει στην κατάρρευση του, είτε  θα οδηγήσει σε ριζικές τεκτονικές αλλαγές.

Το ερώτημα όσων διαβάζουν τις παραπάνω γραμμές και δεν έχουν κολλήσει στην αρρώστια  του φιλελεδισμού είναι αν υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις  να φέρουν εις πέραν το παραπάνω πρόγραμμα. Καταρχήν πρέπει να τονίσουμε πως είναι ένα πρόγραμμα εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας του λαού και των εργαζόμενων και όχι των συμφερόντων των ελίτ.  Άρα θα πρέπει να το εκφράσουν οι δυνάμεις που έχουν ως αναφορά τα συμφέροντα του λαού, του τόπου και των εργαζόμενων και όχι των ελίτ. Και δεν εννοώ αυτές τις δυνάμεις που ψευδεπίγραφα αναφέρονται στο λαό, τον τόπο και το έθνος, αλλά τις δυνάμεις που πασκίζουν να φέρουν στην επιφάνεια τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού και των εργαζόμενων.

Δεν κάνω δίκη προθέσεων: η ΧΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ από αυτά που έπραξαν και  όχι μόνο είπαν αποδείχτηκε πως είναι από την στρατόπεδο των ελίτ και των αφεντικών.  Μένει μονάχα η αριστερά να παίξει αυτό το ρόλο αφού ξεκαθαρίσει  με τους ευρωμονόδρομους από την μια και τις κομματοκεντρικές γραμμές από την άλλη. Με ένα λαό και μια εργατική τάξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων και όχι θεατή.  Με ένα λαό και εργατική τάξη που μέσα από τους μαζικούς της φορείς θα διεκδικήσει μερίδιο στην εξουσία. Η επιτυχία του πιο παραπάνω προγράμματος θα βασιστεί στην συμμετοχή και στην συνειδητοποίηση των λαϊκών και εργατικών δυνάμεων.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση