Πε. Ιαν 27th, 2022

Έντονη είναι η συζήτηση που γίνεται αν και κατά πόσο θα πρέπει να μπει προαπαιτούμενο στην κοινή σύμπλευση  αριστερών δυνάμεων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές το έξω από την ΕΕ-ευρώ, αλλά και ο αντιδιαχειριστικός χαρακτήρας των κινήσεων, θα πρόσθετα.

Καταρχήν θα έλεγα πως το έξω από το ευρώ-ΕΕ δεν φτάνει, χρειάζεται μια συμπλήρωση με το αίτημα για τα ενωμένα σοσιαλιστικά Βαλκάνια, για την ενωμένη εργατική- αντικαπιταλιστική Ευρώπη. Αυτό είναι μια θέση αρχής, στο βαθμό που μιλάμε για μια άλλη εργατική, αντικαπιταλιστική διεθνοποίηση. Μόνο που γνωρίζω πως το συγκεκριμένο αίτημα κλείνει υπερβολικά τον ορίζοντα των συνεργασιών, ταυτόχρονα με το γεγονός πως δεν υφίσταται σοβαρές και μαζικές δυνάμεις  στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια για το συγκεκριμένο αίτημα.

Θεωρώ όμως προαπαιτούμενο  στην κοινή σύμπλευση  αριστερών δυνάμεων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές το έξω από την ΕΕ-ευρώ, αλλά και ο αντιδιαχειριστικός χαρακτήρας των κινήσεων, θα πρόσθετα.

Και αυτό όχι για κανένα δογματικό λόγο, αλλά για συγκεκριμένους πολιτικά, πρακτικά λόγους.  Καταρχήν μιλάμε για τις πλέον πολιτικοποιημένες και κεντρικά συνδεδεμένες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είναι τυχαίο πως γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές και  είναι μεγάλη πιθανότητα να γίνουν μαζί και με τις εθνικές. Άρα θα αναμετρηθούν στο σύνολο τους οι στρατηγικές των πολιτικών ρευμάτων και παρά τον χαρακτήρα των τοπικών αυτοδιοικητικών σχημάτων, όλοι γνωριζόμαστε με όλους και δεν μπορούμε να λέμε άλλα εδώ και άλλα εκεί.

Κατά δεύτερο,  ζούμε σε μια ολοκληρωτικά αλληλοσυμπληρούμενη πραγματικότητα, με το τοπικό, το περιφερειακό, το εθνικό και το παγκόσμιο να αλληλεπιδράνε και να αλληλοσυνδέονται. Ενώ η ουσιαστική κατοχή της ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, που έγινε για να στηρίξει το ελληνικό κεφάλαιο και το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, δεν αφήνει περιθώρια στους δήμους και στις περιφέρειες να ασκήσουν μια άλλου τύπου πολιτική, παρά τις επιμέρους προθέσεις.

Έτσι ο αντιδιαχειριστικός αγωνιστικός χαρακτήρας μιας δημοτικής και περιφερειακής κίνησης για να είναι συνεπής με ότι λέει και στο εαυτό της και στο κόσμο, πρέπει να είναι συνεπής και στην αντιΕΕ και αντιΕΥΡΩ προοπτική της.  Ναι με τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές δεν τίθεται το ζήτημα της κεντρικής εξουσίας και προοπτικής της χώρας. Σκεφτείτε όμως κάτι πολύ απλό και πρακτικό.  Δεν λέμε τίποτε στο κόσμο, και ο κόσμος μας εκλέγει και μας δίνει δήμους και περιφέρειες που για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους πρέπει να πάρουν έκκριση από την ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Λέτε να μας αφήσουν να εφαρμόσουμε ένα στοιχειώδης πρόγραμμα φιλολαϊκής-φιλεργατικής διαχείρισης, ένα πρόγραμμα εργατικού- λαϊκού- δημοτικού κοινωνικού ελέγχου, ένα πρόγραμμα αποεμπορευματοποίησης των δημοσίων χώρων, επαναδημοτικοποίησης της δημοτικής περιουσίας, επανασυνεταιριστικοποίησης πχ της ΔΩΔΩΝΗΣ;;

φυσικά και όχι   και για αυτό πρέπει να πούμε την αλήθεια σε αυτούς που θα μας ψηφίσουν. Πως το πρόγραμμα μας είναι πρόγραμμα λαϊκού-εργατικού ξεσηκωμού, πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια και αυταπάτες μιας φιλολαϊκής  διαχείρισης, πως ένας δήμος και μια περιφέρεια στα χέρια μας θα είναι  ένα κέντρο αγώνα μιας διαρκούς εξεγερσιακής, επαναστατικής διαδικασίας που θα θυμίζει την κομμούνα του 1871, την τοπική αυτοδιοίκηση την περίοδο του ΕΑΜ, την τοπική αυτοδιοίκηση της Οαχάκα και των Ζαπατίστας και όχι πχ  τους δήμους που έχει στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ και απολύει εργαζόμενους, όχι γιατί είναι αντεργατικός, αλλά διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Και σε αυτή την βάση να δημιουργηθεί μια πλατιά αντικαπιταλιστική, εργατική, αγωνιστική συμμαχία με δυνάμεις που έχουν αντίστοιχη  στρατηγική. Αντίθετα δεν θα ωφελήσει ο διάλογος με δυνάμεις που διαφορετική στρατηγική, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή έχουν τελείως άλλη τακτική, όπως το ΚΚΕ. Θα χαθεί ένας πολύτιμος χρόνος, με τις υπόλοιπες δυνάμεις ας βρεθούμε στο δρόμο του μαζικού κινήματος. Έτσι νομίζω είναι πιο παραγωγικό….

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση