Κυ. Ιαν 23rd, 2022

“Με κυνηγούν γιατί είμαι κομμουνιστής και θα παραμείνω μέχρι να πεθάνω. Γιατί θα τους πολεμάω μέχρι να βγει η ψυχή μου. Με κυνηγούν ακριβώς γιατί δεν τους μοιάζω, δεν ενσωματώθηκα στο βρόμικο σύστημά τους, δεν πλούτισα (ενώ θα μπορούσα) εκμεταλλευόμενος ευκαιρίες, αλλά σε βάρος της αξιοπρέπειάς μου και της ηθικής μου.” Αυτά έλεγε ο Σύντροφος Παναγιώτης Βήχος κατά την διάρκεια της δικαστικής του περιπέτειας, την εποχή που τα έβαλε με τα μπατσομαφιόζικα κυκλώματα που έλεγχαν τα κυκλώματα πορνείας στην Σαντορίνη. Μια δικαστική περιπέτεια που στο τέλος τον δικαίωσε, μα τον εξάντλησε οικονομικά και ψυχολογικά, τον απομόνωσε επαγγελματικά, με αποτέλεσμα στο τέλος η  ψυχοσωματική ασθένεια του καρκίνου να τον κτυπήσει.

Ο Σύντροφος Παναγιώτης Βήχος  έφυγε με το κεφάλι ψηλά, αξιοπρεπής, υπόδειγμα αγωνιστή, Συντρόφου και κυρίως υπόδειγμα Κομμουνιστή, με το Κ κεφαλαίο. Αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο, μουσικό έργο και κυρίως το www.politiko-kafeneio.gr, στο όποιο ήταν η καρδία του, η ψυχή του και σε μεγάλο βαθμό το σώμα του.
Να τι γράφει η   Λέσχη Ανυπόταχτης Θεωρίας: Θα σε θυμόμαστε σύντροφε Παναγιώτη Βήχο. Μια ολόκληρη νέα γενιά αγωνιστών σε αγάπησε χωρίς να σε γνωρίζει, γιατί μας άνοιξες δρόμους στη σκέψη διασώζοντας το θησαυρό του πολιτικού καφενείου. Άγρυπνους μας κράτησες τόσα βράδια να τον εξερευνούμε συμπληρώνοντας κομμάτια στο μεγάλο δίχως τέλος παζλ του μαρξισμού.
 Ήσουν από τους πρωτοπόρους που έδωσαν τη μάχη της επανεξόρμησης των κομμουνιστικών ιδεών στη μπλογκόσφαιρα φτιάχνοντας αυτό που όρισες ως “Μαρξιστική Ιστοσελίδα Αντιπληροφόρησης και Γνώσης”. Με αυτή την έννοια η Λέσχη Ανυπότακτης Θεωρίας νιώθει “παιδί” του ίδιου εγχειρήματος και σε αποχαιρετά ως πατέρα.
Μέσα από τα σπλάχνα του λαού, πάντα δοσμένος στις μάχες της αριστεράς, του κινήματος και του πολιτισμού στάθηκες πάντα όρθιος και αξιοπρεπής απέναντι σε διώκτες και ανόητους. Σπουδαίος καλλιτέχνης, συγγραφέας και ιστοριοδίφης, στάθηκες ως κομμουνιστής επαναστάτης με διακαή πόθο την επιβίωση του λαού και την πανανθρώπινη πάλη για μια αξιοβίωτη ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Όρθιος έμεινες μέχρι τέλους δίνοντας την ύστατη μάχη με την παλιοαρρώστια τόσο ταλαιπωρημένος μέσα στη γενική κατάρρευση κάθε πρόνοιας στο μνημονιακό εφιάλτη που ζούμε. Θα σε θυμόμαστε συνεχίζοντας το έργο σου».

Προσωπικά δεν τον γνώρισα ποτέ από κοντά, ποτέ δεν του έσφιξα το χέρι, δεν τον αγκάλιασα και δεν τον φίλησα συντροφικά. Είχα την εντύπωση πως ο χρόνος δεν έχει τέλος και έλεγα θα τον δω, θα τον βρω κάποια στιγμή. Τον γνώρισα, τον αγάπησα μέσα από το  www.politiko-kafeneio.gr, μεσα από την συνεργασία μου σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια που δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε ο Σύντροφος Παναγιώτης.

Θα φανούμε μικροί,  αν δεν μπορέσουμε όχι μόνο να κρατήσουμε το www.politiko-kafeneio.gr, αλλά και να το αναπτύξουμε και να το δυναμώσουμε περαιτέρω…

                  ΣΥΝΤΡΟΦΕ Παναγιώτη Βήχο καλό ταξίδι

 

Δημήτρης Αργυρός

http://www.megasanatolikos.gr/musikes/megas.htm

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση