Τρ. Ιαν 18th, 2022

Σε προηγούμενες τοποθετήσεις μου αρνούμαι το επαναστατικό ρόλο του προλεταριάτου ως μια ενότητα της τάσης χειραφέτησης και της τάσης υποταγής. Στο βαθμό που παραμένει αυτή η ενότητα στο τέλος η τάση υποταγής επιβάλλεται και αλλοτριώνει τις δυνάμει επαναστατικές τάσεις. (https://argiros.net/?p=5806). Μιλάω για το παράδειγμα των ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών όχι ως το τέρμα μιας επαναστατικής διαδικασίας αλλά ως μια διαδικασία οντογένεσης που ξεκινά σχεδόν από τα σήμερα με την συνάντηση των πλέον συνειδητοποιημένων υποκειμένων με τις παραγωγικές δυνατότητες, την νέα τεχνολογία, τον αντεστραμμένο κομμουνισμό που γεννιέται στα σπλάχνα του υπάρχοντος κόσμου, με τον κόσμο των κοινών, όχι ως μια κατάσταση πραγμάτων, αλλά ως μια διαδικασία, σχέση και κοινότητα.

Πρόκειται για μια σχεσιακή κατάσταση που μεταμορφώνει τα συνειδητοποιημένα υποκείμενα που κτίζουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων, μέσα στην παρακμάζουσα καπιταλιστική πραγματικότητα. Μια σχεσιακή κατάσταση ανοικτή τόσο στο να εμβαθύνει το απελευθερωτικό προτσές, ερχόμενο σε σύγκρουση και καθολική σχάση με την κεφαλαιακή σχέση, όσο και να μπλοκαριστεί και να επιστρέψει στο κόσμο των καπιταλιστικών ειδώλων.

Κατά μια έννοια πρόκειται για ένα νέο είδους πολλαπλότητας, για ένα είδους πανθεϊσμού, Σπινοζικής χαράς,( https://argiros.net/?p=5769) δίχως αυτό να υποτιμά την διαλεκτική διάρθρωση των  πραγμάτων και των καταστάσεων, την σύγκρουση και την ενότητα των αντίθετων, καθώς και τις νέες ποιότητες που γεννιούνται. Μια ανοικτή πολύμορφη καθολικότητα που αντανακλά στο σήμερα τις τεράστιες  δυνατότητες του αύριο, τις δυνατότητες για μια απελευθερωμένη κομμουνιστική κοινωνία των ολοκληρωμένων ατομικοτήτων.

Αυτή η ενεργή καθολικότητα των ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών στο σήμερα θα έχει ως στόχο να πάει όσο γίνεται μακρύτερα την τάση της χειραφέτησης που υπάρχει σήμερα και θα ενισχυθεί εάν οι λαϊκές- εργατικές δυνάμεις πάρουν την εξουσία από την καπιταλιστική τάξη.

Οικοδομώντας ένα μεταβατικό αντικαπιταλιστικό εργατοδημοκρατικό  σύστημα και παραγωγικό μοντέλο. Που θα λειτουργεί με βάση το εργατoδημοκρατικο σχέδιο και την στρατηγική για να καλύπτει στο έπακρο τις βασικές ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Και βασικές ανάγκες δεν είναι μόνο οι ανάγκες για φαί και στέγαση. Κάθε μορφή ιδιοκτησίας θα επιτρέπεται στο βαθμό που εξυπηρετεί αυτό τον πρωταρχικό στόχο και όχι το προσωπικό πλουτισμό σε αυτό το βαθμό   που θα καταπιέζει την  εργαζόμενη πλειοψηφία.

Είναι βέβαιο πως μια τέτοια κοινωνία, ένα τέτοιο εργατοδημοκρατικό αντικράτος δεν μπορεί να αντέξει σε μια χώρα, πόσο μάλλον σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Μόνο που είναι αδύνατο να περιμένουμε την έναρξη της παγκόσμιας επανάστασης, για να πάνε τα πράγματα μπροστά. Κατά συνέπεια επιβάλλεται μια πολιτική επαναστατικής ρήξης με ΕΕ-ευρώ και το αστικό κράτος στην Ελλάδα.

Οι πλέον συνειδητοποιημένες δυνάμεις από τα σήμερα θα πρέπει να εργάζονται στο παράδειγμα των κοινοτήτων και των δομών των ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών. Η συγκεκριμένη εργασία θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν άλλες ποιότητες τόσο στο ενιαίο εργατικό μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων, όσο και στις διαδικασίες της αριστερής συμπαράταξης, του αντικαπιταλιστικού πόλου και ειδικότερα στην οικοδόμηση ενός νέου κομμουνιστικού φορέα…, με καινοτόμα κομμουνιστικοεπαναθεμελιωτικά χαρακτηριστικά.

Προσοχή οι συγκεκριμένες δομές και κοινότητες ή και παρέες στην αρχή, όπως υπάρχουν σήμερα με τον κόσμο του Linux, δεν είναι απαραίτητο να θεσμοθετηθούν, απεναντίας θα έλεγα, ούτε να πάρουν την εξουσία στο όνομα του προλεταριάτου.., λόγου χάρη. Κατά μια έννοια θα θυμίζουν την μυστική επαναστατική κυβέρνηση του Μπακούνιν. Θα αποτελεί μια πολύμορφη σωματική δομή που θα επιδρά και θα  καθορίζει στο επίπεδο του κοινωνικού και του οντολογικού τις διαμορφούμενες εξελίξεις…

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση