Πε. Ιαν 27th, 2022

Με αφήνει παγερά αδιάφορο αν οι βουλευτές της αριστεράς έχουν βγάλει χρήματα. Ούτε θέλω οι βουλευτές της αριστεράς και γενικότερα οι αριστεροί να είναι φτωχοί και ρακένδυτοι. Η φτώχεια δεν αποτελεί τεκμήριο επαναστατικότητας και συχνότατα ο φτωχός ψάχνει να βρει να φάει και όχι να ανατρέψει τους δυνάστες του. Και στην επαναστατική πολιτική ισχύει το ρητό: νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, πόσο μάλλον να επαναστατήσει.

Με ενδιαφέρει τι λένε, τι πράττουν και αν η ζωή τους συνάδει με τα επαναστατικά πρότυπα. Αν με την περιουσία τους ή τα χρήματα τους ενισχύουν τον επαναστατικό αγώνα, όπως έπραξαν εκατοντάδες αστοί αποστάτες πριν από αυτούς.

Από την άλλη μεριά το να είσαι κομμουνιστής συνεπάγεται να  βιώνεις σε ένα βαθμό την αταξική φύση και θέση των πραγμάτων, να θεωρείς και βιώνεις την  ελευθερία σου μέσα από την ελευθερία των άλλων και όχι όταν σταματάει η ελευθερία των άλλων.

Και αυτό δεν μπορείς να το βιώσεις υπαρξιακά και πιο πολύ οντολογικά όταν σου τρώει το μυαλό πως πάνε οι μετοχές μου, πως πάνε τα αμοιβαία μου και αν θα μου πληρώσουν τα νοίκια. Είναι η αντίστοιχη και συμπληρωματική σκλαβιά του να μην έχεις δουλειά, να μην έχεις να φας ή να μην να πληρώσει το ενοίκια σου.

Αυτό δεν συνεπάγεται πως θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα και μάλιστα δια διαταγμάτων η ατομική ιδιοκτησία σε ένα σπίτι, στο αυτοκίνητο ή και σε ένα εξοχικό. Όμως μια κομμούνα ή μια κοινότητα ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών, μια κοινότητα ελεύθερων καθολικών ατομικότατων θα  πρέπει να εξασφαλίζει σε όλους, μα όλους την ατομική  ιδιοκτησία σε ένα σπίτι, σε ένα εξοχικό ή σε ένα αυτοκίνητο. Δηλαδή  την πρόσβαση σε μια λελογισμένη  ατομική ιδιοκτησία.

Όποτε μάλλον  θεωρώ αντιοικονομική- με μια οντολογική κομμουνιστική προσέγγιση- την υπερσυσσώρευση ακίνητων ή την υπερσυσσώρευση χρημάτων σε ένα κομμουνιστή. Τον αποσπά από το στόχο του να διαμορφώσει τους όρους μιας ελεύθερης κομμουνιστικής ισοπολιτείας

Κατά μια έννοια στο κάθε άνθρωπο πρέπει να ισχύει η Αριστοτελική αρχή της μεσότητας…

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση