Τε. Ιαν 19th, 2022

Αφορμή για το παρακάτω σχόλιο στάθηκε το άρθρο του Γ. Δελαστίκ με τίτλο: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥΣ.

Σε αυτό το άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος μας δίνει νούμερα για ένα κρυφό σε όλους μας μυστικό. Για το γεγονός πως οι τράπεζες και οι τραπεζίτες έχουν μαζέψει όλο το χρήμα, έχουν στραγγίσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε χρεοκοπία τα εθνικά κράτη και τους πολίτες.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Γ. Δελαστίκ: «Μιας Ε.Ε. όπου το ενεργητικό των τραπεζών της αντιστοιχεί στο 349% του ΑΕΠ της- 3 φορές μεγαλύτερο δηλαδή το ποσοστό από το αντίστοιχο αμερικάνικο του 117%.»

Να λοιπόν που λεφτά το ξαναλέμε, υπάρχουν, και τα χουν μαζέψει οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές και οι εφοπλιστάδες. Κρατώντας τα στα τραπεζικά σεντούκια ή παίζοντας με διάφορα ομόλογα βγάζουν πιο πολύ κέρδος από το ότι αν γίνονταν παραγωγικές επενδύσεις.

Όχι δεν έγιναν οι τραπεζίτες και οι κεφαλαιοκράτες καθάρματα που δεν θέλουν το κοινό καλό, ενώ παλαιά δεν ήταν. Πάντα το συμφέρον τους κοίταζαν και μέσα από το δικό τους συμφέρον το συμφέρον του κράτους, που καθόλου τυχαία εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί  πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα.

Μόνο που σήμερα λόγω της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, έχει πέσει το μέσο ποσοστό κέρδους στην βιομηχανία και έχει μειωθεί η κερδοφορία του.  Για να επανέρθει επιβάλλεται είτε η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, είτε η μείωση του εργατικού κόστους, διάμεσο της μετατροπής των εργαζόμενων σε σύγχρονους δούλους, όπως συμβαίνει στα εργασιακά κολαστήρια της ΚΙΝΑΣ, ΙΝΔΙΑΣ..κτλ.

Έτσι σε αυτή  την φάση αυγατίζουν το χρήμα τους, αυτή την συσσωρευμένη νεκρή εργασία δια των χρηματιστηριακών παιχνιδιών, είτε δια του χρέους καταστρέφοντας εθνικές οικονομίες και νοικοκυριά.

Υπάρχει λύση;; Ναι υπάρχει λύση και είναι πολιτική και όχι οικονομική. Η λύση βρίσκεται στο να περάσει η πολιτική και οικονομική διαχείριση στα χέρια πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στο κεφάλαιο, τις τράπεζες και στους τζογαδόρους των χρηματιστηρίων και των τραπεζών. Αντιτίθενται και αντιπαλεύουν τις διεθνείς καπιταλιστικές ενώσεις και ολοκληρώσεις που οργανωμένα υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των τραπεζών, όπως είναι η ΕΕ.

Δηλαδή μιλάμε για αντικαπιταλιστικές αριστερές δυνάμεις που απαλλοτριώνοντας το πλούτο που χουν μαζέψει οι τράπεζες και οι μεγαλοκαπιταλίστες, ελέγχοντας τις ροές εμπορευμάτων και χρήματος, θα ρίξουν το χρήμα στην αγορά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση με γνώμονα το λαϊκό- εργατικό συμφέρον, και με βάση τις δημόσιες εργατοδημοκρατικές επενδύσεις και σχέδιο.

Σίγουρα αν αυτό γενικευτεί σε πανευρωπαϊκέ και παγκόσμια κλίμακα ο καπιταλισμός λίγα είναι τα ψωμιά του. Μόνο που δεν μπορούμε να περιμένουμε την Ευρώπη η την Βόρεια Αμερική να ξυπνήσει, ούτε την παγκόσμια επανάσταση.

Ας ξεκινήσουμε από σήμερα διώχνοντας τρόικες, κυβερνήσεις και καπιταλιστές, φεύγοντας από το ευρώ-ΕΕ, παίρνοντας οι συνειδητοποιημένες λαϊκές και εργατικές μάζες και η αντικαπιταλιστική αριστερά την εξουσία.

Δημήτρης Αργυρός

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

One thought on “Μα που πήγαν τα λεφτά;;;”

Αφήστε μια απάντηση