Πε. Ιαν 27th, 2022

Κωδικός Πόρου 000381474
Τίτλος Διερευνώντας τις κοινωνικές σχέσεις με όρους υγείας & ασθένειας : η κοινωνική ιστορία της ιατρικής ως ερευνητικό πεδίο / επιμέλεια Λήδα Παπαστεφανάκη, Μανόλης Τζανάκης, Σεβαστή Τρουμπέτα.
Άλλος τίτλος Διερευνώντας τις κοινωνικές σχέσεις με όρους υγείας και ασθένειας
Κοινωνική ιστορία της ιατρικής ως ερευνητικό πεδίο
Επιλέξτε τιμή Παπαστεφανάκη, Λήδα.
Επιλέξτε τιμή Τζανάκης, Μανόλης.
Επιλέξτε τιμή Τρουμπέτα, Σεβαστή.
Επιλέξτε τιμή Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Περίληψη Το κείμενο επιχειρεί μια επισκόπηση της ανάδυσης και εξέλιξης της κοινωνικής ιστορίας της ιατρικής ως επιστημονικού πεδίου που έχει ως αντικείμενο τη σύμπραξη της ιατρικής στη συγκρότηση της κοινωνικής κανονιστικότητας. Εκκινώντας από την έννοια της ιατρικοποίησης, αρχικά σκιαγραφούνται οι κοινωνικο-ιστορικές συγκυρίες μέσα στις οποίες συγκροτήθηκε ο επιστημονικός κλάδος της κοινωνικής ιστορίας της ιατρικής, τα αρχικά ερωτήματα που καλέστηκε να απαντήσει και τις επιστημολογικές προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη. Η γενεσιουργός στιγμή της κοινωνικής ιστορίας της ιατρικής ως ακαδημαϊκού πεδίου είναι η σύγκλιση της παραδοσιακής ιστορίας της ιατρικής και της κοινωνικής ιστορίας. Μέσω αυτής της σύγκλισης διαμορφώθηκε το γνωστικό πεδίο της κοινωνικής ιστορίας της ιατρικής, το οποίο είναι μεν αυτόνομο, εντούτοις εντάσσεται στο ίδιο πεδίο αντιπαράθεσης σχετικά με την επιστημολογική ισχύ της νέας κοινωνικής ιστορίας. Στη συνέχεια, το κείμενο αναφέρεται στο θεωρητικό προσδιορισμό του υποκειμένου και της ασθένειας στο μοντέλο της κοινωνίας στο οποίο η ιατρική συν-καθορίζει την κοινωνική κανονιστικότητα. Τέλος, διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες που έχουν στην ερμηνευτική ισχύ και τα όρια της κοινωνικής ιστορίας της ιατρικής οι σύγχρονες εξελίξεις που αφορούν στο φαινόμενο της ιατρικοποίησης και τη διερεύνησή του, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι στο σύγχρονο μοντέλο κοινωνίας η ασθένεια εννοιολογείται είτε με γενετικούς όρους, είτε σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στο οποίο επαναπροσδιορίζονται ιστοριο-κοινωνικά ακόμα και οι ασθένειες που παραδοσιακά αποτελούσαν αντικείμενο της κοινωνικής ιστορίας της ιατρικής.
Φυσική περιγραφή 206 σ. : εικ. ;.
Γλώσσα Ελληνικά
Ημερομηνία έκδοσης 2013
Συλλογή Σχολή/Τμήμα–Σχολή Κοινωνικών Επιστημών–Τμήμα Κοινωνιολογίας–Διάφορα
Τύπος Εργασίας–Διάφορα
Εμφανίσεις 148

 

 

Ψηφιακά τεκμήρια
No preview available Προβολή Εγγράφου
Εμφανίσεις : 89

http://elocus.lib.uoc.gr/dlib/9/f/0/metadata-dlib-1387190108-85492-30497.tkl

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση