Πε. Ιαν 27th, 2022

Διαβάζουμε στο κείμενο   Δωρεάν όλα τα βιβλία στη Νορβηγία: “Οι Νορβηγοί περνούν έτη φωτός μπροστά δίνοντας δωρεάν όλα τα βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε ψηφιακή μορφή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Περισσότερα από 135.000 βιβλία περνάνε στην ψηφιοποιημένη τους μορφή σε on-line σύστημα, με το κράτος να αποδίδει όλα τα πνευματικά δικαιώματα στους συγγραφείς….. Σύμφωνα με το νομικό σύστημα της Νορβηγίας, το δημοσιευμένο περιεχόμενο όλων των ειδών, πρέπει να βρίσκεται αποθηκευμένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Όλη η πολιτισμική συλλογή γλώσσας και λογοτεχνίας της χώρας, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία και συγγράμματα, ακόμα και κείμενα – ιστορικά ντοκουμέντα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα, θα ψηφιοποιηθούν…..Οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας θα έχουν πρόσβαση ακόμα και στα βιβλία εκείνα, τα οποία υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Όσα δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, θα παρέχονται για ελεύθερο «κατέβασμα», ενώ τα υπόλοιπα για online πρόσβαση διαδικτυακά.”

Πάμε Νορβηγία λοιπόν, σε μια χώρα ενός καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο ή προσωπείο..,  την ίδια στιγμή κατανοούμε πόσο μεγάλες αντικειμενικές πλέον δυνατότητες της εποχής για μια άλλου τύπου κοινωνική και πολιτική οργάνωση, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα μπορούμε να φανταστούμε πως αν στην θέση ενός καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο ή προσωπείο βρίσκονταν  μια μεταβατική αντι(κρατική) επαναστατική κοινότητα των συνειδητοποιημένων προλεταρίων τι δυνατότητες θα υπήρχαν  για να μεριστεί ο πλούτος σε όλους τους πολίτες,  δίχως να είναι κτήση κανενός, αλλά μόνο της κοινότητας.

Και αν πάμε παρακάτω μπορούμε να φανταστούμε τι δυνατότητες δημιουργούνται- αν στην θέση αυτής της μεταβατικής  αντι(κρατικής) επαναστατικής κοινότητας των συνειδητοποιημένων προλεταρίων- υπήρχε μια κοινωνία των ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών, για την κατάργηση ακόμη και της κοινοχρησίας ή της έννοιας της ιδιοκτησίας. Δηλαδή για το πως το ατομικό και το συλλογικό δεν θα συγκρούονταν και θα αναιρούνταν αλλά θα εκφράζουν  ένα ανοικτό πεδίο μιας ελεύθερης πολλαπλής χρήσης των πάντων, όχι απλώς όλα κοινά, αλλά όλα ελεύθερα.

Τώρα ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Ας σκεφτούμε τι δυνατότητες θα είχε  ένα συνειδητό  αντικαπιταλιστικό πολιτικό και κοινωνικό υποκείμενο -που από τα σήμερα- οντολογικά, πολιτικά και κοινωνικά έκτιζε αντικρατικές κοινότητες παραγωγικής σύγκρουσης  με τον καπιταλισμό…

Δίχως φυσικά να αποκλείουμε την δυνατότητα αυτή η σύγκρουση να φέρει στην κυβέρνηση αυτές τις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις.., με το αντικαπιταλιστικό κίνημα να παραμένει το πρωταρχικό στην διεκδίκηση, όχι απλώς της κυβέρνησης, αλλά της εξουσίας…..

Ας φανταστούμε και ας δράσουμε….!!!!

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση