«”Η βία; Ποια βία;” Με αφορμή τη συμβολή του Ζορζ Λαμπικά»

οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής

διοργανώνουν την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, 7:30 μ.μ.

συζήτηση με θέμα:

«”Η βία; Ποια βία;”
Με αφορμή τη συμβολή του Ζορζ Λαμπικά»

Ομιλητές:
Χρήστος Βαλλιάνος
Στάθης Κουβελάκης
Παναγιώτης Σωτήρης

Πώς γίνεται άραγε να υπάρχει παντού τόση βία, αφού όλοι την καταδικάζουν «απερίφραστα»; Ποιοι την ασκούν, αφού όλοι είναι εναντίον της; Πώς γίνεται επίσης να υπάρχει τόση βία, αλλά και μια τόσο γενικόλογη προσέγγισή της; Φαίνεται λοιπόν ότι απαραίτητο συμπλήρωμα της «ομόθυμης και καθολικής καταδίκης της βίας» είναι η άγνοια για την ίδια τη βία.
Αυτήν ακριβώς την άγνοια αλλά και τη γενικολογία προσπάθησε συστηματικά να αντιπαλέψει ο Ζορζ Λαμπικά (1930-2009), από το περίφημο λήμμα «Βία» στο “Κριτικό Λεξικό του Μαρξισμού” (1982), το πλήθος των επιμέρους παρεμβάσεων που έκανε κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, σ’ ένα κλίμα όπου όσα είχε να πει δεν ήταν εύκολο να ακουστούν, έως το τελευταίο έργο του, “Θεωρία της βίας” (2007), που όχι τυχαία ήταν αφιερωμένο στην ίδια θεματική.

Ο ίδιος δεν ήταν από εκείνους που καταδίκαζαν «τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται». Διότι δεν θεωρούσε ότι μπορεί να εξισωθεί η βία των κυρίαρχων με τη βία των κυριαρχούμενων. Διότι δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τη βία σαν να επρόκειτο για κάποια μεταφυσική οντότητα. Διότι η αντίθεση βίας και μη βίας δεν σήμαινε τίποτε γι’ αυτόν όσο δεν συγκεκριμενοποιούνταν αφενός η βία στην οποία αναφερόταν κάποιος και αφετέρου το πλαίσιο στο οποίο λάμβανε χώρα — ως στοιχείο μιας συγκυρίας.
Για τον Ζορζ Λαμπικά «[η] βία δεν συνιστά έννοια. Είναι μια πρακτική σύμφυτη στις κοινωνικές σχέσεις, των οποίων εκφράζει διάφορες μορφές», με άλλα λόγια, δεν υπάρχει παρά μόνο εν καταστάσει, και άρα όχι γενικώς κι αορίστως, ώστε να τοποθετηθεί κανείς υπέρ ή εναντίον της. Γι’ αυτό και ενδιαφερόταν πρωτίστως να προσδιορίσει τη συγκυρία στην οποία αναπτύσσεται όλη αυτή η γενικολογία περί μη βίας.

Προσφέροντας για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ένα μέρος των σημαντικών αναλύσεων του Ζορζ Λαμπικά για το θέμα της βίας, οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής θα κυκλοφορήσουν την ερχόμενη άνοιξη έναν μικρό τόμο με γενικό τίτλο “Η βία; Ποια βία;” στον οποίο θα συγκεντρώνονται, σε μετάφραση των Χρήστου Βαλλιάνου και Τάσου Μπέτζελου, οι σημαντικότερες παρεμβάσεις του γάλλου μαρξιστή φιλοσόφου για το θέμα μετά το 2001. Την έκδοση θα προλογίζει ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Kings College του Λονδίνου, γράφοντας για τη «διαδρομή του κομμουνιστή διανοούμενου» Ζορζ Λαμπικά, ενώ ο ίδιος θα υπογράφει και το επίμετρο του τόμου με θέμα «Προς μια θεωρία της απελευθερωτικής βίας».

Δημιουργός: Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση