Τρ. Ιαν 25th, 2022

Οι μκο είναι υποτίθεται δημιούργημα της κοινωνίας των πολιτών που αναλαμβάνουν ρόλο ισορροπιστή ανάμεσα σε ένα φαύλο, συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό κράτος και μια βάρβαρη αγορά. Κατά αυτή την έννοια είναι πλήρως ενταγμένες στο καπιταλιστικό σύστημα, που όσο το κράτος πρόνοιας αποδομούνταν τόσο αυτές αντικαθιστούν τις δομές του.

Μα τελικά αποδεικνύονται πως είναι χειρότερα σπάταλες, φαύλες και διεφθαρμένες παρα-κρατικές οργανώσεις από τι το ίδιο το κράτος, που ξέπλυναν μαύρο χρήμα ή έκλεβαν δημόσιο χρήμα. Ένα καρκινικό πολύμορφο τέρας του ύστερου καπιταλισμού. Μια οργανωμένη απάτη στο όνομα του εθελοντισμού, της προσφοράς και της αλληλεγγύης… Σε ανάλογη βαθμίδα διαφθοράς και φαυλότητας βρίσκονται και οι οργανισμοί των ΟΤΑ. Δεν αναφέρομαι και δεν σχολιάζω την διαφθορά και την φαυλότητα στον ιδιωτικό τομέα, είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό, αυτές λειτουργούν με την λογική του κέρδους και όχι της κοινωνικής προσφοράς.

Και εκεί βρίσκεται το ρεζουμέ..τόσο ο κρατικός τομέας, όσο και κοινωνικός ή των μκο,  λειτουργούν με την λογική και την αντίληψη του ατομικού κέρδους που επιβάλει η ηγεμονία και η κυριαρχία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η διαφθορά και η φαυλότητα είναι σύμφυτες με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, αλλά και κάθε ταξική κοινωνία.  Και θα πάψει να υπάρχει μαζί με αυτή.

Ενδιάμεσα και μεταβατικά είναι αναγκαιότητα ο πολύμορφος κοινωνικός έλεγχος όχι βέβαια από την διαταξική κοινωνία των πολιτών αλλά από πολιτικά σώματα ενεργών δημοτών και συνειδητοποιημένων εργαζόμενων στο επίπεδο του δήμου και των εργασιακών χώρων.

Προσοχή δεν εννοώ πως οι ενεργοί δημότες ή οι συνειδητοποιημένοι εργαζόμενοι είναι αγγελουδάκια, αλλά με την δημιουργία αυτών των λαϊκών πολιτικών σωμάτων τύπου σοβιέτ τα πάντα θα είναι δημόσια, άρα όλοι θα γνωρίζουν που πηγαίνουν τα χρήματα.

Μα για να εφαρμοστεί αυτός ο λαϊκός/ κοινωνικός/ εργατικός έλεγχος δεν μπορεί την κυβέρνηση και την εξουσία να την έχουν οι αστικές- καπιταλιστικές  ελίτ, μα οι ίδιες οι εργαζόμενες μάζες, δια των άμεσων και έμμεσων οργάνων δημοκρατικής άσκησης της εξουσίας.

By Δημήτρης Αργυρός

ΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ . ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ . ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση